Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termowizja ...

Recommended Posts

Oczywiście - rozkład temperatur jest inny - ale mnie głównie chodziło o pokazanie mostka w podłodze - zawsze framuga okna czy drzwi jest chłodniejsza , ale podłoga na styku z futryną drzwiową nie może być zimna - różnica stopnia czy dwóch - tak - ale nie ponad dziesięciu - zresztą na zdjęciu widać jak zimna jest podłoga w okolicy do ca 10cm od futryny - a mam tam mostek jak cholera - z drugiej strony jak jest taras zrobiła mi się dziura że rękę można wsadzić - stąd ten mostek - do poprawienia w tym roku :)

Natomiast izolacja pozostałych drzwi balkonowych / a mam ich jeszcze trzy / jest dobrze zrobiona / nie ma tam ogrzewania podłogowego - na podłodze parkiet / .

http://img84.imageshack.us/img84/7543/ir000179vk4.png

http://img216.imageshack.us/img216/7850/ir000183ky2.png

http://img217.imageshack.us/img217/3482/ir000196qb3.png

• Odpowiedzi 381
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...Zdarza się, że jak zaczynam zgłębiać jakiś fragment co starszej konstrukcji o jaką się otrę, to znajduję w niej wszystko "tak na swoim miejscu", że mnie to aż zadziwia...

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Ta moja wcześniejsza wypowiedź to raczej luźne przemyślenia niepoparte aż tak wnikliwymi obserwacjami ani doświadczeniem, jak Twoje - mistrzu Yoda. Natomiast pamiętam z dzieciństwa starą maszynę do szycia "Pfaff", która była dla mnie jakimś magicznym urządzeniem. To lśniące koło zamachowe, korbowód, trybiki wewnątrz - był to okres, w którym zwróciłem uwagę na... parowozy ;) Później "wpadła mi w ręce" nowa maszyna "Łucznik" z elektrycznym napędem - jakaś taka szara, kanciasta - zero emocji :D

A propos budownictwa - nabyłem wczoraj książkę, w której jest podobno opis budowy średniowiecznej katedry (dlatego ją kupiłem). Może się w końcu dowiem Jak-Oni-To-Robili :o

(Zbigniew Herbert "Barbarzyńca w ogrodzie")

pablitoo - jestem ciekaw, czy robiłeś tą kamerą zdjęcia siebie? ja bym od tego zaczął ;)

Bo moje córki wyglądają tak (to ta z prawej, a malutka na dole):

http://forum.muratordom.pl/post2970772.htm#2970772

piterazim

BINGO!

Masz i oko i wyobraźnię! :lol:

Dokładnie tak. Wilgoć.

Trudniejsza wentylacja takiego kształtu pomieszczenia...

W pałacach dawali tam stiuki. Obłe, łukowate - efekt grzybka minimalizowano kształtem!

Adam M.

A ja glupi myslałem, ze to kwestia mody.

W starym rodzinnym domu krawedzie przy styku sufitu ze scianami są zrobione na okrągło. Pół zycia mi to przeszkadzało i nie miałem pojecia czemu komus chciało sie tak zrobic.

Teraz, jak te świadectwa wprowadzili, to powinni obowiązkową termowizję do nich dołożyć. Może by cena sprzętu spadła?
Z pewnością wyższa byłaby cena świadectw. Takich urządzeń za darmo przecież nie rozdają :(.

Ale świadectwo byłoby poparte "materiałem dowodowym", a nie tylko suchymi wyliczeniami i szacunkami.

Ale świadectwo byłoby poparte "materiałem dowodowym", a nie tylko suchymi wyliczeniami i szacunkami.
Badanie termowizyjne można zrobić praktycznie tylko w sezonie grzewczym. Wyobraź sobie jaki krzyk by się podniósł, gdy ktoś z powodu braku możliwości wykonania takiego badanie nie mógłby użytkować swojego domu przez całe lato, bo akurat budowę zakończył wraz z końcem sezonu grzewczego :lol: :lol: :lol: .

To dopisać: Świadectwo ważne wraz z kompletem zdjęć elewacji w termowizji zrobionych w pierwszym sezonie grzewczym po odbiorze/wybudowaniu czy coś takiego.

Przecież ten świch to tylko "informacja o".

Jak wyjdzie słabo - to dom pod spych? :lol:

Adam M.

Takie fotki termowizyjne naprawdę COŚ mówią, w porównaniu z tymi liczbami i wskaźnikami. Poziom techniczny narodu by się podnóśł...