Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termowizja ...

Recommended Posts

Adam - jeszcze jedna wątpliwość - zastanawia mnie jeden fakt - cieplejsze okapy poza krawędzią budynku - podbitka u mnie skrzynkowa drewniana , mur ocieplony do samej murłaty styropianem i wełną , podbitka szczelna poza otworami wentylacyjnymi , ocieplenie muru połączone z ociepleniem skosów dachu - na pewno to nie jest ciepło uciekające z budynku - tylko co ?? / chociaż może ... / .

http://img204.imageshack.us/img204/844/ir000732um7.png

http://img216.imageshack.us/img216/6281/ir000736oj9.png

• Odpowiedzi 381
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kumam!

Włazisz do klatki, patrzysz w to cudo i wiesz - jest robota/nie ma roboty (teraz).

I: działa dobrze/nie działa optymalnie.

Byłem raz i przy takiej kontroli podstacji. Fajne, bo nic nie trzeba wyłączać, co czasem robi kłopot. Byłem "gościnnie" i nieco "po cichu" bo ja jestem spec do 1kV.

Adam M.

:lol:

To jest Twoje ciepełko!

Bo skąd by się akurat tam miało brać?

Podejrzewam efekt durszlaka nakrytego watą. Nie wiem, czy czytałeś moje wypociny na ten temat. Coś gdzieś dmucha z wewnątrz do tej prawieszczelnej, jak piszesz, przestrzeni. Gromadzi się tam balonik ciepłego powietrza i powoli sobie stygnie (złośliwie stale uzupełniany, bobyś tego nie widział - co jest).

Wniosek - dom nie jest absolutnie "szczelny powietrznie". Są straty!

Teraz to chyba tylko wsadzić nos w plany i fotki z etapu docieplania. Szukać co jest nieoptymalnie zrobione.

Adam M.

Kumam!

Włazisz do klatki, patrzysz w to cudo i wiesz - jest robota/nie ma roboty (teraz).

I: działa dobrze/nie działa optymalnie.

Byłem raz i przy takiej kontroli podstacji. Fajne, bo nic nie trzeba wyłączać, co czasem robi kłopot. Byłem "gościnnie" i nieco "po cichu" bo ja jestem spec do 1kV.

Adam M.

:lol:

W rzeczy samej .

Kontrola połączeń , styku pomiędzy szynami , kablami , lokalizacja kabli w ścianach , w ziemi , kontrola rozdzielni elektrycznych , bezpieczników , innych aparatów , okablowania etc ...

To jest Twoje ciepełko!

Bo skąd by się akurat tam miało brać?

Podejrzewam efekt durszlaka nakrytego watą. Nie wiem, czy czytałeś moje wypociny na ten temat. Coś gdzieś dmucha z wewnątrz do tej prawieszczelnej, jak piszesz, przestrzeni. Gromadzi się tam balonik ciepłego powietrza i powoli sobie stygnie (złośliwie stale uzupełniany, bobyś tego nie widział - co jest).

Wniosek - dom nie jest absolutnie "szczelny powietrznie". Są straty!

Teraz to chyba tylko wsadzi nos w plany i fotki z etapu docieplania. Szukać co jest nieoptymalnie zrobione.

Adam M.

No niby tak - w sumie skąd by się miało brać ...

No cóż - dziwne - sam robiłem podbitkę na całym domu , sam łączyłem ocieplenie skosów z ociepleniem ścian , sam ocieplałem łączenie ścian szczytowych ze skosami/ 10cm styro plus 10cm wełny / , jasny gwint - nie wyszło jak widać dobrze ...

No tak - tam są betonowe wieńce , na zwieńczeniu ścian szczytowych i pod murłatą w obszarze zamkniętym przez podbicie - dodatkowo je ocieplałem , ale jak widać chyba za mało ...

Nie za mało!!!

Tam po prostu dmucha z wnętrz! Przedmuchuje tę watę, co tam siedzi!

Obrzęd gromniczny? :o

Adam M.

Robiłem już , ale trza będzie znowu , ze szczególnym uwzględnieniem tych pomieszczeń ...

No i ja mam wentylację grawitacyjną - siłą rzeczy chałupa pracuje na podciśnieniu - powinno więc w wypadku dziur zasysać zimno , a nie wydmuchiwać ...

:-?

:roll:

Z wnętrz, bo we wnętrzach masz ciepło...

Może dmuchać i z piwnicy. Pełznie sobie za k-g i wpada tam na strychu w tę przestrzeń...

Butla pianki, wkrętarka z wiertłem fi 8...

Adam M.

Hmmm - muszę to przemyśleć ... - strych u mnie też cały ocieplony , szczyty ocieplone do samej kalenicy , strop nad poddaszem też ocieplony / 20cm wełny / , komin ocieplony / 30 cm wełny / , wszystko ocieplone :lol: a jak widać wiucha ...

Oj Adamie,nie stresuj mi Kolegi...chlopina zsinial,ciekawe jak Pablitoo wygladalby w kamerce teraz...:-) sorki,ale....nie powstrzymalem sie....Ech,pogadalibysmy przy jakiejs Teqilce Pablitoo,co?Ale nie ma jak....

Nie no - bez jaj - nie zsiniałem wcale :evil: - traktuję to jako kontrolę powykonawczą - swoją - teraz będę myślał i badał dalej ...

Natomiast w kwestii Tequili - nigdy nie odmawiam :D

"ja mam wentylację grawitacyjną"

" powinno więc w wypadku dziur zasysać zimno , a nie wydmuchiwać ... "

To już jest jakby jaśniej...

Nieszczelność masz gdzieś wysoko!

Z samej natury TEJ wentylacji to wynika...

Adam M.

Nie zapominajmy o emisyjności i jak to może zafałszować pomiar. Zrób zdjęcie tej samej powierzchni pod różnymi kątami i sprawdź czy wychodzi ta sama temperatura. Zrób też zdjęcie na którym by był kawałek deski, blachy i tynku o tej samej temperaturze i zobacz co wyjdzie. Dla każdego materiału powinno się wpisać odpowiedni wsp. emisyjności. Kamera powinna mieć taką możliwość, ewentualnie można to korygować w programie do obróbki zdjęć.

Hmmm - idę dzisiaj wieczorem do sąsiada celem kontroli chałupy i degustacji kilku botelli wina :lol: - sprawdzę wnikliwie jego wykończenie skosów - sąsiad ma nadbitkę , takoż skrzynki nie posiada wogóle - sprawdzę łączenie ocieplenia , wieńce , drewno , wszystko ... - zobaczymy , porównamy ...

Na zdjęciu temperatura rynny i muru obok przeszło 3 stopnie różnicy a powyżej tej samej rynny pod innym kątem - przeszło 1 stopień różnicy.

http://img220.imageshack.us/img220/8181/ir0104akr8.jpg

widać wpływ emisyjności i kąta robienia zdjęcia.

A pod spodem zdjęcie po zmianie współczynnika emisyjności zmieniają się nie tylko temperatury ale też różnice między punktami.

http://img220.imageshack.us/img220/3540/ir0104bmv4.jpg