Jurek_Z 01.02.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Łazicie w malinach! Przecież to jest identyczny efekt jak z tą mokrą firanką. Wilgoć i nic więcej. TAM powietrze WILGOTNE ma ten stopień mniej. I widać to. Adam M. Kamera nie pokazuje temperatury powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 01.02.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 pablitoo ale z tego co widać na zdjęciach tych narożników (Twoje pierwsze zdjęcia) to różnica wynosi troszke więcej niż 0,1oC. Poza tym nikt nie pisze że to musi być duża różnica. Ten mostek (naroża wklęsłe i wypukłe) jest ale może być jak pisalem pomijalnie mały. Jestem bardziej za tym mostkiem niż za wodą na ścianie. Dlaczego miałaby tam siedzieć skoro do temp. pkt rosy daleko? A może oba powody naraz no ale skąd tam woda na ścianie? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Jaka woda na ścianie?! Chmury to Ty kiedyś widziałeś? Chmurki tam się zbierają. A że to woda, to chłodzą lepiej ten kawałek domu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 01.02.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 pablitoo ale z tego co widać na zdjęciach tych narożników (Twoje pierwsze zdjęcia) to różnica wynosi troszke więcej niż 0,1oC. ... pzdr Na którym zdjęciu widzisz różnicę tylko 0,1C ? Ja wszędzie widzę parę stopni ale może coś źle interpretuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.02.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Jezu - co Wy z ta woda? Jest to faktycznie mostek geometryczny i faktycznie wypukly i mozna sobie zerknac do normy, ma jakis numer (w C szukac) i jakas normowa wartosc. Bedzie tam zimniej i tyle, szczegolnie na polaczeniu sciany ze stropem. A Wy woda i woda... Jak bedzie duzy mostek, to bedzie woda. Albo jak bedzie b. wilgotno, to tez bedzie. Ale to juz Molier. Tez znacie - wiec po co ta gadka? Lepiej powiedzcie, skad wziac kase na taka fajna zabawke! A moze da sie ja wynajac na konkretna robote? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 01.02.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Jaka woda na ścianie?! Chmury to Ty kiedyś widziałeś? Chmurki tam się zbierają. A że to woda, to chłodzą lepiej ten kawałek domu. Adam M. A według mnie tam nie dociera ciepłe powietrze i ściana w narożu nie ma się od czego nagrzać. Sama przewodność cieplna ściany nie wystarczy. Nawet w narożniku nzd kaloryferem gdy higrometr wskazuje 10% zdjęcie wygląda tak samo. Zawsze w takim narożniku wychodzą wieksze bądź mniejsze niebieskie "majtki" - jak wyjdą "strngi" to znaczy że jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Słysz Jurku, nasz przyjacielu...Analizę spektralną zrób tego, co się tam po kątach kryje...Głównie woda Ci wyjdzie...A termicznie - to tak, jak piszesz.Adam M. (bijemy pianę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 01.02.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Jaka woda na ścianie?! Chmury to Ty kiedyś widziałeś? Chmurki tam się zbierają. A że to woda, to chłodzą lepiej ten kawałek domu. Adam M. Ok, czyli nie ma skraplania a jest powietrze wilgotne które się tam trzyma bo go nie ma stamtąd co wywiać i blokuje wymianę ze ścianą pochłaniając przewodzone ciepło. Ale po jakimś czasie temp. tam też powinna się wyrównać (jeśli nie poprzez klonwekcję to przewodność) jeśli tam sobie ta chmurka wisi i robi sie coraz cieplejsza i coraz lżejsza. Na zewnątrz jest styro więc najpierw się wyrównać powinno w środku. Może nalezałoby to obadać przez ok. 1 h co 10 min. jak się zmienia. Jeszcze jedno jest jeszcze geometria naroża i stropu razem i to powodować może trochę wiekszy mostek niż samo naroże. Przykład mostka samego naroża: ścianę o pow. 100m2 z 4 narożami mozna pogorszyć "u" o zaledwie ok. 0,005-0,01 W/m2*K ale juz naroża na połączeniu ze stropem o ok. 0,01-0,03 W/m2*K- to tak mniej więcej tylko oczywiście bo to też zależy od materiału, konstrukcji itp.. Ale to juz się wiąże z innymi temp. powierzchnii. Jurek ja tez widziełem więcej niż 0,1oC. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 01.02.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Oczywiście że tak jest - jeżeli traktujemy mostek cieplny jako obszar o temperaturze niższej od okolic np o 0,1 stopnia ... Wszystko jest w takim wypadku kwestią czułości narzędzia pomiarowego i interpretacji wyników pomiarów . Kiedyś była taka dyskusja na forum o mostku termicznym, którym jest... metalowa klamka w drzwiach wejściowych Były pomysły, aby np. trzpień klamki zmienić z metalowego na plastikowy... Trochę się wtedy pośmiałem, ale czy mógłbyś w wolnej chwili pstryknąć zdjęcie klamki z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.02.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Hehe - pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomihawk 02.02.2009 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Jest to normalne zjawisko. Wszystkie mostki cieplne np.(ościeża, podokiennik, nadproża, narożniki, łączenia ściana strop, ściana-dach, ściana-posadzka, płyta balkonowa-ściana a nawet posadzka na gruncie) będą miały obniżoną temperaturę. I woda z tym nic wspólnego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 02.02.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Słysz Jurku, nasz przyjacielu... Analizę spektralną zrób tego, co się tam po kątach kryje... Głównie woda Ci wyjdzie... A termicznie - to tak, jak piszesz. Adam M. (bijemy pianę) Interpretowaliśmy zdjęcia z kamery termowizyjnej. W analizie spektralnej to nawet 10 cm nad gorącym kaloryferem woda wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 02.02.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 http://images28.fotosik.pl/320/b6a0d739372b8325.jpg Żeby uciąć dalsza dyskusje wklejam rozkład izoterm w narożniku pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 02.02.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 To, że izotermy tak się właśnie układają, to chyba oczywiste. Przecież niemoże być inaczej, wiemy przecież że tam jest chlodniej, niż w sąsiednichrejonach ściany. Dyskusja dotyczy pytania: DLACZEGO tak się dzieje ?Może wrzuć jakieś słowo komentarza, bo z układu izoterm w zewnętrznej częścinarożnika (tam, gdzie fiolet, niebieski, zielony i wąski żółty) wynika, że te izotermysą równoległe, regularne...Inaczej jest tylko od wewnątrz, więc to dla mniedowód, że ten rejon jest słabiej ogrzany przez utrudnioną tam konwekcję.Czy o to właśnie Ci chodziło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 02.02.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Przyczynę już opisywałem. Porównaj powierzchnię zewnętrzna z wewnętrzną. Przyczyna napewno nie jest wilgoć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 budulec1Masz jakieś szanse na napełnienie pomieszczenia absolutnie SUCHYM powietrzem?WTEDY byłoby inaczej jak teraz. Ja nie twierdzę, że jest źle.Ja twierdzę, że po prostu tak jest jak tu widać, bo mamy do czynienia z realnym światem i powietrzem o niezerowej wilgotności. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 02.02.2009 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 No proszę - sama esencja wiedzy W kwestii informacyjnej - odnośnie niezrozumiałych różnic temperatury / różnych materiałów / na niektórych fotach - kamera Ti10 nie posiada możliwości ręcznego wprowadzenia współczynnika emisyjności czy też współczynnika korekcyjnego zależnego od rodzajów materiałów które badamy . Ten typ kamery / najniższy model FLUKE z tej serii / umożliwia wprowadzenie korekcji dopiero po otwarciu foty w dołączonej do kamery aplikacji . W kamerze na stałe jest dobrany współczynnik emisyjności o wartości 0,90 tożsamy z większością standardowych materiałów możliwych do zbadania. W wypadku badania materiałów o znacząco innym współczynniku emisyjności korekty można dokonać w wyżej wspomnianej aplikacji . W przyszłym tygodniu powinienem dostać do testu kamerę FLUKE Ti25 - która to już opisywane możliwości zmiany tychże współczynników posiada w sobie . Współczynniki emisyjności typowych materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marinero 02.02.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 To może i ja dorzucę swoje dwa grosze do tych narożników,oceńcie sami...W pomieszczeniu ubikacji zakładowej /nieoficjalna palarnia/ściany i sufit uwędzone złociście,ale styki sufitowo-ścienne świecą śnieżną bielą,grzejnik grzeje,okno uchylone abyaby mimo zimy,ani śladu grzyba,a myślę że ten proceder trwa już od lat.Znakiem tego narożniki rządza sie swoimi prawami fizyki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 02.02.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 To ta sama fizyka...Cząsteczki dymu to smoła, nie osadza sie tam, bo nie dociera...tak jak (cieple) powietrze do narożników w pokoju.Dym w tym przypadku jest świetnym wskażnikiem wędrówki powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 02.02.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 budulec1 Masz jakieś szanse na napełnienie pomieszczenia absolutnie SUCHYM powietrzem? WTEDY byłoby inaczej jak teraz. Ja nie twierdzę, że jest źle. Ja twierdzę, że po prostu tak jest jak tu widać, bo mamy do czynienia z realnym światem i powietrzem o niezerowej wilgotności. Adam M. Adam z pełnym szacunkiem dla Twojej wiedzy ale tym razem nie masz racji. Nawet gdyby było to pudełko wypełnione np azotem z ponktowym źródłem ciepła to naroża będą miały niższą temperaturę (a im ścianki będą grubsze tym różnica będzie większa) i to nie z powod wilgoci ani ruchów konwekcyjnych tylko z powodu podanego przez @budulec1. A jak będzie w lecie przy silnym nagrzaniu elewacji? Naroże wewnętrzne będzie miało wyższą czy niższą temperaturę niż cała ściana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts