HenoK 04.02.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Tu też coś dziwnego - piwnice i garaże nie ogrzewane - skąd to ciepło tak promieniuje???? : Typowy mostek geometryczny (narożnik wklęsły). Dla porównania zobacz jaka temperaturę ma narożnik wypukły zaraz obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-ck 04.02.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Tu też coś dziwnego - piwnice i garaże nie ogrzewane - skąd to ciepło tak promieniuje???? : Typowy mostek geometryczny (narożnik wklęsły). Dla porównania zobacz jaka temperaturę ma narożnik wypukły zaraz obok. Fakt, tu też tak jest - dzięki http://images30.fotosik.pl/321/f3f7fabf915125b3.jpg pozdrav. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.02.2009 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 A masz foty z wnętrza budynku ?? - powieś kilka z obszarów mostków zewnętrznych - przede wszystkim ten balkon nieszczęsny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 04.02.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Tu też coś dziwnego - piwnice i garaże nie ogrzewane - skąd to ciepło tak promieniuje???? : Typowy mostek geometryczny (narożnik wklęsły). Dla porównania zobacz jaka temperaturę ma narożnik wypukły zaraz obok. Fakt, tu też tak jest - dzięki http://images30.fotosik.pl/321/f3f7fabf915125b3.jpg pozdrav. Oświećcie mnie panowie, bo widzę jakąś niekonsekwencję...Wypukły zimny to OK, wklęsły ciepły be...tak ? A od środka jak to wypada: wypukły staje się tam wklęsłym i jak widzieliśmy, zimnym i już nie jest OK...? No, no... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 04.02.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 A masz foty z wnętrza budynku ?? - powieś kilka z obszarów mostków zewnętrznych - przede wszystkim ten balkon nieszczęsny ... Założymy siię, że wewnętrzne zdjęcie NICZEGO nie pokaże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.02.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Oświećcie mnie panowie, bo widzę jakąś niekonsekwencję...Wypukły zimny to OK, wklęsły ciepły be...tak ? A od środka jak to wypada: wypukły staje się tam wklęsłym i jak widzieliśmy, zimnym i już nie jest OK...? No, no...To jest to co chciałeś zobaczyć. Tym wyraźniej to widać i gorsze właściwości termoizolacyjne ma ściana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 04.02.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Oświećcie mnie panowie, bo widzę jakąś niekonsekwencję...Wypukły zimny to OK, wklęsły ciepły be...tak ? A od środka jak to wypada: wypukły staje się tam wklęsłym i jak widzieliśmy, zimnym i już nie jest OK...? No, no...To jest to co chciałeś zobaczyć. Tym wyraźniej to widać i gorsze właściwości termoizolacyjne ma ściana . Lub też ściana od środka nagrzewana jest inaczej w narożnikach wklęsłych (gorzej) i wypukłych- lepiej... Wracając do tego "przeżroczystego" styropianu...też kiedyś o tym wspominałem. Prawie nie stanowi bariery dla podczerwieni...Tynk trochę ratuje sprawę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-ck 05.02.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 A masz foty z wnętrza budynku ?? - powieś kilka z obszarów mostków zewnętrznych - przede wszystkim ten balkon nieszczęsny ... pokój w środku przy wieńcu - http://images27.fotosik.pl/320/6ff84670d5241fe2.jpg narożnik http://images25.fotosik.pl/320/fa315f4ddb32c530.jpg pozdrav. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-ck 05.02.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Oświećcie mnie panowie, bo widzę jakąś niekonsekwencję...Wypukły zimny to OK, wklęsły ciepły be...tak ? A od środka jak to wypada: wypukły staje się tam wklęsłym i jak widzieliśmy, zimnym i już nie jest OK...? No, no...To jest to co chciałeś zobaczyć. Tym wyraźniej to widać i gorsze właściwości termoizolacyjne ma ściana . Lub też ściana od środka nagrzewana jest inaczej w narożnikach wklęsłych (gorzej) i wypukłych- lepiej... Wracając do tego "przeżroczystego" styropianu...też kiedyś o tym wspominałem. Prawie nie stanowi bariery dla podczerwieni...Tynk trochę ratuje sprawę... witam hes, tzn., że kamerka nie wykrywa styropianu i go nie widać na zdjęciach, daj linka gdzie pisałeś o tym pozdrav. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.02.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 daj linka gdzie pisałeś o tym http://forum.muratordom.pl/post2679750.htm#2679750 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.02.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 adam-ck a jaka jest rozdzielczość tej kamery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.02.2009 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 A masz foty z wnętrza budynku ?? - powieś kilka z obszarów mostków zewnętrznych - przede wszystkim ten balkon nieszczęsny ... Założymy siię, że wewnętrzne zdjęcie NICZEGO nie pokaże ? Pokazało - o co to się zakładaliśmy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.02.2009 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 daj linka gdzie pisałeś o tym http://forum.muratordom.pl/post2679750.htm#2679750 Spokojnie - dzisiaj wieczorem jak znajdę kawałek styropianu zrobię foty kamerą jakiegoś elementu za nim postawionego . Uważam że jednak sytropian stanowi barierę dla podczerwieni / nie jest całkowicie przezroczysty / - badałem kilka budynków z elewacją ocieploną styro / od 10cm do 20 cm / - dwa budynki bez tynku - sam styro plus siatka i klej - i na żadnej takiej ścianie nie widziałem rysunku kształtu pustaków z których została wykonana ściana ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 05.02.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 witam hes, tzn., że kamerka nie wykrywa styropianu i go nie widać na zdjęciach, daj linka gdzie pisałeś o tym pozdrav. Chwilę muszę pogłówkować, teraz trochę robota mnie goni, znajdę wieczorem. edit: dzięki, HenoK za link, nie muszę już szukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 05.02.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 http://images30.fotosik.pl/321/f3f7fabf915125b3.jpg Co to w narożniku wklęsłym?? Rura spustowa taka zimna?? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 05.02.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 A masz foty z wnętrza budynku ?? - powieś kilka z obszarów mostków zewnętrznych - przede wszystkim ten balkon nieszczęsny ... Założymy siię, że wewnętrzne zdjęcie NICZEGO nie pokaże ? Pokazało - o co to się zakładaliśmy ? Jesteś pewien, że ten zimny obszar dołem to mostek ? A nie to zjawisko o którym cały czas wspomnam, tzn. utrudniona w takich miejscach konwekcja i w związku z tym słabsze nagrzewanie powietrzem ? Ale, ale, gdzie obiecane 3 zdjęcia z wnętrza ? One właśnie miały udowodnić to, o czy piszę. Pozdrawiam nie przekonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.02.2009 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 A masz foty z wnętrza budynku ?? - powieś kilka z obszarów mostków zewnętrznych - przede wszystkim ten balkon nieszczęsny ... Założymy siię, że wewnętrzne zdjęcie NICZEGO nie pokaże ? Pokazało - o co to się zakładaliśmy ? Jesteś pewien, że ten zimny obszar dołem to mostek ? A nie to zjawisko o którym cały czas wspomnam, tzn. utrudniona w takich miejscach konwekcja i w związku z tym słabsze nagrzewanie powietrzem ? Ale, ale, gdzie obiecane 3 zdjęcia z wnętrza ? One właśnie miały udowodnić to, o czy piszę. Pozdrawiam nie przekonany. Będą dzisiaj - czekałem na Ti25 ale na razie jej nie dostanę - więc użyję Ti10 Apropos mostka - tak - uważam że to mostek - i to cholerny - taki sam jak moje dwa mostki przy drzwaich balkonowych - a to sa najprawdziwsze mostki spowodowane niewłaściwym ociepleniem części zewnętrznej framugi drzwi balkonowych / rozszczelnieniem ocieplenia / . To też sfocę z obydwu stron i zamieszczę zdjęcia wieczorem . Dla przypomnienia : http://img217.imageshack.us/img217/4382/ir000166mw6.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 05.02.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Spokojnie - dzisiaj wieczorem jak znajdę kawałek styropianu zrobię foty kamerą jakiegoś elementu za nim postawionego . Uważam że jednak sytropian stanowi barierę dla podczerwieni / nie jest całkowicie przezroczysty / - badałem kilka budynków z elewacją ocieploną styro / od 10cm do 20 cm / - dwa budynki bez tynku - sam styro plus siatka i klej - i na żadnej takiej ścianie nie widziałem rysunku kształtu pustaków z których została wykonana ściana ... Jak już chcesz się fatygować, to proponuję także próbę ze styropianem pokrytym folią aluminiową- może być to tzw. ekran zagrzejnikowy. Niezła byłaby także próba z samą taką folią (lub np. taką używaną w ratownictwie) Ciekawie mogłyby wyjść zdjęcia robione przed, w czasie badania i ślad po zdjęciu folii. najlepiej próba prowadzona przez kilka godzin. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.02.2009 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Jak już chcesz się fatygować, to proponuję także próbę ze styropianem pokrytym folią aluminiową- może być to tzw. ekran zagrzejnikowy. Niezła byłaby także próba z samą taką folią (lub np. taką używaną w ratownictwie) Ciekawie mogłyby wyjść zdjęcia robione przed, w czasie badania i ślad po zdjęciu folii. najlepiej próba prowadzona przez kilka godzin. Pozdrawiam. A skąd ja takie rzeczy wezmę - zrobię próby na tym co będę miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 05.02.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 No to znowu niczego się nie dowiemy...Szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts