Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termowizja ...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 381
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to znowu niczego się nie dowiemy...Szkoda.

Dlaczego się niczego nie dowiemy ?? Ekranu zagrzejnikowego nie mam , folię alamuniową poszukam - jak znajdę to zrobię z nią .

Część dysputy dotyczy przezroczystości styro - postawienie czegoś ciepłego za płytą styro i zrobienie zdjęcia termo da nam odpowiedź na to pytanie - nieprawdaż ??

Jeszcze nie kojarzycie, skąd taki cieply obszar pod balkonem ?

Powietrze nagrzewa się OD OKIEN, wędruje KONWEKCJĄ w górę

i nagrzewa narożnik wyżej. Tak samo dzieje się od góry każdego

okna. To ciepło dociera też pod okapy, co widać na innych zdjęciach...

adam-ck a jaka jest rozdzielczość tej kamery?

Model kamery -FLIR ThermaCAM T-360

zlecaliśmy termowizję - nie znalazłem rozdzielczości.

http://www.flir.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=20&category_id=1&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1

pozdrav.

Jak już chcesz się fatygować, to proponuję także próbę ze styropianem

pokrytym folią aluminiową- może być to tzw. ekran zagrzejnikowy.

Niezła byłaby także próba z samą taką folią (lub np. taką używaną w ratownictwie)

Ciekawie mogłyby wyjść zdjęcia robione przed, w czasie badania i ślad

po zdjęciu folii. najlepiej próba prowadzona przez kilka godzin. Pozdrawiam.

Taka próba będzie mało wiarygodna, ze względu na rózną emisyjność folii aluminiowej i styropianu.

Proponuję inną :). Dwie warstwy styropianu. W pierwszym przypadku z folią aluminiową między nimi, a w drugi bez tej folii.

Najlepiej byłoby gdyby to było wstawione w otwór o sporej różnicy temperatur, np. w okno.

Sam jestem ciekaw !

OK, jeszcze słówko, bo nie mam teraz czasu: jak widzicie, przez lata

spece od termowizji zdążyli wmówić parę rzeczy i tak "jadą", wyciągając

od ludzi kasę. Stan faktyczny może być zupełnie inny, może prostszy

a może bardziej skomplikowany. Dobrze, że można sobie o tych sprawach pogadać, piękny temat. Pozdrawiam.

Na focie z zewnatrz obszar czerwony pod balkonem jest cieplejszy od ściany zewnętrznej o prawie 10 stopni - uważasz że przez nieszczelność okna przy temp na zewnatrz -18 stopni / tak napisał właściciel / konwekcyjnie tak bardzo się by taki obszar nagrzał ??

Tak samo wewnątrz - różnica temperatury mostka / wg mnie / to prawie 10 stopni od ściany okolicznej - tak samo jak u mnie w domu na focie którą zamieściłem .

Mostek jak nic - tam jest pewnie betonowy wieniec , nie ocieplony dodatkowo - przez który ucieka ciepło na zewnątrz ogrzewając dół balkonu i jednocześnie temperatura wewnątrz tego obszaru jest o wiele niższa gdyz wieniec jest o wiele zimniejszy niż ściana z pustaków dookoła .

Proponuję inną :). Dwie warstwy styropianu. W pierwszym przypadku z folią aluminiową między nimi, a w drugi bez tej folii.

Najlepiej byłoby gdyby to było wstawione w otwór o sporej różnicy temperatur, np. w okno.

Sam jestem ciekaw !

Jak znajdę płyty styro to zrobię i taką próbę :D

Weźcie pod uwagę że ja już ponad rok mieszkam - wszystkie materiały budowlane wyrzuciłem i chałupę uprzątnąłem po budowie :wink:

Ciekawski sąsiad, co się buduje, by się przydał... :roll:

Chyba by udostępnił...

A warto by też zobaczyć ten szary i ten biały o tej samej grubości i tę szklankę...

Tyle się o tym szarym gada - że taki lepszy...

Adam M.

Obejrzałbym szklankę świeżo zrobionej herbaty przez jaki styropian...

Adam M.

:lol: - zobaczysz dzisiaj .

Ale nie przesadzaj z grubością styro.... może zbyt rozproszyć promieniowanie...

... a może użyjesz mocniejszego źródła? np. maszynki elektrycznej?

...ech pobawiłbym się czymś takim.... kiedy to stanieje na tyle bym mógł sobie to kupić?

http://images30.fotosik.pl/321/f3f7fabf915125b3.jpg

...rynna jest zimna - to oczywiste, za rynną jest cieplej to też zrozumiałe bo jest zaburzony strumień powietrza opływającego i mniejsze wychłodzenie ściany ale te rozbłyski? czy to są uchwyty do rynny? Dają aż taki mostek?

Co do obszaru pod balkonem to pewnie nałożył się mostek płyty balkonowej i nagrzewanie konwekcyjne od okien. Sumaryczne dało niezły efekt... ale ile z tego jest spowodowane mostkiem z płyty?

....ech pobawiłbym się czymś takim.... kiedy to stanieje na tyle bym mógł sobie to kupić?

http://www.beofen-tv.co.il/emoticon/idea.gif

Może zrobić zrzutkę - forumową :D

...mam inny pomysł....

podniosę stawki o... 150% ale po skończonej pracy dam za darmola obraz termowizyjny... nawet całego budynku! :lol: :lol: :lol:

...taka promocyja jak w supermarketach :wink: