Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termowizja ...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 381
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co to znaczy ciepłą ramkę ??

Chodzi o materiał z którego zbudowana jest ramka oddzielająca szyby w pakiecie szybowym.

Standardowa ramka jest najczęściej aluminiowa (ogólnie mówiąc - metalowa), "ciepła ramka" - wykonywana jest z materiałów o mniejszym współczynniku przewodzenia ciepła (generalnie najczęściej chyba z tworzyw sztucznych).

pablitoo

Prośbę mam ,choć to nie lipiec!

Okazja jest!

Zmocz wodą jaką zasłonkę czy firankę tak do metra od podłogi i zrób zdjęcie tak po 5 min od faktu zmoczenia...

(coś jak z tym psem i nosem oblizywanym)

Ale ja zabawki nie mam, a chciałbym (pewnie nie ja jeden) to zobaczyć.

Adam M.

A jakby tak ze dwie takie same cegły...

Jedną mokrą, moczoną z kilka godzin w wodzie, a drugą suchą i niechby były obie tak dobę w tym samym pomieszczeniu przed zdjęciem...(ta sama temperatura termometrowa - a termowizyjnie co?

A.M.

pablitoo

Prośbę mam ,choć to nie lipiec!

Okazja jest!

Zmocz wodą jaką zasłonkę czy firankę tak do metra od podłogi i zrób zdjęcie tak po 5 min od faktu zmoczenia...

(coś jak z tym psem i nosem oblizywanym)

Ale ja zabawki nie mam, a chciałbym (pewnie nie ja jeden) to zobaczyć.

Adam M.

Ok - zmoczona - czekam 5 min .

Foto zaraz po zmoczeniu :

http://img264.imageshack.us/img264/9423/ir000715zu6.png

foto 5 min po zmoczeniu :

http://img403.imageshack.us/img403/4833/ir000717tv9.png

sorry ... pomyliłem uprzednio foty ... teraz jest okay .

:lol: :lol: :lol:

Dobra.

Skala jest po prawej.

Widać wyraźnie że sposoby babcine na ochłodzenie domu tą metodą są naprawdę skuteczne...

Co może zwykła woda...

Tego byłem pewien. Tego z cegiełkami jestem bardzo ciekaw.

Problem w tym, że temperatura powinna być taka sama suchej i mokrej.

Po tej firance widać, że wcale tak by nie musi. Firanka ma sporą powierzchnię parowania. Cegła mniejszą.

Jak zachowują się mokre mury???

(generalnie - to wiemy)

Dzięki.

Adam M.

ukradłeś ? czy na ulicy znalazłeś ? 8)

Tak bardzo Cię to interesuje ? , takie to dla Ciebie ważne ?

No comments 8)

Dla mnie nie, ale może masz jakiś namiar na dostawcę w Polsce - ewentualnie właściciela, który np.wypożycza sprzęt lub siebie ze sprzętem do pomiarów.

To tak na temat pytania, które zadał VIP Jacek ;)

Mnie tez bardzo rajcuje takie coś i chętnie bym skorzystał. Już adam_mk podpowiedział, jakie ciekawe eksperymenty można z tym robić.

I jaka z tego może być korzyść dla ogólnej świadomości reszty społeczeństwa. Tej reszty, która nie bywa na tym Forum :D

Pozdrawiam weekendowo.

Od jutra i tak te wszystkie sprawy staną się dla mnie baaardzo odległe - znikam na dłuższy czas :(

jadę w poszukiwaniu prawdziwej ZIMY ;)

p.s. to jak to było, PRZED, czy PO spacerze?

Skoro jesteś tak ciekaw odpisuję :

Kamerę posiadam do testów , testuję różne typy i rożnych producentów przed zakupem - albowiem jest mi ona potrzebna do wykonywanego przeze mnie zawodu , i bynajmniej nie jest to budownictwo ani nic podobnego.

Pracuje w branży pokrewnej elektro-energetyki i elektroniki , a tam takie sprzęta są nieodzowne do lokalizacji usterek , awarii , diagnozy .

Jak się takie coś szuka i kupuje ? - wpisuje się w google typ urządzenia i szuka dystrybutora w swoim rejonie - potem to już z grzywki - przedstawiciel przyjeżdża , prezentuje urządzenia , negocjuje warunki testów i sprzedaży ...

PS. Po spacerze 8)

...wpisuje się w google typ urządzenia i szuka dystrybutora w swoim rejonie - ...

Staaary, za kogo Ty mnie masz... ;)

Naprawdę nie chciałem Cię urazić, tłumaczyć się nie musisz - chociaż przyznam, że o takim zastosowaniu nie pomyślałem. A myślałem już o wielu. Zwłaszcza tam, gdzie się wybieram i ciepło, a raczej zimno jest zagadnieniem pierwszoplanowym.

Pozdrawiam :D

Nie obrażam się :D - użycie kamer termowizyjnych w budownictwie do lokalizacji miejsc ucieczki ciepła jest tylko niewielkim procentem wykorzystania tego urządzenia w innych branżach gdzie może ono służyć do kontroli/lokalizacji/diagnozy urządzeń , maszyn , sieci i instalacji elektroenergetycznych ...

pablitoo

Wybacz ciekawość naukowca...

Styki, grzanie, niedokładności montażu/konieczność przeglądu, serwisu, czy media "płynące"?

Fakt. Budowlanka to jedna z wielu możliwości i wcale nie za często wykorzystywana.

Jakbym się tak nagle wzbogacił, to też zacząłbym o takiej zabawce myśleć.

Puki co, to tak z doskoku. Czasem wpadnie w łapy na jaką chwilę...

:cry:

Adam M.

pablitoo

Wybacz ciekawość naukowca...

Styki, grzanie, niedokładności montażu/konieczność przeglądu, serwisu, czy media "płynące"?

Elektroenergetyka , sieci elektryczne , elektronika - czyli wszystko co wymieniłeś : styki, grzanie, niedokładności montażu/konieczność przeglądu, serwisu, plus napędy , silniki , przekładnie , bez mediów ciekłych .