j-j 06.02.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Jeśii w środku jest styro to nie powinno być widac fug wg mnie no chyba że 3W jest mocno nieszczelne i jest styro ale dodatkowo przestrzeń w całej powuerzchni ściany wentylowana i zimne powietrze chłodzi 3 warstę od zewnątrz hmm ... Zauważcie, że ta ściana, prawdopodobnie zachodnia jest o kilka stopni chłodniejsza od sąsiedniej ściany, prawdopodobnie północnej. IMHO to efekt wcześniejszego nagrzania ściany przez słońce. Które elementy ściany wystygną najszybciej ? Te o małej akumulacyjności, np. cegły dziurawki, czy pustaki. Masywniejsze fugi dłużej "trzymają ciepło". Stąd IMHO ten wyraźny rysunek fug na zdjęciu. hmm, coś w tym jest, zwróciłem właśnie po tym co napisałeś uwagę na tą ściane też mimo że zimna to jakby widać zarysy fug: http://images44.fotosik.pl/57/8dec98cfb5c9242d.jpg Dobrze byłoby mieć zdjęcie robione gdy nie ma słońca. Ale tzn że jest na pewno 3W ale czy jest styro nadal nie wiadomo Wierć tą ścianę chłopie bo tu tworzymy teorie . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.02.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Dobrze byłoby mieć zdjęcie robione gdy nie ma słońca. ... i wiatru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 06.02.2009 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Dobrze byłoby mieć zdjęcie robione gdy nie ma słońca. ... i wiatru . Adam_ck pisał że badanie termowizyjne było robione około godziny 19.00 w bardzo mroźny dzień / -18 stopni czy cuś takiego / ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 06.02.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Na tych zdjęciach : widać wyraźnie wpływ nagrzania ściany przez słońce. Pora wykonywania pomiarów nie była zbyt korzystna. To naprawdę ściana dwuwarstwowa ? Wydaje mi się to niemożliwe . Zdjęcia robione były o godz. 17-30 - 19 na początku stycznia - przy temp. -18 st C, a więc nie bardzo możliwe, że nagrzane słońcem Pozdraw. Obstawiam w ciemno: od tej cieplejszej strony budynku w niedalekiej odległości stoi następny dom...Czy tak, adam-ck ? Jeżeli nie, to zostaje tylko to słońce, sciana mogła nagrzać się przecież wcześniej i utrzymać ciepło przez jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emer 06.02.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Te mostki są z grubsza tam, gdzie teoretycznie powinny być. To może być ściana 3W (na co wskazują bloczki) z dociepleniem w środku i wieńcami wylanymi tak, że łączą obie ściany. Tam, gdzie jest mostek następuje kondensacja pary wodnej, a wilgoć go jeszcze dodatkowo powiększa.Z drugiej strony... Zakładamy, że ściana jest 2W a styropian na budynku jest suchy. A co, jeżeli nie jest tak fajnie? Może faktycznie po iluś tam latach kondensacja pary wodnej potrafi nasycić styropian wodą i daje takie efekty?Pablitoo, czy widziałeś już w termowizji jakiś, dajmy na to, 10-letni budynek ze ścianą 2W?Chyba wyciągnę dziś z wody płyty styro, które od miesiąca moczą się w piwnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 07.02.2009 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 (...) Pablitoo, czy widziałeś już w termowizji jakiś, dajmy na to, 10-letni budynek ze ścianą 2W? Chyba wyciągnę dziś z wody płyty styro, które od miesiąca moczą się w piwnicy... Tak - dom sąsiada z naprzeciwka - typowa kostka tylko z dachem czterospadowym - dom ma sporo ponad 10 lat - ściana 2W - żadnego rysunku , czy też śladu krawędzi pustaków na termofocie nie widać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.02.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 ... ta cieplejsza ściana widać że zasłużyła sobie na styropian, a ta druga zimniejsza ewidentnie już jest go pozbawiona, ... eee jak juz to chyba odwrotnie , a poza tym gdyby był styro to raczej nie powinno byc widać łączeń (fug) no chyba że jest cholernie źle połozony ze szparami i w szpary nawpychali kleju. Ale te fugi raczej nie wskazują na wielkość płyty styropianowej. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 07.02.2009 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Adam_ck - chłopie - kujesz te ściany czy nie ? - bo my tu straśnie ciekawi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.02.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Zupełnie jak z dentystą! Wiadomo, że trzeba, ale spodziewany ból może być tak duży, że lepiej nie... jeszcze nie... nie teraz... Dźgnij to chociaż jakim śrubokrętem i powiedz, czy jest tam styropian po wierzchu... Bo z tego co widać - to widać kupę niejasności. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 07.02.2009 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Wiadomo, że trzeba, ale spodziewany ból może być tak duży, że lepiej nie... jeszcze nie... nie teraz... Adam M. Czyli tak jak z termowizją wykonanej i wykończonej już chałupy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skraj76 07.02.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 nie wiem, czy nie wyważam przypadkiem otwartych drzwii nie jestem z branży, dlatego nie wiem, czy to, co mam do powiedzenia nie jest po prostu opisem mechanizmu mostka geometrycznego ale myślę, że rozwiązaniem tajemnicy zimnych narozników są zdjęcia izoterm na przekroju zauważyliśce, że są one, generalnie, wycinkiem koła - w 3D byłyby jakąś tam częścią powierzchni kuli? promieniowanie cieplne zależy od powierzchni ciała oddającego ciepło: im większa owa powierzchnia, tym więcej energii zmyka w kosmos ze wszystkich brył, kula ma najmniejszą powierzchnię przy tej samej objętości dlatego wszystkie stałocieplne stworzenia zwijają się w kulkę do snu narożniki ową powierzchnię, z której ciepło sobie odpromieniowuje, zwiększają stąd oddają więcej ciepła, niż ściana obok będzie też w tym miejscu zwiększone zawilgocenie - wiadomo, woda tym lepiej się wykrapla, im zimniej ergo: zawilgocenie narożnika uznałbym za SKUTEK, a nie PRZYCZYNĘ ewentualnego pojawienia się wilgoci w tym miejscu wniosek? budować chaty na okrągło:) bardziej serio: przecież właśnie tak wygląda igloo... rożnego rodzaju neoliciarze - i trochę późniejsze dzikusy - na pólnocy Wysp Brytyjskich też się tak budowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.02.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 wniosek? budować chaty na okrągło:) bardziej serio: przecież właśnie tak wygląda igloo... rożnego rodzaju neoliciarze - i trochę późniejsze dzikusy - na pólnocy Wysp Brytyjskich też się tak budowali Tak można budować budynki z jednym pomieszczeniem. Ja podzielisz to na kilka oddzielnych pojawiają się już mostki geometryczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skraj76 08.02.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 masz rację, jeżeli ściany będą proste w okrągłym ale oni radzili sobie inaczej, jak ich naszła chęć na większą żyjnię to sie nazywało 'broch' - dwie wieże, jedna w drugiej (jak przepołowione matrioszki, tylko otwarte od góry), a między tymi ścianami schody i pokoje a na środku tej budowli przestrzeń wspólna - jakieś ognisko, gdzie można było sobie upiec jelenia, owcę albo rzymskiego legionistę z ekspedycji karnej zza drugiej strony Wału Hadriana mieszkanie w czymś takim niewątpliwie integrowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skraj76 08.02.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 a co do sposobu radzenia sobie z mostkami w naszych prostopadłościaniakach to podoba mi się pomysł Adama Mk: zaokrąglić, biorąc przykład z naszych zmyślnych przodków (stiuki) tylko jak wtedy stół narożny wcisnąć bez pomocy piły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.02.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Tu masz przykład domu z minimalna ilością mostków geometrycznych :http://www.gnosis.art.pl/e_gnosis/pracownia/dom_kopula/kopuly_monolityczne/dom_kopula_monolityczna_14.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skraj76 08.02.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 dziękiwygląda ciekawie to igloomasz może zdjęcia ze środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.02.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 dzięki wygląda ciekawie to igloo masz może zdjęcia ze środka? Zajrzyj tutaj : http://www.bryla.pl/bryla/1,85300,5684757,Japan_Dome_House_ze_styropianu.html Masz tam też filmy pokazujące wnętrza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 08.02.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Tak można budować budynki z jednym pomieszczeniem. Ja podzielisz to na kilka oddzielnych pojawiają się już mostki geometryczne . Wasze możliwości nadinterpretacji mnie zadziwiają. Najpierw wszędzie wilgoć teraz "mostki geometryczne" co mają do tego pomieszczenia wenętrzne?? Nie nadążam pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 08.02.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 budować chaty na okrągło:) Jeśli dobrze zrozumiałem definicję tzw "mostka geometrycznego" taki dom byłby jednym wielkim mostkiem pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.02.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 budować chaty na okrągło:) Jeśli dobrze zrozumiałem definicję tzw "mostka geometrycznego" taki dom byłby jednym wielkim mostkiem pzdr Dobrze zrozumiałeś . Tylko w taki domu mostek jest tylko jeden, a w "zwykłym" są ich dziesiątki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts