pablitoo 30.01.2009 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 a ile kosztuje taki film o chałupie i gdzie szukać gościa z tym urządzeniem? Nie mam pojęcia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 30.01.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Co to znaczy ciepłą ramkę ?? Chodzi o materiał z którego zbudowana jest ramka oddzielająca szyby w pakiecie szybowym. Standardowa ramka jest najczęściej aluminiowa (ogólnie mówiąc - metalowa), "ciepła ramka" - wykonywana jest z materiałów o mniejszym współczynniku przewodzenia ciepła (generalnie najczęściej chyba z tworzyw sztucznych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.01.2009 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Zdecydowanie u mnie ramka alamuniowa / metalowa / - dla informacji - okna drewniane / red meranti / - producent - stolarnia Hohensee . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 30.01.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 No właśnie, dlatego wokół szyb jest nieco więcej strat ciepła... To cztero-łapowe stworzenie na zdjęciu to pies? Chyba sprawdza się zasada, że psy mają zimne nosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.01.2009 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 No właśnie, dlatego wokół szyb jest nieco więcej strat ciepła... To cztero-łapowe stworzenie na zdjęciu to pies? Chyba sprawdza się zasada, że psy mają zimne nosy Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.01.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Jedyne miejsce gdzie pies się "poci" (często oblizuje). Woda i jej właściwości widoczne po raz kolejny - ergo - zimny nos zdrowego psa! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.01.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 pablitooProśbę mam ,choć to nie lipiec!Okazja jest! Zmocz wodą jaką zasłonkę czy firankę tak do metra od podłogi i zrób zdjęcie tak po 5 min od faktu zmoczenia... (coś jak z tym psem i nosem oblizywanym)Ale ja zabawki nie mam, a chciałbym (pewnie nie ja jeden) to zobaczyć.Adam M. A jakby tak ze dwie takie same cegły...Jedną mokrą, moczoną z kilka godzin w wodzie, a drugą suchą i niechby były obie tak dobę w tym samym pomieszczeniu przed zdjęciem...(ta sama temperatura termometrowa - a termowizyjnie co?A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.01.2009 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Jedyne miejsce gdzie pies się "poci" (często oblizuje). Woda i jej właściwości widoczne po raz kolejny - ergo - zimny nos zdrowego psa! Adam M. Chciałbym jeszcze zauważyć / nikt na to nie zwrócił uwagi / ze ta nimfa obok psa to moja żona Cpt Q - to w kwestii zdjęć rodzinnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.01.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Ciepła.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.01.2009 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 pablitoo Prośbę mam ,choć to nie lipiec! Okazja jest! Zmocz wodą jaką zasłonkę czy firankę tak do metra od podłogi i zrób zdjęcie tak po 5 min od faktu zmoczenia... (coś jak z tym psem i nosem oblizywanym) Ale ja zabawki nie mam, a chciałbym (pewnie nie ja jeden) to zobaczyć. Adam M. Ok - zmoczona - czekam 5 min . Foto zaraz po zmoczeniu : http://img264.imageshack.us/img264/9423/ir000715zu6.png foto 5 min po zmoczeniu : http://img403.imageshack.us/img403/4833/ir000717tv9.png sorry ... pomyliłem uprzednio foty ... teraz jest okay . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 30.01.2009 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 http://img205.imageshack.us/img205/301/ir000699pz0.png niech zgadnę - zdjęcie zrobiono PO powrocie ze spaceru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 30.01.2009 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 ...gdzie szukać gościa z tym urządzeniem? Nie mam pojęcia ... Ostatnimi czasy trafiło w me ręce ciekawe i niezwykle przydatne urządzenie - a mianowicie Termal Imager Ti10 FLUKE ukradłeś ? czy na ulicy znalazłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.01.2009 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Dobra. Skala jest po prawej. Widać wyraźnie że sposoby babcine na ochłodzenie domu tą metodą są naprawdę skuteczne... Co może zwykła woda... Tego byłem pewien. Tego z cegiełkami jestem bardzo ciekaw. Problem w tym, że temperatura powinna być taka sama suchej i mokrej. Po tej firance widać, że wcale tak by nie musi. Firanka ma sporą powierzchnię parowania. Cegła mniejszą. Jak zachowują się mokre mury??? (generalnie - to wiemy) Dzięki. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.01.2009 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 ukradłeś ? czy na ulicy znalazłeś ? Tak bardzo Cię to interesuje ? , takie to dla Ciebie ważne ? No comments Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 31.01.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 ukradłeś ? czy na ulicy znalazłeś ? Tak bardzo Cię to interesuje ? , takie to dla Ciebie ważne ? No comments Dla mnie nie, ale może masz jakiś namiar na dostawcę w Polsce - ewentualnie właściciela, który np.wypożycza sprzęt lub siebie ze sprzętem do pomiarów. To tak na temat pytania, które zadał VIP Jacek Mnie tez bardzo rajcuje takie coś i chętnie bym skorzystał. Już adam_mk podpowiedział, jakie ciekawe eksperymenty można z tym robić. I jaka z tego może być korzyść dla ogólnej świadomości reszty społeczeństwa. Tej reszty, która nie bywa na tym Forum Pozdrawiam weekendowo. Od jutra i tak te wszystkie sprawy staną się dla mnie baaardzo odległe - znikam na dłuższy czas jadę w poszukiwaniu prawdziwej ZIMY p.s. to jak to było, PRZED, czy PO spacerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.01.2009 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Skoro jesteś tak ciekaw odpisuję : Kamerę posiadam do testów , testuję różne typy i rożnych producentów przed zakupem - albowiem jest mi ona potrzebna do wykonywanego przeze mnie zawodu , i bynajmniej nie jest to budownictwo ani nic podobnego. Pracuje w branży pokrewnej elektro-energetyki i elektroniki , a tam takie sprzęta są nieodzowne do lokalizacji usterek , awarii , diagnozy . Jak się takie coś szuka i kupuje ? - wpisuje się w google typ urządzenia i szuka dystrybutora w swoim rejonie - potem to już z grzywki - przedstawiciel przyjeżdża , prezentuje urządzenia , negocjuje warunki testów i sprzedaży ... PS. Po spacerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 31.01.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 ...wpisuje się w google typ urządzenia i szuka dystrybutora w swoim rejonie - ... Staaary, za kogo Ty mnie masz... Naprawdę nie chciałem Cię urazić, tłumaczyć się nie musisz - chociaż przyznam, że o takim zastosowaniu nie pomyślałem. A myślałem już o wielu. Zwłaszcza tam, gdzie się wybieram i ciepło, a raczej zimno jest zagadnieniem pierwszoplanowym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.01.2009 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Nie obrażam się - użycie kamer termowizyjnych w budownictwie do lokalizacji miejsc ucieczki ciepła jest tylko niewielkim procentem wykorzystania tego urządzenia w innych branżach gdzie może ono służyć do kontroli/lokalizacji/diagnozy urządzeń , maszyn , sieci i instalacji elektroenergetycznych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.01.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 pablitoo Wybacz ciekawość naukowca... Styki, grzanie, niedokładności montażu/konieczność przeglądu, serwisu, czy media "płynące"? Fakt. Budowlanka to jedna z wielu możliwości i wcale nie za często wykorzystywana. Jakbym się tak nagle wzbogacił, to też zacząłbym o takiej zabawce myśleć. Puki co, to tak z doskoku. Czasem wpadnie w łapy na jaką chwilę... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.01.2009 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 pablitoo Wybacz ciekawość naukowca... Styki, grzanie, niedokładności montażu/konieczność przeglądu, serwisu, czy media "płynące"? Elektroenergetyka , sieci elektryczne , elektronika - czyli wszystko co wymieniłeś : styki, grzanie, niedokładności montażu/konieczność przeglądu, serwisu, plus napędy , silniki , przekładnie , bez mediów ciekłych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts