sSiwy12 09.02.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Nawet jeżeli przy tak dużej czułości kamery jesteśmy w stanie zobaczyć to co jest pod płytami styro to tym bardziej powinniśmy widzieć miejsca łączenia płyt czy chociażby miejsca klejenia płyt do elewacji ... To też mi nie pasuje, ale z drugiej strony jak się szuka „małego” to „dużego” się nie widzi (pomija). Ps. Moim zdaniem, to co pokazuje ta kamera, to nie jest obraz „pod styropianem” tylko powierzchni styropianu (jeśli ten styropian tam jest). Teoretycznie może to być ciepło, które przenika przez styropian, bo część ciepła przenika przecież. Przy długotrwałej emisji, oraz cienkiej warstwie styropianu może to ciepło tak się „utrwaliło” na warstwie zewnętrznej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.02.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Dla mnie, na opisywany efekt - to zbyt wyraźny rysunek!Powinno rozmyć, uśrednić ten rysunek, a widać każdą spoinę.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 09.02.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Dla mnie, na opisywany efekt - to zbyt wyraźny rysunek! Powinno rozmyć, uśrednić ten rysunek, a widać każdą spoinę. Adam M. Przepraszam...niby dlaczego nie ma być wyraźny? Skłaniam się ku twierdzeniu, że styropianowa płyta w funkcji przepuszczania promieniowania podczerwonego, które rozchodzi się prostoliniowo, niczym szczególnym nie różni się od przeźroczystej płyty polistyrenowej. Czym jest styropian ? Spienionym polistyrenem, tworzywem sztucznym, które ogólnie nie mają właściwości zatrzymywania czy odbijania w swej masie podczerwieni. No chyba, że mają w sobie jakiś grafit, albo chociaż w wersji "oszczędnościowej", kropki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.02.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 A to?http://images25.fotosik.pl/321/14e75c3e9bc30b47.jpg O czym świadczy?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.02.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Pumeks to szkło.... takie spienione... Szkło przepuszcza podczerwień w sporym procencie... Pumeks też? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 09.02.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 A to? http://images25.fotosik.pl/321/14e75c3e9bc30b47.jpg O czym świadczy? Adam M. O nie dość wnikliwym badaniu... A mówiąc poważnie, to: być może płyta za gruba i w kropki, zbyt malo czasu upłynęło od chwili postawienia tej wody za plytą, za błąd uważam też pokazanie kubka jednoczesne bez oslony i za osłoną (plyty), kamera w takim wypadku nie może sie "zdecydować", co pokazywać. No, dobra, powiem, jak ja to bym... Użyłbym ''normalnego" styropianu ustawiłbym kubek TUŻ za plytą (ważne- styropian też kładzie się blisko cegieł) odczekałbym pewien czas, może nawet godzinę i wtedy... Moja natura badacza nie pozwoliłaby na jedną próbę, bralbym różne materiały, różnej grubości. Jeszcze jedna uwaga: słyszałem, że takie pomiary najlepiej wychodzą w czasie mrozu, być może tego też zabraklo w tym badaniu. No bo co właściwie miało pokazać ? Przecież TYLKO i AŻ temperaturę plyty. I tu poważne pytanie: czy powierzchnia płyty w badaniu kubka miała prawo sie nagrzać, skoro styropian przepuszcza podczerwień nie wywołując efektu nagrzania styropianu, bo tworzywa tak mają ? Obawiam się, że nie...więc badanie niefachowe...Co trzeba zrobić ? Pokryć taką płytę cienkim tynkiem, dla stworzenia warstwy "wywołującej" tak ja to widać na zdjęciach cegieł "bez" styropianu...Jest, a nie widać... Ale widać cieply tynk, z odbitym obrazem cegieł i fug...Uff, ale teoria... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 09.02.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Pumeks to szkło.... takie spienione... Szkło przepuszcza podczerwień w sporym procencie... Pumeks też? Adam M. Szkło już trochę różne od polistyrenu, inne skladniki, więcej w nim ceramiki. Szczególnie, że pumeks malo przeżroczysty, więcej "brudów" chociaż białych. Inna para kaloszy, więc może dlatego lepszy... To bardzo subtelne sprawy, trzeba by chyba wnikać w budowę cząsteczki, a może jeszcze głębiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.02.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Dla mnie, na opisywany efekt - to zbyt wyraźny rysunek! Powinno rozmyć, uśrednić ten rysunek, a widać każdą spoinę. Adam M. Ale to jest bardzo dobra kamera detektor ma 320 x 240, a "widzialne" 1280 x 1024 (czyli jakość obrazu HD)i odświeżanie 50Hz. I co najważniejsze automatycznie "wyostrzanie" obrazu. Ps. Widziałem obraz ściany zrobiony trochę "gorsza" kamerą, gdzie było widać "pociagnięcia packi" 3 cm tynku ( na okolo był bardzo dobrze położony), a "pod spodem" obraz pustaków. Biorąc pod uwage przewodność cieplną tynku, też powinien byc jednolity i raczej rozmyty. Oczywiście cieńsza warstwa i inny materiał (o ile jest tam ten nieszczęsny styropian) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.02.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Coś ściemniasz! Gdyby styropian był przeźroczysty dla podczerwieni, to zobaczyłbyś ją jak ten kubek! Ekran byłby tu niepotrzebny do wyświetlenia obrazu. Tak samo jakakolwiek zwłoka w czasie, oczekiwanie... Styropian to nie "czarne bryzgi" ze "strefy" Strugackich z których światło po czasie wychodziło... Gdyby się nagrzewał, to byłoby to przewodzenie a nie promieniowanie. O konwekcji tu mowy nie ma! Przewodzenie MUSIAŁOBY rozmyć obraz... Kurczę! Trzeba jaki śrubokręt w tę ścianę wcisnąć!!! Za łby się bierzemy a wystarczy 5 minut i śrubokręt! Obstawiam - zero styropianu! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.02.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Dla jasności - całe te moje "wywody" raczej nie mają na celu udowodnienie, że styropian jest "przezroczysty" - wręcz przeciwnie. Jeśli jest tam styropian, to niewykluczone, że to ciepło ( przez miesiące) tak rysuje na powierzchni styropianu.Przecież nie są to działania "szybkozmienne". Tam temeperatura jest raczej stabilna.Jeśli jest tam styropian, to taki obraz w tych warunkach (termowizyjnych) jest możliwy.Najbardziej prawdopodobne jest jednak, że tego styropianu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 09.02.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Jeśli jest tam styropian, to niewykluczone, że to ciepło ( przez miesiące) tak rysuje na powierzchni styropianu. Ja cały czas nie kumam dlaczego Ty mówisz o powierzchni styropianu. Jeśli tam na zewnątrz jest pustak bo jest to ściana 3W to uirządzenie pokazuje temp. powierzchnii pustaka a nie styro tak? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 09.02.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Coś ściemniasz! Gdyby styropian był przeźroczysty dla podczerwieni, to zobaczyłbyś ją jak ten kubek! Ekran byłby tu niepotrzebny do wyświetlenia obrazu. Tak samo jakakolwiek zwłoka w czasie, oczekiwanie.... Adam M. Co rejestruje właściwie taka kamera ? O ile mi wiadomo, temperaturę powierzchni badanego materiału. Dlaczego więc miałaby pokazywać obraz gorącego kubka za ZIMNĄ od strony kamery płytą styropianową ? A plyta od tej strony nie nagrzeje się w kształt obrazu kubka... W ogóle sie nie nagrzeje, bo promieniowanie przejdzie przez nią bez efektu nagrzania. No, może trochę nagrzeje powierzchnię od strony kubka...ale nie o to nam chodzi. Ciekawa sprawa, czy nie wydaje wam się dziwne, że jakoś o tym nigdzie w necie...? A może ktoś trafił na omówienie zachowania sie styro w kontakcie z podczerwienią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.02.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Jeśli jest tam styropian, to niewykluczone, że to ciepło ( przez miesiące) tak rysuje na powierzchni styropianu. Ja cały czas nie kumam dlaczego Ty mówisz o powierzchni styropianu. Jeśli tam na zewnątrz jest pustak bo jest to ściana 3W to uirządzenie pokazuje temp. powierzchnii pustaka a nie styro tak? pzdr adam-ck napisał: Izolacja wystaje od ściany ponad 10 cm - w dokumentacji jest styropian. Niestety nie byłem w trakcie budowy i nie wiem na 100 procent czy jest tam styropian czy wełna, ale coś jest na pewno ca 10 cm.. I jeszcze raz:Jest styropian z jednej strony 8 cm (tam gdzie dokładnie widać zarys fug) a z drugiej 10 cm !!!!???? Tak więc "rozpatruję" toto właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 09.02.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Aż nie śmiem prosić...pablitoo, weż zwykłą płytę styro np. 5 cm pokryj ją jakąś cienką warstwą tynku (kleju) odczekaj dłuższą chwilę, zrób zdjęcie z kubkiem umieszczonym z tylu blisko płyty...może będziemy pierwsi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 09.02.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Jeśli jest tam styropian, to niewykluczone, że to ciepło ( przez miesiące) tak rysuje na powierzchni styropianu. Ja cały czas nie kumam dlaczego Ty mówisz o powierzchni styropianu. Jeśli tam na zewnątrz jest pustak bo jest to ściana 3W to uirządzenie pokazuje temp. powierzchnii pustaka a nie styro tak? pzdr adam-ck napisał: Izolacja wystaje od ściany ponad 10 cm - w dokumentacji jest styropian. Niestety nie byłem w trakcie budowy i nie wiem na 100 procent czy jest tam styropian czy wełna, ale coś jest na pewno ca 10 cm.. I jeszcze raz:Jest styropian z jednej strony 8 cm (tam gdzie dokładnie widać zarys fug) a z drugiej 10 cm !!!!???? Tak więc "rozpatruję" toto właśnie no dobra , za dużo naraz tego typowania i zatrzymałem się na typach 3W. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 09.02.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Co rejestruje właściwie taka kamera ? O ile mi wiadomo, temperaturę powierzchni badanego materiału. No ale jak ona miałaby to mierzyć? Podchodzić do każdego piksela na zdjęciu z termometrem i mierzyć temperaturę? Pomiar polega na mierzeniu promieniowania podczerwonego emitowanego przez powierzchnię. Na podstawie tego pomiaru i jakiś parametrów obserwowanej powierzchni (emisyjności?) obliczana jest temperatura powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 09.02.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 (....) Pomiar polega na mierzeniu promieniowania podczerwonego emitowanego przez powierzchnię. No, zgadza się...przez powierzchnię, która jako CIEPŁA promieniuje. Mniej lub bardziej, zależnie od temperatury powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.02.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 hesWiesz co to jest szyba?Wiesz, że słoneczko poprzez nią dogrzewa?Wiesz, że je widać poprzez szybę? To jak styropian to szyba dla podczerwieni to zachowywałby się jak szyba.A jest inaczej!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.02.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Aż nie śmiem prosić...pablitoo, weż zwykłą płytę styro np. 5 cm pokryj ją jakąś cienką warstwą tynku (kleju) odczekaj dłuższą chwilę, zrób zdjęcie z kubkiem umieszczonym z tylu blisko płyty...może będziemy pierwsi... To nic nie da, biorąc pod uwagę zarówno czas "emisji" ciepła i przewodność cieplną styropianu. Że nie wspomnę juz o kamerze, a w zasadzie jej czułości i rozdzielczości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.02.2009 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Aż nie śmiem prosić...pablitoo, weż zwykłą płytę styro np. 5 cm pokryj ją jakąś cienką warstwą tynku (kleju) odczekaj dłuższą chwilę, zrób zdjęcie z kubkiem umieszczonym z tylu blisko płyty...może będziemy pierwsi... No niestety - nie teraz - jestem na urlopie - wypoczywam aktywnie kładąc gładzie i szlifując ściany W przyszłym tygodniu coś pomyślimy i pokombinujemy tudzież potestujemy . Hej - cześć pracy . PS. Ale cały czas czekam jak Adam_ck napisze wreszcie z czego ma te ściany konstrukcyjnie wykonane - każda warstwa po warstwie . Napisze jasno i wyraźnie - dodam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts