Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różaneczniki i azalie (Rhododendron) - uprawa, pielęgnacja, odmiany

basieczka

Recommended Posts

Teska,

Ale zielone, i niczego im nie brak...

Pewnie masz późniejsze odmiany, jeżeli na niektórych zauwarzysz zbrązowiałe pąki, to lekko je naciśnij, jak miękkie i puste, to może świadczyć, że przemarzły i nie zakwitną. Te co zakwitną powinny być zielone. stopniowo powiększające się i zdecydowanie twarde.

Pozdro

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

BobTrebor,

to co na fotce to najprawdopodobniej r.dahurski, lub jego mieszaniec, to wg mnie rododendron. Jeżeli chciałbyś sprawdzić czy jednym z jego rodziców był r.dahurski wystarczy potrzeć palcem korę starszego pędu, powinna zapachnieć korzennym zapachem. U mnie spustoszenie wśród różaneczników jest spore i w zeszłym tygodniu, kiedy w nocy były przymrozki a w dzień ponad 20oC kolejne liście zaczęły tracić. Teraz już uruchomiłem podlewanie i powinno to im trochę pomóc. Ale kwitnienie w tym roku zapowiada się nader skromnie.

Azalie też zakwitną tylko na pędach które zimowały pod śniegiem.

Pozdro

metea,

Nie martw się, jak będziesz sadzić do ziemi to wtedy wymieszasz z ziemią, a teraz zostaw tak jak jest. Kup nawóz płynny do iglaków, albo osmocote i zasilaj, one Ci się odwzajemnią kwiatami.

Pozdro

Dziekuję za odpowiedz Zygmor:)

Azalie do ziemi będe sadzć dopiero jak sie uporamy z budową czyli mysle ze za jakies 3 m-ce, czy do tego czasu roślinkom nic sie nie stanie?

Jutro oczywiście kupię osmocote i zasile moje piękności:)

NatkaB,

I co Ci odpowiedzieć.... one kochają cień, lub oświeltlenie przez korony drzew, a Ty chcesz je uszczęśliwiać na siłę. To może się nie udać...

Masz jeszcze jeden sposób, widziałem go w bardzo ładnym ogrodzie, ponad różanecznikami rozpostarta siatka cieniująca...

Co Ty na to.

NatkaB,

U mnie trawnik też ruszył, jeszcze nie nadaje się do koszenia, ale widać jak rośnie i jest coraz większy...

Przesychanie rododendronów trwa. Wygląda to tak jakby te liście które były podczas "suszy" schną nadal i oblatują, ale czasami pojawiają się już nowe małe listki !

Czy obecnie suche gałezie mają szanse wypuścić nowe listki ? Jak będzie wyglądała odbudowa takiego krzewu ?

Witam

Ja też mam problem, właśnie zauważyłam, że na pąkach mojego rododendrona pojawił się białawy nalot, narazie delikatny, jak przeciwdziałać i co to jest. Rozumuję, że nie jest to normalne zjawisko. Czy tak? Proszę o poradę.

pozdrawiam

A możesz coś więcej o tym nalocie napisać? Niekoniecznie jest to coś nienormalnego i groźnego.

• 4 weeks później...
Modną, i niestety niezbyt dobrzez znoszącą nasz klimat rosliną są rododendrony. Mam pytanie o doświdczania w ich uprawie na dzialkach przydomowych tzn. czym nawozić i jak postępować zeby lepiej zimowały i w porze kwitnienia (czyli teraz) zachwycały "bukietami " kolorowych kwiatów :D