Sail 07.03.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Sail, Tojedna z najładniejszych magnolia pośrednia (magnolia soulangeana) czyta się z francuska "sulężana" Też mi się podoba mam taką samą, choć sporo mniejszą. Idealne sąsiedztwo dla różaneczników. Ta magnolia powinna być w każdym ogrodzie, czasem wystarczy jeden taki super krzew i dobrze utrzymany trawnik, żywopłot strzyżony, lub nie i ogród gotowy... Twoja w końcu urośnie, a moja jak kiedyś zasadzę to może też Przynajmniej teraz wiem jak sie nazywa. Niestety z tego co czytam to u mnie nie najlepsze warunki na magnolie - wzgórze, osłonięte w zasadzie jakimś laskiem od północy, chociaż ten lasek to tak z 200-300metrów od nas , ogród "główny" planowany od zachodu, nie będzie osłonięty domem, więc wiatr, wiatr, wiatr......... A wokół pola.... Nic to, będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 07.03.2007 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Sail,Zawsze możesz spróbować, bo wiatry są groźne głównie zimą, ale w tym czasie możesz krzew osłonić włókniną, tylko na tym wzgórku może warto posadzić od strony zachodniej, czy wschodniej żywopłot, on troszkę poprawiłby sytuację. Ale magnolia wymaga sporo wilgoci w glebie i lekko kwaśne próchniczne podłoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 09.03.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Sail, Zawsze możesz spróbować, bo wiatry są groźne głównie zimą, ale w tym czasie możesz krzew osłonić włókniną, tylko na tym wzgórku może warto posadzić od strony zachodniej, czy wschodniej żywopłot, on troszkę poprawiłby sytuację. Ale magnolia wymaga sporo wilgoci w glebie i lekko kwaśne próchniczne podłoże. Dzieki za rady Od strony zachodniej planuje posadzić mini lasek - ze dwa - trzy rzędy daglezji, jakieś brzózki i może coś jeszcze Na pewno wrócę do tematu, jak dom stanie chociaż w stanie surowym, bo na razie to obawiam się, czy posadzone drzewka nie zmienią właściciela bez mojej zgody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 17.03.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 A ja z uporem przedstawiam rośliny, które są dobrym sąsiedztwem dla różaneczników, kończę temat magnolii dziś magnolia gwiaździsta stellatahttp://images20.fotosik.pl/145/d90afac2b6274a4amed.jpgkwitnie u nas jako najwcześniejsza magnolii.Wymieniłem fotkę na bardziej charakterystyczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 17.03.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Zygmorku, czy mam rozumieć, że u Was już kwitną magnolie ??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imwbudowa 18.03.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Przeczytałam, niestety prawie, cały wątek, i mam jedno pytanie (przepraszam, jężeli powtarzam juz temat). Planuje posadzić azalie i magnolie obok siebie, dodałabym jeszcze do tego borówkę amerykańską (podobne warunki glebowe). Czy to jest dobry pomysł? Czy aby na pewno podobna pielęgnacja?Ogród mam północno -wschodni. bok działki północno zachodni zasłonięty przez stojący dom (jest prawie cały czas w cieniu). Czy to dobre miejsce na azalie i magnolie, czy magnolia będzie kwitła w takim cieniu? chociaż, latem kiedy słońce jest w zenicie, prawie nie ma cienia na całej działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 18.03.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 imwbudowa,Jak nie sprobujesz to nie będziesz wiedzieć.Ale skoro latem jest tam całkiem sporo światła więc warto zaryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonka i Adaś 18.03.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Ja też witam i niesmiało zapytam W moim ogrodzie jest posadzonych wzdłuż ogrodzenia 6 modrzewi (maja okolo 5-6 lat). Poniewaz bardzo lubię te modrzewie (szczególnie wiosna jak pojawiaja się pierwsze igiełki, a latem gdzie dają cień) to chcialam pod nimi posadzić kilka rózaneczników i funkie). Czy modrzew który zrzuca na zime swoje igły nie jest przeszkoda do posadzenia w bliskim otoczeniu wymienionych roslin? Czytając cały ten wątek i oglądajac fotki, wyczytałam, że stanowisko pod sosnami to idealne miejsce dla różaneczników i rododendronów. Jak to sie ma do modrzewi i ich spadających igieł? Z modrzewi w zeszlym roku usunęłam do wysokości około 1 metra boczne gałęzie, wiec jest miejsce na posadzenie pod nimi roślin. Jeżeli nie różaneczniki i funkie to co mogłabym posadzić pod nimi? Będę wdzięczna za odpowiedź. Ten wątek (śledze od kilku dni), i zainspirowal mnie (dzieki Tobie i Twoim zdjęciom Zygmorku) do zakupu wiekszej ilości rododendronów bo to naprawde piekne rośliny. Napewno i magnolie tez znajda miejsce w moim ogrodzie (1700m2), który dopiero zaczynam urządzać. pozdrawiam i bardzo dziekuje za ten watek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 19.03.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Iwonka i Adaś,Oczywiście możesz posadzić różaneczniki pod modrzewiami, tylko nie wygrabiaj igieł spod modrzewi i różaneczników bo te igły będą zakwaszać podłoże wrzosowatym. Powinno tu być troszkę światla pod modrzewiami żeby rododendrony się nie wyciągały do słońca.Podobny układ jak proponujesz widziałem w ogrodzie botanicznym w Powsinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonka i Adaś 19.03.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Dzięki serdeczne Zygmorku za tak szybką odpowiedź i za akceptacje mojego pomysłu. Tak jak pisałam wczesniej moje modrzewie sa troche przyciete od dołu, więc moje różaneczniki będe miały światelko. O igłach, których nie należy zgrabiać już gdzies doczytalam, wiec ziemia pod moje roslinki napewno będzie dobrze zakwaszona. pozdrawiami i napewno będe częsciej tu wpadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 31.03.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Zygmor chowam głowę ze wstydu. Ale zadam pytanie które było naście pewnie razy zadawane. Mam taki zapi.... na budowie że nie mam czasu nawet pomyśleć o moich różanecznikach. Co ile i kiedy im teraz podsypać na wiosne z nawozu? Będę jutro gonić do sklepu to mam okazję zakupić co moim biedactwom trzeba Tylko proszę o ściągę bo nie chcę przez to zalatanie im zrobić krzywdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 31.03.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Zygmor, na jaka wysokosc rosnie Perry Wiseman? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 31.03.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Percy Wiseman -Rh. yakushimanum Teoretycznie 120 x 120 cm, ale mój ma już 5 lat i raczej jest szerokości 2 metrów. I bardzo, bardzo czuły na przeciągi !!!! Nawet pod matą słomianą, potrafił się " przeziębić", choc w lecie na łysych gałązkach, wypuścił nowe liście.Inne yakushimanum zniosły zimę bez problemu. Więc Percy'ego, polecam na całkiem osłonięte stanowiska! A o Perry Wiseman'ie, nie słyszałam....może to jakaś nowa odmiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 31.03.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 A o Perry Wiseman'ie, nie słyszałam....może to jakaś nowa odmiana. no pewnie ze PERCY mialo byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 31.03.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Nie przejmuj się Słonko! Co rusz powstają nowe hybrydy, więc często używa się kawałka nazwy matecznej, by nazwać nową krzyżówkę. Z róży - New Dawn, powstała White New dawn i Coral Dawn, więc i Rh. mogą się krzyżować Popatrz tu: http://www.cieplucha.com.pl/ http://www.majewscy.com.pl/ - mozna dostać zawału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 07.04.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 http://www.zygmor.republika.pl/11.jpgTo mój Percy Wiseman, lubię tę odmianę choć jest trudna w uprawie, bo łatwo łapie infekcje, ale jest bardzo wartościowa i piękna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 09.04.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 http://images20.fotosik.pl/211/57ab5fede2550b9cmed.jpgKto wie jak nazywa się tak kwitnąca roślina, pomogę, tylko że wrzosowata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 09.04.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Dzwonkowiec? Czyżby u Ciebie zygmorku były już kwitnące rośliny inne niż cebulowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 09.04.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 http://images20.fotosik.pl/211/30443c79293b8a01med.jpgWidok w całej okazałości, wysokość ok. 6m.Tym razem chcę przedstawić iglaka, który podobno nie ma szans na przeżycie w środkowej Polsce i zimą powinien całkowicie przemarznąć, a mój rośnie już kilkanaście lat właśnie pod Warszawą i ma się bardzo dobrze.http://images22.fotosik.pl/90/7bf88750c3d9cca3med.jpghttp://images21.fotosik.pl/156/6cebe354177e13efmed.jpghttp://images22.fotosik.pl/90/4e9502ba2dca9926med.jpgnazwa tego iglaka to szydlica japońska, zwana kryptomerią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 12.04.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Cześć zygmor Ja jeszcze raz z podziekowaniem za porady odnośnie oprysków (na priva -priva). Dzis mam dostęp do forum więc "odświeżylam" sobie wątek. I dowiedziałam sie przy okazji, że to co uważałam za pąki kwiatowe na magnolii to pąki od liści . Lepsze takie niz żadne (zasadziłam magnolie w październiku)... Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts