Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termowizja ...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 381
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ta kamera jest bardzo "czuła", wychwytuje róznice temperatur 0,08 stopnia i ma bardzo dużą rozdzielczość. Nie wiadomo w jakim trybie pracowała i co konkretnie pokazuje - ma bardzo duże możliwości.

Tak więc nasze wnioski "płynące" z pokazanego obrazu mogą byc błędne.

A moze pracowała w trybie detekcji wilgoci? :o

Adam_mk - teraz trzeba pisać pełnego nicka :) - nie zobaczysz przez styropian szklanki/kubka ciepłej herbaty .

Styropian termoorganika w ciepłe kropki grubość 10 cm :

http://images43.fotosik.pl/57/2a0f6ccb8efec9f8.jpg

http://images25.fotosik.pl/321/14e75c3e9bc30b47.jpg

http://images43.fotosik.pl/57/34a216cb6d4af73e.jpg

Ostatnia fota - położyłem styropian na kubku :

http://images27.fotosik.pl/321/ca13fdbd4b106c47.jpg

Nie wiem czy jest sens robienia prób z dwiema płytami pośrodku których jest folia alamuniowa . Jak widać styropian jest całkowicie nieprzezroczysty dla podczerwieni i już jedna płyta o grubości 10cm całkowicie izoluje wszystkie materiały będące za nią .

Zdjęcia robiłem w garażu w którym panuje temp ca 10 stopni .

Kubek wrzątku miał temp ca 70 stopni .

Wydaje mi się, że te fotki rozstrzygają wiele dylematów.

Styropian JEST termoizolacją i dla przewodzenia i dla promieniowania.

Zastanawia mnie ciekawy efekt, jaki powstaje przy zastosowaniu do liczenia ociepleń co nowszych wersji oprogramowania.

Im nowsze tym gorszy dom! :o

Tu widać, że się da chałupę termoizolować.

Ciekawy efekt wyszedł z tymi cegłami do policzenia podobno poprzez styropian...

Adam M.

Dziękuję Ci za ten eksperyment.

Jest droga ucieczki ciepła istniejąca realnie. Okna.

W takim garażu lekko wychłodzonym jakim wietrzeniem przydałoby się zrobić zdjęcie kubka letniej herbatki przez jaką szybę czy pakiet dwuszybowy.

Wiem, ze mam pomysły 'księżycowe" bo dom ukończony, ale może gdzieś jaki kawałek szkła okiennego leży?

A.M.

Hes - niestety nie posiadam w całym domu obrazu wiszącego na ścianie zewnętrznej :o - sam nigdy na to nie zwróciłem uwagi ...

Ale posiadam obrazy wiszące na ścianach wewnętrznych - po pomiarach przy założonym obrazie i po zdjętym nie ma żadnej termicznej różnicy na ścianie .

Po zdjęciu obrazu termiczny obraz ściany pod nim jest identyczny z obrazem obszaru ściany obok - nie zamieszczam fot bo nic na nich nie widać a ładuję foty poprzez iPlusa i zaraz mnie potarga - taki mam zajeb...ty transfer :evil:

No, cóż ściana wewnętrzna to w tym przypadku zupełnie nie to...

Ale dzięki za dobre chęci.

Ten styropian to musiałeś zaraz taki gruby i w kropki...?

Przecież Adam prosił, żeby nie za gruby...

Tu trzeba subtelnie, wnikliwie i wszechstronnie...ale także

dziękuję za fatygę, nawet taki pomiar jest cenny. Pozdrawiam

edit : Nie Adam, trafiłem :

"Ale nie przesadzaj z grubością styro.... może zbyt rozproszyć promieniowanie...'

to akurat Rom- kon. Sorry.

Jest droga ucieczki ciepła istniejąca realnie. Okna.

W takim garażu lekko wychłodzonym jakim wietrzeniem przydałoby się zrobić zdjęcie kubka letniej herbatki przez jaką szybę czy pakiet dwuszybowy.

Wiem, ze mam pomysły 'księżycowe" bo dom ukończony, ale może gdzieś jaki kawałek szkła okiennego leży?

A.M.

No niestety - full serwisu nie będzie :D - żadnych szyb czy też zbędnych okien nie mam ...

Nie przesadzaj! Dobry jest ten 10cm.

Szklanka ma 70stC. Wnętrza ze 23stC.

Jak szklanki nie widać, to wnętrz tym bardziej - nie!

Wniosek, że 10 cm naprawdę termoizoluje.

(Chyba, że jest to na takim domu jak na fotce. Tyle, że ja myślę, że ktoś tam naściemniał o tym styropianie. Aż się chce dziurę w ścianie tam zrobić!)

Adam M.

A postawić szklankę na parapecie i poprzez okno ją?! :lol:

A.M.

Ten styropian to musiałeś zaraz taki gruby i w kropki...?

Przecież Adam prosił, żeby nie za gruby...

Tu trzeba subtelnie, wnikliwie i wszechstronnie...ale także

dziękuję za fatygę, nawet taki pomiar jest cenny. Pozdrawiam

No nie - a ja myślałem że będzie jeszcze za cienki ... :lol:

No - ale bez żartów - nie miałem żadnego innego ...

To zdjęcie też ciekawe... Widać pojedyncze bloczki w ścianie, z fugami.

Kto pokusi się o objaśnienie, dlaczego środki tych bloczków cieplejsze

i im bliżej krawędzi tym niższa temperatura ?

Ucieczka ciepła fugami czy...? Zwróćcie też uwagę na te bloczki w narożniku.

Dokładnie - fugami - fuga to zaprawa betonowa o wiele zimniejsza od ceramicznego Maxa z dziurami w środku . Środek pustaka jest najdalej od fug i dlatego jest najcieplejszy .

Ciekawe jakby wyglądała taka termofota bloczków murowanych na zaprawie termicznej takiej jak do murowania ścian 1W ??

Dokładnie - fugami - fuga to zaprawa betonowa o wiele zimniejsza od ceramicznego Maxa z dziurami w środku . Środek pustaka jest najdalej od fug i dlatego jest najcieplejszy .

Ciekawe jakby wyglądała taka termofota bloczków murowanych na zaprawie termicznej takiej jak do murowania ścian 1W ??

Podejrzewam, że identycznie...

Tę ucieczkę ciepła fugami można by chyba przyjąć...ale jeszcze pomyślę.

Coś mi świta, ale sam w to (na razie) nie wierzę, więc nie piszę.

W ramce widać sporą różnicę temperatur: 20,5 minus 18,8 st. daje 1,7 st.C

między fugami a środkiem bloczków. Na płaskiej ścianie.

Zastanawia mnie ciekawy efekt, jaki powstaje przy zastosowaniu do liczenia ociepleń co nowszych wersji oprogramowania.

Im nowsze tym gorszy dom! :o (...)

Ciekawe , ciekawe...

Tym bardzie ciekawe - w takim razie czy jest zasadna termoizolacja ścian np 20cm warstwą styropianu , lub jeszcze więcej ...

Nom, te fugi fajnie widać, ewidentny mały mostek na fugach (delta T ok 2oC) i znowu mocno widać mostek narożnikowy.

Ale apropo tych naroży zastanawia mnie fakt tego ze na zdjęciu od zewnątrz naroze wypukłe było zimniejsze niz plaska ściana a poinno byc troszke cieplejsze skoro jest mostek.

Mozna to chyba tylko tym wytłumaczyć że naroże mocniej niz na ścianie płaskiej schladza przepływające powietrze a że mostek jest mały to jest zimniejsze.

Nie oznacza to ozywiście tego że mostka nie ma, on jest tyle ze tego nie zobaczymy.

A ten wewnętrzny jest juz jako mostek cieply bo tam już powietrze nie dociera i nie schładza ściany.

pzdr

A do szklanki z wrzątkiem dajcie wełnę zamiast styro ;).

Ciekawe , ciekawe...

Tym bardzie ciekawe - w takim razie czy jest zasadna termoizolacja ścian np 20cm warstwą styropianu , lub jeszcze więcej ...

A kto mówi że się to opłaca? Opłaca się producentom styro lub wełny!

...od pewnej grubości ocieplenia brak przesłanek ekonomicznych... zastępuje je owczy pęd!

Ok. Szklanki nie widać więc promieniowania podczerwonego nie przepuszcza... ale po godzinie-paru godzinach ta szklanka byłaby widoczna tak jak te fugi pustaków (na fotce z balkonem- nie wmawiajcie mi że te prążki to interferencja! :wink: ) Po prostu kamera jest tak czuła za zauważa minimalne różnice temperatur styropianu. A fugi są wyraźniejsze - szersze bo temperatura rozchodzi się w stożku - czyli normalnie bez anomalii. Czyli wszystko gra. Jak na razie praw fizyki nie obaliliście... można dalej polecać docieplenie styropianem jako dobrą technologię... :D

Ok. Szklanki nie widać więc promieniowania podczerwonego nie przepuszcza... ale po godzinie-paru godzinach ta szklanka byłaby widoczna tak jak te fugi pustaków (na fotce z balkonem- nie wmawiajcie mi że te prążki to interferencja! :wink: ) (...)

To żadna interferencja - na tej ścianie po prostu nie ma styropianu - i tyle ...

Kalsyczna ściana 3W lub 1W .

Napisałem w jednym z uprzednich moich postów - robiłrem pomiary kilku domów ocieplonych styropianem - na żadnym nie było widać rysunku , czy też choćby śladu zarysu pustaków ...

To żadna interferencja - na tej ścianie po prostu nie ma styropianu - i tyle ...

Kalsyczna ściana 3W lub 1W .

Napisałem w jednym z uprzednich moich postów - robiłrem pomiary kilku domów ocieplonych styropianem - na żadnym nie było widać rysunku , czy też choćby śladu zarysu pustaków ...

Też sie skłaniam, do takiego wniosku - nie mniej jednak, tak jak pisałem wczesniej, jest to bardzo czuła kamera, ma 4 razy większa ( tak sądzę)rozdzielczość niz Twoja, i bardzo istotną różnicę w "rozróznianiu" rożnic temperatur, w Twojej jest max 0,2 stopnia (i to przy +30), natomiast w tej jest 0,08 stopnia.

Tamta ma też więcej możliwosci juz z pozycji "kamery" - min. detekcję wilgoci.

Z załączonych zdjęc nie wynika w jakim trybie pracowała.

Nie wiem czy mam rację, ale mam pewne doświadczenie z miniaturową elektroniką o zasilaniu 1,4V. Pracują w niej wzmacniacze o wielkości 2 x2 mm.

W celu zdiagnozowania wstępnego za pomoca detektora podczerwieni (taka mini kamera o rozdzielczości 160 x 120) należało rozkręcić obudowę (plastyk).

Treaz nowe urządzenia pozwalaja na diagnoze poprzez obudowę (rozdielczość ponad 300 x ponad 200 - dokladnych danych nie posiadam).

Pewnie, obudowa nie jest takim izolatorem jak styropian, ale i moce nieporównanie mniejsze.

Urządzenie o którym pisze ma rownież detektor wilgotności, a obraz niczym nie różni się od "termiki" - no może jest mniej nasycony i bardziej zielony.