Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termowizja ...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 381
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dach jest nagrzany od słońca, na moich zdjęciach nie widać różnicy w temp dachu między częścią gdzie jest ocieplenie a częścią strychu gdzie temp jest zbliżona do zewnętrznej.

Wniosek z tego jeden już znany- badania bez wpływu słońca muszą być robione.

pzdr

Dokładnie... u mnie na zdjęciach były różnice miedzy luźno złożonymi na trawie bloczkami a ścianą... słońce sprawiło że bloczki były "cieplejsze" niż ściana....

Tak samo należy uważać na interpretacje.... Ciemny/czarny dach -- biały tynk elewacji -- Czarny marmolit na styku z gruntem..

Pozdrawiam

W pokrewnym wątku o termowizji ramki (aluminiowe) ładnie świecą.

Szyby... tak sobie. Dach "cieply". Czy to o czymś świadczy ? Da się wyciągnąć jakieś wnioski ? Które szyby lepsze: cieple czy zimne ?

http://images37.fotosik.pl/258/236a7b7e28270761.jpg

http://forum.muratordom.pl/kto-chce-badanie-termowizyjne,t179496-60.htm

Na moich zdjęciach wygląda podobnie (szyby cieplejsze od ściany) co wydaje mi się logiczne bo teoretyczne współczynniki też tak sugerują.

Nadal jednak nie rozumiem wszystkiego. Jeśli szyby gorzej izolują niż ściana, a ktoś pokazuje zdjęcie, na którym jest odwrotnie, a Ty twierdzisz, że na wszystkich zdjęciach tak wychodzi to coś tu jest dla mnie niejasne.

Z szybami na zdjęciach termowizyjnych zawsze jest problem. Sporo zależy

od ustawień parametrów kamery. Dziwnie wychodzi też czasem niebo, które

na dodatek odbija się w szybach. W szybach odbijają się także różne obiekty

"zewnętrzne". Na poprzedniej stronie wątku jest parę przykładów.

Jak na razie nie mogę się doczekać, mimo paru próśb, jednego prostego

zdjęcia: ręki wsuniętej za szybę. Będzie ją (rękę) widać czy nie ?

Panowie z taką kamerą - zróbcie w końcu i wklejcie ! Czegoś się dowiemy.

W pokrewnym wątku o termowizji ramki (aluminiowe) ładnie świecą.

Szyby... tak sobie. Dach "cieply". Czy to o czymś świadczy ? Da się wyciągnąć jakieś wnioski ? Które szyby lepsze: cieple czy zimne ?

http://images37.fotosik.pl/258/236a7b7e28270761.jpg

http://forum.muratordom.pl/kto-chce-badanie-termowizyjne,t179496-60.htm

Kto tu wyciąga mój dom?

Dach świeci mocniej, bo badanie termowizyjne było przeprowadzane w południe. Poprzedni dzień był bardzo słoneczny, a dzień badania pochmurny, ale dla podczerwieni słonecznej to nie jest az taką przeszkodą-co zresztą widać. Dachówka czarna. Z obliczeń wynika mi, ze przy mojej izolacji temperatura powierzchni dachu powinna wychodzić 2 stopnie Celsjusza, a zdjęcia pokazują bodajże 4 stopnie. Na dachu leży 28 cm wełny, na ścianach jest 20 styropianu. Jednakże ściany są wyraźniej zimne: po pierwsze nie pochłaniają tyle promieniowania-bo są białe- po drugie kąt nachylenia tej płaszczyzny jest inny.

Ramki aluminiowe mają U wg producenta 1.9, ale załóżmy że nawet dwa. Nie czarujmy się to jest metal. Pakiet szyb jest potrójny U=0.7 W/m2K

Ze zdjęć robionych w środku w domu można zauważyc, co szyby robią z promieniowaniem - w szybach pokazują się cienie ciepłych obiektów.Zaraz zerknę jeszcze czy mam temperaturę na szybie gdzieś cykniętą.

Dla mnie to dach izolowany gorzej niż ściany, porównywalnie z ramkami okien a szyby lepiej izolują niż sam dach.

pzdr

Jak niby dach miałby mieć współczynnik U 2.0? Toz to WT nie spełnia

Ir od słonca trzeba wziąść pod uwagę, porę badania, temperature zewnetrzną, stopień pochłaniania promieniowania przez przegrody, nachylenie do kierunku padania promieniowania. Szyby nie mogą izolować lepiej niż dach z tej przyczyny, ze mają U=0.7, a U srednie dla dachu wychodzi mi 0.16W/m2K.Dla spragnionych porównań polecam sprawdzenie okien u Rasi. Miała badanie w ten sam dzień wykonywane, ale kilka godzin po południu. Okna ma identyczne co ja, albo też dla ścisłości ja mam takie same jak ona.

Temperatura zewnętrzna była w ten dzień 2 stopnie, na szybach 3. Nie mam czasu teraz przeliczać, ale myśle że tak mniej więcej powinno wychodzić.

Dla mnie osobiście to badanie pokazuje tylko i wyłącznie przecieki w izolacjach.Do innej oceny nadaje się srednio, gdyż jest za duży udział szumów.

Dla mnie to dach izolowany gorzej niż ściany, porównywalnie z ramkami okien a szyby lepiej izolują niż sam dach.

pzdr

Ir od słonca trzeba wziąść pod uwagę, porę badania, temperature zewnetrzną, stopień pochłaniania promieniowania przez przegrody, nachylenie do kierunku padania promieniowania. Szyby nie mogą izolować lepiej niż dach z tej przyczyny, ze mają U=0.7, a U srednie dla dachu wychodzi mi 0.16W/m2K.Dla spragnionych porównań polecam sprawdzenie okien u Rasi. Miała badanie w ten sam dzień wykonywane, ale kilka godzin po południu. Okna ma identyczne co ja, albo też dla ścisłości ja mam takie same jak ona.

Temperatura zewnętrzna była w ten dzień 2 stopnie, na szybach 3. Nie mam czasu teraz przeliczać, ale myśle że tak mniej więcej powinno wychodzić.

Dla mnie osobiście to badanie pokazuje tylko i wyłącznie przecieki w izolacjach.Do innej oceny nadaje się srednio, gdyż jest za duży udział szumów.

:roll: że co (?)

przecież temat temperatury dachu zakończony dwa posty niżej niż mój cytowany.

pzdr

:roll: że co (?)

przecież temat temperatury dachu zakończony dwa posty niżej niż mój cytowany.

jasne :lol:

Myślę, że w przypadku tego dachu nie należy wyciągać pochopnych wniosków. Fakt, że na termogramie jest różnica, ale jak wiadomo do kamery zaleznie od materiałów budowlanych wprowadza się odpowiedni współczynnik korygujący - emisyjność. Dla betonu coś około 0,95 do wypolerowanej stali 0,1 albo coś koło tego - to bardzo duża róznica, to jest jak niebo i ziemia, a tutaj na tym termogramie mamy wszystko, ocieplenie, okna, dach, a dla każdego z tych materiałów są inne wartości, dodatkowo połać jest nachylona pod kątem do obiektywu to też moze mieć jakiś wpływ. Kamera nadaje się idealnie do przeglądania jednolitych powierzchniowo materiałów - tam łatwo wiarygodnie wykazać ewentualne anomalie.

Być może proste badanie punktowo pirometrem z osobna (lub kamerą z podaniem przecyzyjnie emisyjności dla obu materiałów) dałoby jednoznacznie odpowiedź na pytanie.

To własnie napisałam-za dużo szumów. Przychodzi mi do głowy jeszcze jeden czynnik. dom jest świeży, jeszcze nie ostały, więc ma w sobie pewnie sporo wilgoci, której nikt nie mierzył :oops: Możliwe, ze wyłazi ona ciągle ze ścian i idzie w wełne, choć ze zuzycia gazu wynika, że jest nadwyraz dobrze, to jednak, może będzie jeszcze lepiej :lol: w przyszłym sezonie. No i wentylacja jeszcze nie działa :oops: No ale to juz takie gdybanie tylko

Myślę, że w przypadku tego dachu nie należy wyciągać pochopnych wniosków. Fakt, że na termogramie jest różnica, ale jak wiadomo do kamery zaleznie od materiałów budowlanych wprowadza się odpowiedni współczynnik korygujący - emisyjność. Dla betonu coś około 0,95 do wypolerowanej stali 0,1 albo coś koło tego - to bardzo duża róznica, to jest jak niebo i ziemia, a tutaj na tym termogramie mamy wszystko, ocieplenie, okna, dach, a dla każdego z tych materiałów są inne wartości, dodatkowo połać jest nachylona pod kątem do obiektywu to też moze mieć jakiś wpływ. Kamera nadaje się idealnie do przeglądania jednolitych powierzchniowo materiałów - tam łatwo wiarygodnie wykazać ewentualne anomalie.

Być może proste badanie punktowo pirometrem z osobna (lub kamerą z podaniem przecyzyjnie emisyjności dla obu materiałów) dałoby jednoznacznie odpowiedź na pytanie.

Pirometr będzie miał ten sam błąd pomiaru, tzn. dla różnych materiałów poda różne temp.

Jak myślicie, wystarczyłoby zrobić termowizję od wewnątrz czy najlepiej odm obu stron?

Bo cena po obu stronach dwa razy większa :).

pzdr

Moim skromnym zdaniem jeśli ocieplenie jest od zewnątrz to wystarczy obfotografować tylko od zewnątrz. Od środka możemy zobaczyć zaprawę pomiędzy bloczkami BK (u mnie widać), co świadczy o gorszych parametrach izolacyjnych moich bloczków w stosunku do zaprawy, ale ta informacja do niczego nie jest mi potrzebna bo i tak nie będę nic z tym robił. Może dla dachy warto zrobić od wewnątrz? U mnie nic od wewnątrz nie było widać, ae może dlatego, że dokłądnie było zaizolowane?

też tak myślałem ale kurcze nie wiem bo od wewnątrz są instalacje piony itp będzie widać każdy chłodny punkt a od zewnątrz jeśli mam obudowę z płyt OSB i za nią pusta przestrzeń i wełna to pokaże temp. tej płyty a jeśli (teoretycznie zakłądam) ciepło będzie uciekało z powietrzem wentylującym tą pustką to na płycie tego nie zobaczę.

... nie wiem kurde 160 zł a 320 to jest różnica i to bez raportów tyle kasy za samo przejście się.

pzdr