Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termowizja ...

Recommended Posts

Aż nie śmiem prosić...pablitoo, weż zwykłą płytę styro np. 5 cm pokryj ją jakąś cienką warstwą tynku (kleju) odczekaj dłuższą chwilę, zrób zdjęcie z kubkiem umieszczonym z tylu blisko płyty...może będziemy pierwsi...

No niestety - nie teraz - jestem na urlopie - wypoczywam aktywnie kładąc gładzie i szlifując ściany :D

W przyszłym tygodniu coś pomyślimy i pokombinujemy tudzież potestujemy .

Hej - cześć pracy .

PS.

Ale cały czas czekam jak Adam_ck napisze wreszcie z czego ma te ściany konstrukcyjnie wykonane - każda warstwa po warstwie .

Napisze jasno i wyraźnie - dodam :evil:

Ok tylko napisz jak mam to zrobić - rozkuć ścianę ?????

o styropianie już pisałem.

Pozdrav.

• Odpowiedzi 381
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

(...)

Ale cały czas czekam jak Adam_ck napisze wreszcie z czego ma te ściany konstrukcyjnie wykonane - każda warstwa po warstwie .

Napisze jasno i wyraźnie - dodam :evil:

Ok tylko napisz jak mam to zrobić - rozkuć ścianę ?????

o styropianie już pisałem.

Pozdrav.

Adam_ck - nikt nie każe Ci rujnować elewacji - ja piszę to biorąc pod uwagę swoje doświadczenia - ja po prostu nie potrafiłbym spać jakbym nie wiedział TAK PODSTAWOWEJ RZECZY O MOIM DOMU - i tyle ...

Konstrukcja Twojej ściany to zagadka - po prostu zagadka - i na dodatek dodam - nielogiczna ...

A to naprawdę ważna rzecz ...

• 2 weeks później...

Reaktywacja wątku :

- dzięki uprzejmości kolegi Lookita - zamieszczam termofotkę jego zewnętrznej elewacji - YTONG 40cm odmiana 400 :

http://img7.imageshack.us/img7/8716/8ed616ade9441d0a.jpg

Mamy więc fotę ściany 1W z widocznym rysunkiem bloczków i fug ...

Kamera FLIR model T 400 .

Podstawowe interesujące nas dane :

- rozdzielczość termiczna : 0,05 stopnia ( przy 30 stopniach )

- dokładność plus/minus 2%

- przetwornik 320x240 pixeli

DANE TECHNICZNE - FLIR T400

co ma byc w tym zdjeciu dziwnego lub zaskakujacego?

Ściana 1W - rysunek krawędzi i kształtów bloczków - widoczne fugi i spoiny - to odnośnie termofot elewacji kolegi adama_ck który uparcie twierdzi że jego ściana jest ocieplona styropianem .

Termowygląd tych obydwu ścian jest bardzo podobny - to w kwestii mojego zdania w tym temacie - a mianowicie - nie wierzę w ocieplenie styropianem ściany kolegi adama_ck ...

A poza tym są to kolejne foty ścian zewnętrznych - może kolega Lookita zamieści więcej swoich zdjęć termowizyjnych - zobaczymy jak wygląda termownętrze jego domu ... - zawsze to jest kolejne doświadczenie w kwestii interpretacji takich zdjęć i genezy popełniania błędów budowlanych ...

co ma byc w tym zdjeciu dziwnego lub zaskakujacego?

Ściana 1W - rysunek krawędzi i kształtów bloczków - widoczne fugi i spoiny - to odnośnie termofot elewacji kolegi adama_ck który uparcie twierdzi że jego ściana jest ocieplona styropianem .

Termowygląd tych obydwu ścian jest bardzo podobny - to w kwestii mojego zdania w tym temacie - a mianowicie - nie wierzę w ocieplenie styropianem ściany kolegi adama_ck ...

A poza tym są to kolejne foty ścian zewnętrznych - może kolega Lookita zamieści więcej swoich zdjęć termowizyjnych - zobaczymy jak wygląda termownętrze jego domu ... - zawsze to jest kolejne doświadczenie w kwestii interpretacji takich zdjęć i genezy popełniania błędów budowlanych ...

skoro tak twierdzi to niech mu bedzie.

bledy popelniaja projektanci (czasem mam wrazenie, ze biora za to kase od wymienianego w projekcie producenta np. pieca lub zakladu energetycznego, gazowniczego itp.) jednym slowem juz od fundamentow masa mostkow.

skoro tak twierdzi to niech mu bedzie(...).

Nie no - oczywiście - mnie tam jego ściany to .... - wiecie :lol:

Chodzi stricte o kwestię poznawczą - wiedzę i interpretację takich fotek ...

Dlaczego jest tak jak jest - a nie inaczej ...

Jest to niewątpliwie nierozwiązana zagadka która wygenerowała ciekawą dyskusję - niestety nie zakończoną żadnymi wnioskami ...