adam-ck 05.02.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 http://images30.fotosik.pl/321/f3f7fabf915125b3.jpg Co to w narożniku wklęsłym?? Rura spustowa taka zimna?? pzdr rynna pozdrav. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.02.2009 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 No to znowu niczego się nie dowiemy...Szkoda. Dlaczego się niczego nie dowiemy ?? Ekranu zagrzejnikowego nie mam , folię alamuniową poszukam - jak znajdę to zrobię z nią . Część dysputy dotyczy przezroczystości styro - postawienie czegoś ciepłego za płytą styro i zrobienie zdjęcia termo da nam odpowiedź na to pytanie - nieprawdaż ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 05.02.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 http://images30.fotosik.pl/321/f3f7fabf915125b3.jpg pzdr Jeszcze nie kojarzycie, skąd taki cieply obszar pod balkonem ? Powietrze nagrzewa się OD OKIEN, wędruje KONWEKCJĄ w górę i nagrzewa narożnik wyżej. Tak samo dzieje się od góry każdego okna. To ciepło dociera też pod okapy, co widać na innych zdjęciach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.02.2009 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 To skąd zimny obszar wewnątrz budynku w okolicach płyty balkonu ? - i to zimniejszy o prawie 10 stopni ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 05.02.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Mierzony jest przy innych zakresach temperatur...Ten "zimny" tak naprawdę jest o wiele cieplejszy od tego "cieplutkiego" pod balkonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-ck 05.02.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 adam-ck a jaka jest rozdzielczość tej kamery? Model kamery -FLIR ThermaCAM T-360 zlecaliśmy termowizję - nie znalazłem rozdzielczości. http://www.flir.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=20&category_id=1&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1 pozdrav. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.02.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Jak już chcesz się fatygować, to proponuję także próbę ze styropianem pokrytym folią aluminiową- może być to tzw. ekran zagrzejnikowy. Niezła byłaby także próba z samą taką folią (lub np. taką używaną w ratownictwie) Ciekawie mogłyby wyjść zdjęcia robione przed, w czasie badania i ślad po zdjęciu folii. najlepiej próba prowadzona przez kilka godzin. Pozdrawiam.Taka próba będzie mało wiarygodna, ze względu na rózną emisyjność folii aluminiowej i styropianu. Proponuję inną . Dwie warstwy styropianu. W pierwszym przypadku z folią aluminiową między nimi, a w drugi bez tej folii. Najlepiej byłoby gdyby to było wstawione w otwór o sporej różnicy temperatur, np. w okno. Sam jestem ciekaw ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 05.02.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 OK, jeszcze słówko, bo nie mam teraz czasu: jak widzicie, przez lataspece od termowizji zdążyli wmówić parę rzeczy i tak "jadą", wyciągając od ludzi kasę. Stan faktyczny może być zupełnie inny, może prostszya może bardziej skomplikowany. Dobrze, że można sobie o tych sprawach pogadać, piękny temat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.02.2009 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Na focie z zewnatrz obszar czerwony pod balkonem jest cieplejszy od ściany zewnętrznej o prawie 10 stopni - uważasz że przez nieszczelność okna przy temp na zewnatrz -18 stopni / tak napisał właściciel / konwekcyjnie tak bardzo się by taki obszar nagrzał ??Tak samo wewnątrz - różnica temperatury mostka / wg mnie / to prawie 10 stopni od ściany okolicznej - tak samo jak u mnie w domu na focie którą zamieściłem .Mostek jak nic - tam jest pewnie betonowy wieniec , nie ocieplony dodatkowo - przez który ucieka ciepło na zewnątrz ogrzewając dół balkonu i jednocześnie temperatura wewnątrz tego obszaru jest o wiele niższa gdyz wieniec jest o wiele zimniejszy niż ściana z pustaków dookoła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trurl 05.02.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 adam-ck naprawdę nie mogłeś sobie innego nick'a wymyśleć? Teraz będzie się mylić. To tak, jakby obok Adama Mickiewicza był jeszcze Adam Mackiewicz - ale tylko jeden jest WIESZCZEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.02.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Obejrzałbym szklankę świeżo zrobionej herbaty przez jaki styropian...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.02.2009 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Proponuję inną . Dwie warstwy styropianu. W pierwszym przypadku z folią aluminiową między nimi, a w drugi bez tej folii. Najlepiej byłoby gdyby to było wstawione w otwór o sporej różnicy temperatur, np. w okno. Sam jestem ciekaw ! Jak znajdę płyty styro to zrobię i taką próbę Weźcie pod uwagę że ja już ponad rok mieszkam - wszystkie materiały budowlane wyrzuciłem i chałupę uprzątnąłem po budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.02.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Ciekawski sąsiad, co się buduje, by się przydał... Chyba by udostępnił... A warto by też zobaczyć ten szary i ten biały o tej samej grubości i tę szklankę... Tyle się o tym szarym gada - że taki lepszy... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-ck 05.02.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 adam-ck naprawdę nie mogłeś sobie innego nick'a wymyśleć? Teraz będzie się mylić. To tak, jakby obok Adama Mickiewicza był jeszcze Adam Mackiewicz - ale tylko jeden jest WIESZCZEM trudno będzie zmienić - a ck to skrót od miejscowości pozdrav. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.02.2009 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Obejrzałbym szklankę świeżo zrobionej herbaty przez jaki styropian... Adam M. - zobaczysz dzisiaj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trurl 05.02.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 ...trudno będzie zmienić... Zmienić niemożliwe, możesz jeszcze raz wystartować z innym - mało jeszcze postów masz - nie żal będzie "dorobku" Ale - mamy demokrację. Twój wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 05.02.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Obejrzałbym szklankę świeżo zrobionej herbaty przez jaki styropian... Adam M. - zobaczysz dzisiaj . Ale nie przesadzaj z grubością styro.... może zbyt rozproszyć promieniowanie... ... a może użyjesz mocniejszego źródła? np. maszynki elektrycznej? ...ech pobawiłbym się czymś takim.... kiedy to stanieje na tyle bym mógł sobie to kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trurl 05.02.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 ....ech pobawiłbym się czymś takim.... kiedy to stanieje na tyle bym mógł sobie to kupić? http://www.beofen-tv.co.il/emoticon/idea.gif Może zrobić zrzutkę - forumową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 05.02.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 http://images30.fotosik.pl/321/f3f7fabf915125b3.jpg...rynna jest zimna - to oczywiste, za rynną jest cieplej to też zrozumiałe bo jest zaburzony strumień powietrza opływającego i mniejsze wychłodzenie ściany ale te rozbłyski? czy to są uchwyty do rynny? Dają aż taki mostek? Co do obszaru pod balkonem to pewnie nałożył się mostek płyty balkonowej i nagrzewanie konwekcyjne od okien. Sumaryczne dało niezły efekt... ale ile z tego jest spowodowane mostkiem z płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 05.02.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 ....ech pobawiłbym się czymś takim.... kiedy to stanieje na tyle bym mógł sobie to kupić? http://www.beofen-tv.co.il/emoticon/idea.gif Może zrobić zrzutkę - forumową ...mam inny pomysł.... podniosę stawki o... 150% ale po skończonej pracy dam za darmola obraz termowizyjny... nawet całego budynku! ...taka promocyja jak w supermarketach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts