Rom-Kon 06.02.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Sorry.... nie doczytałem że na tej ścianie nie ma styro... Gdy się siedzi przed kompem 5 godzin to na końcu widzi się i czyta to co się chce zobaczyć a nie stan faktyczny... Jeszcze raz sorki za zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.02.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Sorry.... nie doczytałem że na tej ścianie nie ma styro... Gdy się siedzi przed kompem 5 godzin to na końcu widzi się i czyta to co się chce zobaczyć a nie stan faktyczny... Jeszcze raz sorki za zamieszanie. Cały problem polega na tym, ze nikt nie wie czy jest, a jeśli jest, to gdzie. Autor podał tylko, że sciana ma 50cm w tym 10cm styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 06.02.2009 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Cały problem polega na tym, ze nikt nie wie czy jest, a jeśli jest, to gdzie. Autor podał tylko, że sciana ma 50cm w tym 10cm styropianu Ja tam to bym spać nie mógł jakbym nie sprawdził ... Zresztą - pomijając wszystko - hmmm - wydaje mi się żę nabywca ,a potem użytkownik domu powinien wiedzieć w jakiej konstrukcji ma wykonane ściany ... No i właściciel napisał o MAXie jako podstawie konstrukcji ściany ... - a największy MAX to 29cm ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-ck 06.02.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Sorry.... nie doczytałem że na tej ścianie nie ma styro... Gdy się siedzi przed kompem 5 godzin to na końcu widzi się i czyta to co się chce zobaczyć a nie stan faktyczny... Jeszcze raz sorki za zamieszanie. Cały problem polega na tym, ze nikt nie wie czy jest, a jeśli jest, to gdzie. Autor podał tylko, że sciana ma 50cm w tym 10cm styropianu Witam przecież nawet na tych zdjęciach widać, że budynek jest ocieplony, a w dokumentacji jest podany styropian. http://images39.fotosik.pl/56/8489632d7ff691a6m.jpg http://images49.fotosik.pl/56/0661daf5b06287dcm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.02.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Witam przecież nawet na tych zdjęciach widać, że budynek jest ocieplony, a w dokumentacji jest podany styropian.Niekoniecznie. Na parterze może być ściana trójwarstwowa z pustką powietrzną lub izolacją w środku (stąd ta grubość ok. 50cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-ck 06.02.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Witam przecież nawet na tych zdjęciach widać, że budynek jest ocieplony, a w dokumentacji jest podany styropian.Niekoniecznie. Na parterze może być ściana trójwarstwowa z pustką powietrzną lub izolacją w środku (stąd ta grubość ok. 50cm). Izolacja wystaje od ściany ponad 10 cm - w dokumentacji jest styropian. Niestety nie byłem w trakcie budowy i nie wiem na 100 procent czy jest tam styropian czy wełna, ale coś jest na pewno ca 10 cm.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 06.02.2009 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Dokładnie jak pisze HenoK . Adam_ck - wytłumasz w takim razie w jaki spsób Twoja ściana ma 50cm grubości jak do budowy użyto pustaka MAX i 10 cm styro ?? Największy MAX ma wymiar 29 cm - wiem bo z takiego mój dom budowałem . Pustak czerwony max + styropian 10 cm (grubość ściany wraz z ociepleniem ca' 50 cm). Budynek wspólnoty rok budowy 1998. Pozdrav. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.02.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Izolacja wystaje od ściany ponad 10 cm - w dokumentacji jest styropian. Niestety nie byłem w trakcie budowy i nie wiem na 100 procent czy jest tam styropian czy wełna, ale coś jest na pewno ca 10 cm..Odróżnienie ściany dwuwarstwowej od trójwarstwowej jest proste. Wystarczy postukać w elewację, niekoniecznie młotkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-ck 06.02.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Izolacja wystaje od ściany ponad 10 cm - w dokumentacji jest styropian. Niestety nie byłem w trakcie budowy i nie wiem na 100 procent czy jest tam styropian czy wełna, ale coś jest na pewno ca 10 cm..Odróżnienie ściany dwuwarstwowej od trójwarstwowej jest proste. Wystarczy postukać w elewację, niekoniecznie młotkiem . 2 warstwowa jest - a może i 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 06.02.2009 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Dla mnie wygląda to tak : - ściana budynku 3W - MAX 30cm + 10cm styro + 10cm cegła elewacyjna lub coś podobnego / summa 50cm / - ściana garażu/piwnicy - to samo tylko bez cegły elewacyjnej - dlatego różnica w grubości o te 10cm Ale mogę się mylić - więc miło by było jakbyś sprawdził i nam napisał - dało by to odpowiedź na wiele pytań ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-ck 06.02.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Dla mnie wygląda to tak : - ściana budynku 3W - MAX 30cm + 10cm styro + 10cm cegła elewacyjna lub coś podobnego / summa 50cm / - ściana garażu/piwnicy - to samo tylko bez cegły elewacyjnej - dlatego różnica w grubości o te 10cm Ale mogę się mylić - więc miło by było jakbyś sprawdził i nam napisał - dało by to odpowiedź na wiele pytań ... Sprawdzę i zrobię zdjęcia. Pozdrav. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 06.02.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 http://images33.fotosik.pl/456/430715346973872b.jpg pablitoo, ale jeśli tak widac pustaki to czy aby faktycznie tam był styro??Ze styro nie powinno być widac fug. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 06.02.2009 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 http://images33.fotosik.pl/456/430715346973872b.jpg Na tej focie widać że wysokość okna to 8 wyraźnie zarysowanych pustaków/czy cegieł . Pustak MAX ma wysokość ca 20cm razy 8 = 1,6m plus fugi . http://www.cegielniaprzeclaw.pl/pustaki.htm#Pustak%20MAX%20220 Czy Twoje okna mają wysokość ca 1,6m ?? - na pewno nie ! Ja mam w domu okna 2x1metr i są o wiele większe nawet biorąc pod uwagę skalę foty . Czyli jak dla mnie elewacja nie jest z MAXa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.02.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Ale wnetrze i owszem - jest z pustaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 06.02.2009 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 pablitoo, ale jeśli tak widac pustaki to czy aby faktycznie tam był styro?? Ze styro nie powinno być widac fug. pzdr Wg mnie to nie może być sciana 2W z 10cm styro ocieplenia - właśnie dlatego że widać zarys pustaków i fugi . / no i grubość ściany jak dla mnie się nie zgadza /. Jeżeli już to jest ściana 3W z dodatkową cegłą elewacyjną na zewnątrz . Ale teraz pytanie - czy jeżeli taka cegła jest na warstwie ocieplenia to czy na termofocie będzie widoczny zarys jej kształtów i fugi ?? Nie wiem - nie robiłem badań termowizyjnych budynków ze ścianami 3W ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 06.02.2009 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Ale wnetrze i owszem - jest z pustaków. Dokładnie - czyżbyśmy mieli rozwiązany problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 06.02.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 pablitoo, ale jeśli tak widac pustaki to czy aby faktycznie tam był styro?? Ze styro nie powinno być widac fug. pzdr Wg mnie to nie może być sciana 2W z 10cm styro ocieplenia - właśnie dlatego że widać zarys pustaków i fugi . / no i grubość ściany jak dla mnie się nie zgadza /. Jeżeli już to jest ściana 3W z dodatkową cegłą elewacyjną na zewnątrz . Ale teraz pytanie - czy jeżeli taka cegła jest na warstwie ocieplenia to czy na termofocie będzie widoczny zarys jej kształtów i fugi ?? Nie wiem - nie robiłem badań termowizyjnych budynków ze ścianami 3W ... Jeśii w środku jest styro to nie powinno być widac fug wg mnie no chyba że 3W jest mocno nieszczelne i jest styro ale dodatkowo przestrzeń w całej powuerzchni ściany wentylowana i zimne powietrze chłodzi 3 warstę od zewnątrz hmm ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.02.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Jeśii w środku jest styro to nie powinno być widac fug wg mnie no chyba że 3W jest mocno nieszczelne i jest styro ale dodatkowo przestrzeń w całej powuerzchni ściany wentylowana i zimne powietrze chłodzi 3 warstę od zewnątrz hmm ... Zauważcie, że ta ściana, prawdopodobnie zachodnia jest o kilka stopni chłodniejsza od sąsiedniej ściany, prawdopodobnie północnej. IMHO to efekt wcześniejszego nagrzania ściany przez słońce. Które elementy ściany wystygną najszybciej ? Te o małej akumulacyjności, np. cegły dziurawki, czy pustaki. Masywniejsze fugi dłużej "trzymają ciepło". Stąd IMHO ten wyraźny rysunek fug na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.02.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Jeśii w środku jest styro to nie powinno być widac fug wg mnie no chyba że 3W jest mocno nieszczelne i jest styro ale dodatkowo przestrzeń w całej powuerzchni ściany wentylowana i zimne powietrze chłodzi 3 warstę od zewnątrz hmm ... pzdr Jest to mozliwe - zwłaszcza przy "dobrej" kamerze (a ta jest), bo rożnice temperatur w "okładzinie" między jej zewnętrzna a wewnętrzna stroną wynoszą kilka stopni. Biorac pod uwagę rózne materiały z jakich wykonano "spoiny" i cegłę - "zarys" może byc widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.02.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Zauważcie, że ta ściana, prawdopodobnie zachodnia jest o kilka stopni chłodniejsza od sąsiedniej ściany, prawdopodobnie północnej. IMHO to efekt wcześniejszego nagrzania ściany przez słońce a czemu nadproże i narożnik nagrzał się aż tak bardzo ?? przynajmniej 3 stopnie różnicy ?? czemu ten kawałek ściany przy rynnie który ewidentnie jest tak samo skierowany jak ta północna ściana jest równie ciepły ?? słońce świeciło wybiorczo ?? http://images44.fotosik.pl/57/8dec98cfb5c9242d.jpg http://images33.fotosik.pl/456/430715346973872b.jpg Na tych dwóch zdjęciach widać wyraźną różnicę temperatur tych dwóch elewacji. Ten krótko odcienek cieplejszej północnej ściany to moze być efekt lepszego osłonięcia przed wiatrem, wpływu mostków cieplny w narożniku. No właśnie tego czynnika dotąd nie braliśmy pod uwagę. Z której strony wiał wiatr ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts