pablitoo 31.01.2009 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 No fotkach powyżej - Jurka - zakres temperatur dobrany przy wykonaniu zdjęcia jest bardzo rozległy , a mianowicie -9,8 stopnia , do 15,9 - dlatego wizualizacja gradientu temperatury jest taka jednolita , drugie zdjęcie jest sfocone przy jeszcze rozleglejszym rozrzucie temperatur dobranych przez kamerę termowizyjną a mianowicie -11,4 do aż 33,5 na plusie - fota jest również jednolita barwnie - natomiast jak widać pomiar temperatury punktów jest różny w zależności od kąta pomiaru i materiału . Zauważcie że moje zdjęcia felernych okapów robiłem przy ustawieniu zakresu temperatur przez kamerę -9 stopni do plus 6 stopni - kamera pracowała w trybie auto i sama dobierała zakres , rozpiętość i poziom skali barwnej gradientu temperatury . Dlatego wyszły różnice barwne - które źle zinterpretowałem !! - różnica temperatur czerwieńszych okapów od niebieskiej ściany rzeczywiście podczas pomiaru była na poziomie 1 stopnia . .Czyli praktycznie żadna różnica - ale przy takim doborze zakresu i rozpiętości kamera tak zanotowała obraz .Nie zwróciłem uwagi na różnicę temperatur tylko na barwę wizualizacji i wszcząłem niepotrzebne zamieszanie Poniżej powtórzyłem te foty przy ręcznie ustawionym zakresie temp , rozpiętości skali barwnej i poziomie : -10 stopni do 3 na plusie - fota wygląda wówczas całkiem inaczej - dobrany gradient temperatur jest całkiem inny - różnica temperatur pomiędzy najzimniejszym a najcieplejszym elementem dalej również ca 1 stopień . Zaraz zgram foty i wkleję . Już : http://img218.imageshack.us/img218/966/ir000778fe0.png http://img216.imageshack.us/img216/9592/ir000779bh3.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 31.01.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 To będą w końcu te cegły czy nie bo się doczekać nie możemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 31.01.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 @pablitoo czy możesz wytłumaczyć co się stało, że temperatura muru w punkcie pomiaru w okolicach okna spadła w ciągu 3 godzin z -3,1 do -7,2 stopnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.01.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Domknął okno? Ulżyło mi! Też nie zwróciłem uwagi na tę skalę! Znaczy - jest dobrze! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 31.01.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Domknął okno? Raczej nie może zaczęło się ściemniać na dworze i to zmieniło wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.01.2009 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Domknął okno? Raczej nie może zaczęło się ściemniać na dworze i to zmieniło wyniki. Kurcze - też nie zwróciłem uwagi na wartość temperatury ... Kamera nie posiada zew czujnika temperatury - pomiar temp odbywa się na podstawie odwzorowania barwnego obiektu - centralnie pośrodku obrazu jest kwadrat wewnątrz którego odczytywana jest barwa obiektu i jego temperatura . Odnośnie regionu mego zamieszkania - południe , okolice Krakowa . Podczas gwałtownej zmiany barwy obiektu kamera sama dokonuje autokalibracji i wprowadza korektę temperatury . Okno było cały czas zamknięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.01.2009 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Jurek - twoja kamera zapisuje zrzuty w jakim formacie pliku ? FLUKE zapisuje jako BMP lub IS2 - IS2 daje możliwość po otwarciu obrazu w specjalnej aplikacji odczytu wartości temperatury w dowolnym miejscu zapisanego obrazu .Ja dotychczas zapisywałem w bitmapie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 01.02.2009 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Ja miałem kamerę jeden wieczór do dyspozycji. Teraz wiem po przeglądnięciu tych zrobionych zdjęć jak ustawić kamerę i jakie zdjęcia zrobić. Muszę ponowić pomiary bo te poprzednie były trudne do zinterpretowania. Zbyt słabo się do nich przygotowałem. Teraz wiem, że zdjęcia najlepiej robić z bliska tak do dwóch metrów na jednorodnej powierzchni i po zachodzie słońca. Osobno trzeba potraktować powierzchnie otynkowane, inaczej szyby, drewno czy powlekane ramy okien - inny współczynnik emisyjności. Należy unikać zafałszowań wynikających z odbić lustrzanych. Mam zdjęcia w których na tle okna widać dokładnie zarys odbitej postaci stojącej obok mnie osoby. Teraz wiem, że nie wystarczy strzelić kilka fotek bo nie da się tego jednoznacznie zinterpretować. Dopiero porównanie zdjęć z kamery termowizyjnej ze zdjęciami wykonanymi w trakcie budowy wyjaśniło wiele wątpliwości.Kamera której używałem zapisywała zdęcia w formacie jpg i dołączona do niej była aplikacja pozwalająca na interpretację dowolnego punktu na zdjęciu, poprzez zmianę temperatury otoczenia, powierzchni, wilgotności i współczynnika emisyjności.Stąd też oglądając Twoje zdjęcia mokrej firanki można wyciągnąć przeróżne wnioski. Niższa temperatura wykazana na mokrej firance mogła być wywołana faktem zmoczenia zimną wodą lub po wyrównaniu temperatur inną emisyjnąścią (zdolnością pochłaniania ciepła) przez mokrą firankę niż przez suchą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2009 02:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Właśnie o tę emisyjność mi chodziło.O zdolność "pożerania" ciepła otoczenia.Generalnie - wiemy, ze tak jest. Chodziło o to, czy da się to zobaczyć.Dlatego też sprawa tych cegieł.Jak "pożera" ciepło cegła mokra a jak sucha.I - generalnie - też wiemy.A co się da zobaczyć? Bo to odpowiedź na pytanie - czemu pierwszy sezon w nowym domu jest "droższy".Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 01.02.2009 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Jurek - dokładnie tak samo jest z Fluke - tylko otwarcie zdjęcia w aplikacji dającej możliwości głębokiej analizy i zmiany współczynników wymaga zapisania zrzutu w formacie IS2 ... - ja do tej pory zapisywałem wszystkie zrzuty w bitmapach - na to wygląda że trzeba będzie powtórzyć gro zdjęć - no ale to nie problem Również zaobserwowałem zjawisko fotografowanego obrazu cieplnego obiektu odbitego w szkle - niesamowicie to wygląda Odnośnie techniki fotografowania w podczerwieni - dokładnie tak jest - im bliżej fotografowanego obiektu tym lepiej i dokładniej , precyzyjniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 01.02.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Adam - jeszcze jedna wątpliwość - zastanawia mnie jeden fakt - cieplejsze okapy poza krawędzią budynku - podbitka u mnie skrzynkowa drewniana , mur ocieplony do samej murłaty styropianem i wełną , podbitka szczelna poza otworami wentylacyjnymi , ocieplenie muru połączone z ociepleniem skosów dachu - na pewno to nie jest ciepło uciekające z budynku - tylko co ?? / chociaż może ... / . http://img204.imageshack.us/img204/844/ir000732um7.png No i nie wytrzymałem...szczeliny, z całym szacunkiem, bez sensu... Prawda może być banalna i okrutna: zimne powietrze ogrzewa się od ścian zewnętrznych, jako lżejsze wędruje w stronę okapów, ogrzewa je, stąd wskazania temperatury na zdjęciu. Pewną rolę odgrywać także może ogrzewanie promieniowaniem cieplnym samego muru (tynku). Jest ono pewnie dośc równomierne na powierzchni całej ściany, ale akurat na okapach widoczne, bo w innych rejonach...nie ma na czym się objawić. To, że zdjęcie ogólnie wykazuje dość zimne ściany, tak naprawdę nie daje wiele informacji, bo równie dobrze można twierdzić, że mur jest ciepłochronny, bo nie wypuszcza ciepła, jak i to, że ściana jest zimna, bo zwyczajnie szybko traci sporo ciepła... Ciekawe byloby zrobienie zdjęć równolegle do sciany, być może daloby się zauważyć strumień nagrzewanego od ściany powietrza, podobnie jak to widzi sie np. od nagrzanych słońcem powierzchni latem. Chociaż jeżeli ucieczka ciepła następuje w postaci promieniowania, niewiele można wykryć. W ogóle odnoszę wrażenie, że badanie taką kamerą to zajęcie trudne, kamera pokazuje TYLKO temperaturę powierzchni, a to trochę czasami za mało. Pozdrawiam. Ps. Że mury ocieplone styropianem i wełną ? To by się nawet zgadzało: te materiały przepuszczają promieniowanie cieplne, stąd te okapy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 01.02.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Mokra firanka: woda zaczyna parować z jej powierzchni, zużywając na to ciepło z otoczenia. Zaczyna jej ubywać z firanki, ale zużyte ciepło nie znika z pomieszczenia - zmienia tylko miejsce "pobytu". Dopóki nie ucieknienp. wentylacją czy ścianami, to bilans ogólny ciepła będzie zerowy. Tu strata,tam zysk i odwrotnie. Jasne,że w środku lata można ochlodzić tak pokójale przy jednocześnie szeroko otwartych oknach...z wyrzucaniem parywodnej na zewnątrz. Zmoczona wodą cegła w ciepłym pomieszczeniu będzie wykazywać chłodniejsząpowierzchnię niż położona obok sucha cegła. Tak bedzie, dopóki nie wyschnie całkowicie. Jeżeli nie zapewni się warunków do jej wysychania ( np. przezszczelne owinięcie folią) to temperatury cegieł pozostaną wyrównane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 01.02.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 (....) Dokonałem wnikliwych pomiarów i po analizie ich wyników nasuwa mi się pytanie : w wielu miejscach na łaczeniu ścian i stropu widzę niebieskie ślady - obszary o niższej temperaturze tychże narożników - hmmm - przede wszystkim wystepuje to w wykuszach na krawędzi stropu - co bardziej mnie to dziwi ponieważ ocieplone tam jest 20cm styro ... http://img134.imageshack.us/img134/6765/ir000169yr8.png Gdyby tak w samym kącie tego narożnika wywiercić otworek na zewnątrz, to cieple powietrze tam przeplywające nagrzałoby ten rejon i zdjęcie wykazałoby wtedy ciepły kąt...Kiedyś nawet pisałem o tym w osobnym temacie. No i tu pytanie; czy wtedy fakt ciepłej tam powierzchni świadczyłby o ... Czy o dobrej izolacji cieplnej domu ? Przecież przez wykonanie otworu się pogorszyła ! Raczej o lepszym obiegu powietrza wewnątrz pomieszczenia (domu), bardzo przydatnym do niezbędnego nagrzania ścian, a to już inna bajka. Tak, kamera termowizyjna to fajna rzecz... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 01.02.2009 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Do tego wniosku już doszliśmy - wilgoć w związku z kształtem narożników - trudności z wentylacją tych naroży - jeszcze tylko w kwestii poznawczej : Poniższe foto jednego z narożników mojego sąsiada - dom z went mech + reku . http://images24.fotosik.pl/320/afb4a5b3f1eb056d.jpg Chałupa trochę starsza od mojej - 3 sezony grzewcze ... Wynik - ciekawy - jak widać nawet wentylacja mechaniczna nie jest w stanie dosuszyć naroży z wilgoci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 01.02.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Wilgoci ? Ma to miejsce zapleśniałe, że piszesz o wilgoci ? Trochę chłodniejszynarożnik nie musi od razu być pokryty wilgocią, ale fakt: to pierwsze w kolejcemiejsce do skroplenia się pary wodnej i warto tam ogrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 01.02.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 suszarka od dolu?narozna? wpisalem swoje dzisiejsze pomiary,watek o reku,ktory juz dziala...prosze o masowa ocene i krytyke,przyjmuje wszystko,ale przede wszystkim madre interpretacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 01.02.2009 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Wilgoci ? Ma to miejsce zapleśniałe, że piszesz o wilgoci ? Trochę chłodniejszy narożnik nie musi od razu być pokryty wilgocią, ale fakt: to pierwsze w kolejce miejsce do skroplenia się pary wodnej i warto tam ogrzać. Zapleśniałe ?? - widzisz coś czego nie ma ... - żadnej pleśni tam nie ma ... Możesz spokojnie zdać się na moją ocenę sytuacji a nie wróżyć z fusów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 01.02.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Wilgoci ? Ma to miejsce zapleśniałe, że piszesz o wilgoci ? Trochę chłodniejszy narożnik nie musi od razu być pokryty wilgocią, ale fakt: to pierwsze w kolejce miejsce do skroplenia się pary wodnej i warto tam ogrzać. Zapleśniałe ?? - widzisz coś czego nie ma ... - żadnej pleśni tam nie ma ... Możesz spokojnie zdać się na moją ocenę sytuacji a nie wróżyć z fusów . Niczego nie widzę i nie wróżę, zapytałem tylko, skąd wiesz, że to miejsce jest wilgotne ? Bo TAK pokazuje zdjęcie ? Pokazuje temperaturę... A wilgoć najczęściej związana jest jednocześnie z pleśnią, stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 01.02.2009 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 No tak - masz racje - temperatura mierzonego obszaru jest niższa o około 1,5 stopnia od obszaru okolicznego . Sytuacja taka ma miejsce w znakomitej większości narożników zarówno u mnie w domu / went grawitacyjna / jak i u kolegi / went mech z reku / .W czasie tej pouczającej dyskusji doszliśmy do wniosku że te miejsca o niższej temperaturze to obszary o większej wilgotności - skutkiem tego niższej temperaturze - spowodowane jest to większymi trudnościami z wentylowaniem tychże narożników czy to przez went grawitacyjną czy mechaniczną ...A narożniki takiego kształtu i położenia w budynku dodatkowo kumulują osadzanie się wilgoci w takich miejscach ... No cóż - tak ja to widzę i przemawia to do mnie - skoro masz inną koncepcję to słucham ... I pragnę jeszcze dodać że po drugiej stronie tych narożników / od zewnątrz / nie ma żadnych mostków cieplnych na ścianie zew budynku - zarówno u mnie jak i u kolegi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 01.02.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Nie ma tam żadnej wilgoci tylko mniej ciepłego powietrza tam dociera. Nawet jeżeli takie naroże było by wykonane z idealnie suchego materiału to i tak miało by niższą temperaturę. Sama przewodność cieplna ścian nie wystarczy, żeby te temperatury się wyrównały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts