Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termowizja ...

Recommended Posts

Koncepcję... zacytuję sam siebie z pewnego wątku :

"Najmniej ciepła otrzymują wszelkie zakamarki takie jak wlaśnie wspomniane narożniki. Związane jest to ze zjawiskiem słabej konwekcji, czyli ruchu ciepłego powietrza w takich miejscach. Mozna to zobrazować tak : ciepłe powietrze wypełnia pokój tak, jak w przybliżeniu tam nadmuchany wielki balon - powłoka tego balonu nie będzie przylegać do narożnikow. A dlaczego tam się wykrapla ?

Po prostu: jak narożniki dostaną mniej ciepła, to się mniej nagrzeją i w tych

chłodniejszych nawet tylko o 1 st C miejscach wykropli się para wodna.

Decydujące znaczenie ma tu oczywiście stan pary wodnej : przy stanach

bliskich pełnemu nasyceniu (przy złej wentylacji ) wykraplanie zachodzi

b. łatwo. Kamery termowizyjne pokazują takie miejsca jako chłodniejsze

i bardzo łatwo o mylne wyciągnięcie wniosków o mostkach cieplnych."

• Odpowiedzi 381
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"skąd wiesz, że to miejsce jest wilgotne ?"

hes

Odsiedzieliśmy swego czasu sporo godzin nad liczeniem gęstości, moli, m3 i podobnych spraw.

Powietrze zawsze jest wilgotne!

We wnętrzach - zawsze!

Pionowy rozkład wilgotności jest niejednorodny. Powietrze wilgotne jest lżejsze od suchego i nawet nieznacznie zimniejsze, będzie się gromadziło u góry!

Mocą wiedzy teoretycznej wynikającej ze znajomości fizyki - wiemy!

A teraz sobie to jeszcze pooglądaliśmy!

Uważam, że nasze obecne spostrzeżenia to powinno by abecadło dla architektów czy konstruktorów.

A jest? Jak Wam się wydaje?

Adam M.

Czy aby napewno grzyb ??

Robiłem w sumie pomiary w czterech domach - i w nowych i w kilkuletnich ...

W jednym went mech w pozostałych grawitacyjna - wszędzie narożniki wyglądały podobnie - tzn w tych czterech domach ...

Czy aby wszędzie będzie grzyb ?? - jeden dom był wybudowany 5 lat temu , ostatni w trakcie budowy ...

W żadnym nie zaobserwowałem nawet śladu pleśni, grzyba ...

Czy aby napewno grzyb ??

Robiłem w sumie pomiary w czterech domach - i w nowych i w kilkuletnich ...

W jednym went mech w pozostałych grawitacyjna - wszędzie narożniki wyglądały podobnie - tzn w tych czterech domach ...

Czy aby wszędzie będzie grzyb ?? - jeden dom był wybudowany 5 lat temu , ostatni w trakcie budowy ...

W żadnym nie zaobserwowałem nawet śladu pleśni, grzyba ...

Adamie, musisz jakoś wybrnąć z tego...

Nie muszę!

Samo się wybrnęło! :lol: :lol: :lol:

Pamiętasz może tabelę nasycenia czy wkleić ponownie?

Przecież w tych wnętrzach wentylacja pracuje poprawnie. Wilgotność względna nie odbiega daleko od 50%. Obniżenie temperatury w rogu o niewiele (co widać) nie powoduje jeszcze przekroczenia progu kondensacji.

Jedynie się do niego bardziej zbliżamy.

Adam M.

(....)

Decydujące znaczenie ma tu oczywiście stan pary wodnej : przy stanach

bliskich pełnemu nasyceniu (przy złej wentylacji ) wykraplanie zachodzi

b. łatwo. (....)

Dlatego też o tym pisałem...Musi byc osiągnięty punkt rosy, bez tego

nie skropli się...Zaczęliście mi wmawiać tę niby widoczną na zdjęciach

wilgoć, stąd polemika, myślę, że pożyteczna. Pozdr.

Wilgotnośc nie ma tu nic do rzeczy. Kamera termowizyjna to nie higrometr :D

Przedstawione narożniki są prawdopodobnie zewnętrzne (wypukłe).

Przyczyna jest bardzo prosta. Jeśli weźmiemy przekrój takiego narożnika i zrobimy sobie jego wycinek. Następnie policzymy zewnętrzną powierzchnię (rozpatrując to przestrzennie) i wewnętrzną powierzchnię znajdziemy przyczynę. Po prostu powierzchnia "zimna" jest większa niż "ciepła", stąd obniżenie tempertury w narożnikach.

pozdrawiam

Przyczyna jest bardzo prosta. Jeśli weźmiemy przekrój takiego narożnika i zrobimy sobie jego wycinek. Następnie policzymy zewnętrzną powierzchnię (rozpatrując to przestrzennie) i wewnętrzną powierzchnię znajdziemy przyczynę. Po prostu powierzchnia "zimna" jest większa niż "ciepła", stąd obniżenie tempertury w narożnikach.

pozdrawiam

czyli nic innego jak tylko najnormalnieszy w świecie mostek termiczny geometryczny.

pzdr

(....) Jeśli weźmiemy przekrój takiego narożnika i zrobimy sobie jego wycinek. Następnie policzymy zewnętrzną powierzchnię (rozpatrując to przestrzennie) i wewnętrzną powierzchnię znajdziemy przyczynę. Po prostu powierzchnia "zimna" jest większa niż "ciepła", stąd obniżenie tempertury w narożnikach.

pozdrawiam

Kontynuując ten tok rozumowania, to cały dom jest jednym wielkim mostkiem termicznym ( geometrycznym), bo zimna powierzchnia zewnętrzna jest większa od wewnętrznej cieplejszej...Rozjaśniło mi to sprawę: pewnie z tej przyczyny trzeba go ciągle ogrzewać...

(....) Jeśli weźmiemy przekrój takiego narożnika i zrobimy sobie jego wycinek. Następnie policzymy zewnętrzną powierzchnię (rozpatrując to przestrzennie) i wewnętrzną powierzchnię znajdziemy przyczynę. Po prostu powierzchnia "zimna" jest większa niż "ciepła", stąd obniżenie tempertury w narożnikach.

pozdrawiam

Kontynuując ten tok rozumowania, to cały dom jest jednym wielkim mostkiem termicznym ( geometrycznym), bo zimna powierzchnia zewnętrzna jest większa od wewnętrznej cieplejszej...Rozjaśniło mi to sprawę: pewnie z tej przyczyny trzeba go ciągle ogrzewać...

Po co od razu aż tak, toż to nie tajemnica że są mostki geometryczne właśnie np. narożniki domu które nie są duże ale są i wynoszą bodajże coś ok. współ. strat liniowych=0,03 W/mb*K.

I tak też dokładnie traktujesz cały dom:

przyjmujesz poprawkę dla "u" calej ściany uwzględniając te narozniki jako mostki liniowe geometryczne oprócz pozostałych mostków.

pzdr

(....)

I pragnę jeszcze dodać że po drugiej stronie tych narożników / od zewnątrz / nie ma żadnych mostków cieplnych na ścianie zew budynku - zarówno u mnie jak i u kolegi ...

To mały dodatek do ostatnich postów. Dogadajcie się, są te mostki czy ich nie ma ?

(....)

I pragnę jeszcze dodać że po drugiej stronie tych narożników / od zewnątrz / nie ma żadnych mostków cieplnych na ścianie zew budynku - zarówno u mnie jak i u kolegi ...

To mały dodatek do ostatnich postów. Dogadajcie się, są te mostki czy ich nie ma ?

Mostki geometryczne są zawsze- większe lub mniejsze.

Można je zmniejszyć ale nie wyeliminować.

pzdr

pozdrawiam

Hmmm - nie wiem co rozumiesz pod pojęciem narożniki zewnętrzne wypukłe ?? - jakbym miał opisać moje narożniki - łączenie ścian ze stropem - to raczej nazwałbym je wewnętrzne wklęsłe ...

(....)

Robiąc zdjęcie zewnętrznych ścian w miejscu narożników wewnątrz / łączenie ścian ze stropem / obszar fotografowany ma dokładnie taką sama temperaturę jak obszary około niego - czyli cała ściana - wniosek - nie ma ucieczki ciepła na zewnątrz w tym obszarze - nie ma mostka cieplnego .

Mostki geometryczne są zawsze- większe lub mniejsze.

Można je zmniejszyć ale nie wyeliminować.

pzdr

Oczywiście że tak jest - jeżeli traktujemy mostek cieplny jako obszar o temperaturze niższej od okolic np o 0,1 stopnia ...

Wszystko jest w takim wypadku kwestią czułości narzędzia pomiarowego i interpretacji wyników pomiarów .

Hmmm - nie wiem co rozumiesz pod pojęciem narożniki zewnętrzne wypukłe ?? - jakbym miał opisać moje narożniki - łączenie ścian ze stropem - to raczej nazwałbym je wewnętrzne wklęsłe ...

:D :D

Zrób sobie wycinek tej sciany i zmierz powierzchnię zewnetrzną (stykającą się z powietrzem zenętrznym) i wewnętrzną