hes 21.02.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 a lkewa krawędź zdjęcia...?? ta żółta linia pionowa... co to za most..??!! Krawędź ościeżnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 21.02.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 to o co teraz chodzi?ja juz nie lapie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 21.02.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Moi Drodzy Koledzy.....moge tak?Nie mam glifow wokol okien zrobionych,tylko zimowa pianaka,ktorej uzyli rok temu monterzy od okien,zero izolacji...dlatego wali...poziome linie,ponad parterem,to 1 warstwa ytonga na zaprawie tradycyjnej,polozona na stropie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 21.02.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 no a co mieli napisać? Ytong lubi nagiać rzeczywistość - inaczej się nie da żeby wykazać wyższość ściany 1W. Mogę się założyć że jest to fotka domu który ma styro o grubości 4 cm a temp wewnątrz to 30 stC. I zdjęcie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 21.02.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 powiem tez tyle,ze gosc od tvizji,powiedzial,ze moj Ytong to jest bardfzo ladny-w sensie swiecenia,w por. z porotermem 44 si....tamten wali cieplem....aha,ja mowie o mojej chacie,a nie o fotce umieszczonej pare chwil temu...macie link do mojej vizjitermalnej pod spodem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 22.02.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Fugi pustaków za styro są wg mnie w normalnych warunkach eksploatacyjnych niemozliwe.Faktycznie może tak być że ewentualnie 2-3 cm styro i wewnątrz 30 oC, nie pokazali też jaki jest zakres temp. na zdjęciu. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.02.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Fugi pustaków za styro są wg mnie w normalnych warunkach eksploatacyjnych niemozliwe. Faktycznie może tak być że ewentualnie 2-3 cm styro i wewnątrz 30 oC, nie pokazali też jaki jest zakres temp. na zdjęciu. pzdr porownanie zdjec - chwyt marketingowy w kazdym razie na obu zdjeciach widac, ze sciany jak grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 22.02.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 w ogóle cos tu nie gra... brzózka ciepłą, a choinki zimne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 22.02.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 tez na to zwrocilem uwage...a dokladniej,u siebie...w pt. bylo slonce,termowizjer specjalnie opoznil wizyte 0 2 godz. bo za duze slonce....strzelilismy kamerka na drzewka wokol mojego domu,trzymaly-duze brzozy-cieplo w sobie,podobnie jak zwykly murek z bk ,stojocy nieopodal....Na jednym z moich zdjec,pol okna cieple,pol zimne...cos w ust. pogmatwalo sie w kamerce....porownujac z moim murem,chyba mam mniejsze zaczerwienienie scian,niz ten wyzej....zgadza sie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 22.02.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 w ogóle cos tu nie gra... brzózka ciepłą, a choinki zimne... Ale już pieńki tych choinek cieple... Igiełki mają pewnie prawo być zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 22.02.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 grubosc pnia,drzewa,lisciaste,iglaste...tu niuansow trzeba szukac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 22.02.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 w ogóle cos tu nie gra... brzózka ciepłą, a choinki zimne... Przecież różne powierzchnie mają różne parametry emisyjności promieniowania. I dlatego mogą wyglądać jakby miały różną temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 22.02.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 ...bedzie wiecej fotek,mysle,na ktory serwer je wpakowac.... co do okna,nie pamietam,czemu tak wyszlo,gosc czasem cos odnosil do nieba,moze tu cos kamerka zapamietala z ust. w poprzednim ujeciu...mam inne fotki...okna sa cale jednakowe... Na niektórych innych Twoich zdjęciach widać odbicie obrazu sąsiedniego dachu z kominem, więc to okno w części cieple też dałoby się wytłumaczyć takim odbiciem: http://img520.imageshack.us/img520/5017/look.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.02.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 W poradniku Ytonga: http://www.xella.pl/downloads/pol/product/Poradnik_-_Murowanie_z_YTONGa_2008.pdf na str. 5 są dwa zdjęcia termow. To jedno z nich: http://img11.imageshack.us/img11/1425/dwuwarst.png Ściana DWUWARSTWOWA ! Przechwałki Ytonga czy rzeczywistość ? No i jakie docieplenie ? Czyli wg nich wychodzi, że szyby znacznie lepiej izolują niż ocieplona ściana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 25.02.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Jeśli chodzi o widoczność fug to z doświadczenia mogę powiedzieć, że dużo zależy od grubości styropianu. Miałem okazję robić zdjęcia ścianom pokrytym różnymi grubościami. Przy cienkim styropianie wszystko widać - takim z początków ery ocieplania 4-5cm. Zdjęcia robione z dokładnością <0,05 C. Przy jakichkolwiek testach należy brać pod uwagę to, że ściana-fugi działają na ocieplenie bardzo długo, zresztą same badania kamerą zaleca się robić w dni pochmurne bez słońca lub wiele godzin po fakcie kiedy słońce zagościło na niebie, czas ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 25.02.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 (...) Czyli wg nich wychodzi, że szyby znacznie lepiej izolują niż ocieplona ściana? Dlaczego akurat wg "nich" ? Na wszystkich zdjęciach termowizyjnych tak wychodzi. Co wcale nie musi świadczyć o lepszej czy gorszej izolacyjności. Termowizja pokazuje temperaturę danej powierzchni. Szyby na ogół są zimniejsze, niż inne zewnętrzne elementy domu, co nie powinno dziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.02.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 (...) Czyli wg nich wychodzi, że szyby znacznie lepiej izolują niż ocieplona ściana? Dlaczego akurat wg "nich" ? Na wszystkich zdjęciach termowizyjnych tak wychodzi. Co wcale nie musi świadczyć o lepszej czy gorszej izolacyjności. Termowizja pokazuje temperaturę danej powierzchni. Szyby na ogół są zimniejsze, niż inne zewnętrzne elementy domu, co nie powinno dziwić. Dziwi mnie o tyle, że na moich zdjęciach jest odwrotnie i to bez względu na wiek pakietów szybowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 25.02.2010 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Dopóki nie wrzucisz jakiś zdjęć, nie bardzo wiadomo, co mamy interpretować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 25.02.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 W pokrewnym wątku o termowizji ramki (aluminiowe) ładnie świecą.Szyby... tak sobie. Dach "cieply". Czy to o czymś świadczy ? Da się wyciągnąć jakieś wnioski ? Które szyby lepsze: cieple czy zimne ? http://images37.fotosik.pl/258/236a7b7e28270761.jpg http://forum.muratordom.pl/kto-chce-badanie-termowizyjne,t179496-60.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 25.02.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Dla mnie to dach izolowany gorzej niż ściany, porównywalnie z ramkami okien a szyby lepiej izolują niż sam dach. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts