Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różaneczniki i azalie (Rhododendron) - uprawa, pielęgnacja, odmiany

basieczka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

metea,

Na pewno, dobrze by było jeszcze kupić kwasomierz i kontrolować kwasowość gleby w donicach, bo nie wiadomo jaki odczyn ma woda, którą podlewasz azalie. Różaneczniki potrzebują od 3-4ph.

Pozdro

witam wszystkich czytelnikow tego forum i nie tylko. mimo, ze od 3 lat czytam forum, nigdy tutaj nie zagladalem - bo budowalem. a teraz mam dom i troche ogrodu. wiec pojawiaja sie watpliwosci.

zygmor - jestes guru-roslinowym :lol: jak zdazylem sie zorientowac po "szybkiej" lekturze tego posta. prosze o rade dotyczaca wlasnie rododendronow. czy liscie skierowan na dol swiadcza o chorobie? wiem, ze jest bardzo duzo odmian. jka wsadzilem w tym, roku dwa krzewy okolo 1 m na stronie zachodniej / bardzo slonecznej. brazowieja liscie i sa skierowane na dol :(

moj adres e-mail: [email protected]

Klimas_Gdynia,

Jeżeli dotychczas były uniesione, a później się opuściły, to albo roślinie sucho, albo jest chora. I to może być bardzo poważna choroba fytoftoroza, atakuje korzenie rośliny i wnika do wnętrza. Zobacz, czy chore listki tego rododendrona mają matowy kolor (są bez połysku) to niestety źle wróży roślinie. Musisz teraz ragować szybko, należy w centrum ogrodniczym kupiś szczepionkę mikoryzową dla wrzosowatych

Mieszanka grzybni dla roślin z chorobą fytoftoroza

To nowość na naszym rynku, szczepionka jest bardzo skuteczna, podobno umożliwia uprawianie tych roślin nawet w skrajnie niekorzystnych warunkach...

ZYGMOR.

Wielkie dzieki za szybka reakcje. Wlasnie jade do ogrodnika po

szczepionke. Kupilem tez urzadzenie do pomiaru kwasowosci gleby.

No coz, widac, ze nie tylko ludzie i zwierzeta choruja :)

Ostatnio kupilem rosline Araucarie/Araucane :D Piekna.

Spotkalem sie z roznymi opiniami dotyczacymi jej sadzenia.

Jedni mowia, ze mozna - inny, ze tylko w doniczkach i na zieme

chowac do pomiesczen. Sa rozne "szkoly", a co na to zycie?

Klimas_Gdynia,

Jeżeli dotychczas były uniesione, a później się opuściły, to albo roślinie sucho, albo jest chora. I to może być bardzo poważna choroba fytoftoroza, atakuje korzenie rośliny i wnika do wnętrza. Zobacz, czy chore listki tego rododendrona mają matowy kolor (są bez połysku) to niestety źle wróży roślinie. Musisz teraz ragować szybko, należy w centrum ogrodniczym kupiś szczepionkę mikoryzową dla wrzosowatych

Mieszanka grzybni dla roślin z chorobą fytoftoroza

To nowość na naszym rynku, szczepionka jest bardzo skuteczna, podobno umożliwia uprawianie tych roślin nawet w skrajnie niekorzystnych warunkach...

Juz po zabiegach. Kupilem Mikroryze i w dodatku zbadalem kwasowosc ziemi. Jest 4.5 - 5.5 pH. Liscie wykazuja slady "akatu szkodnika". Pedy fytoftorozy. Mam nadzieje, ze bedzie OK.

Klimas_gdynia,

No to Twoim krzaczkom już nic nie grozi. Ta fytoftotoza to zmora naszych ogródków, potrafi zniszczyć w ciągu kilku tygodni nawet spory krzew, dlatego warto się zabezpieczyć. Tą szczepionkę aplikuje się tylko jeden raz na całe życie krzewu i wystarczy. Sama grzybnia szybko rozrasta się tylko w warunkach wilgotnych, dlatego wilgoc nie powinno teraz im zabraknąć. Jeżeli zamierzasz nawozić swoje różaneczniki to staraj z tym wstrzymać. Później tzn. za miesiąc nawieziesz je nawozem płynnym. Wystarczy łyżka stołowa na 10l (jak można ciepłej) wody i po dobrym wymieszaniu podlać.

Fytoftorozę można przynieść do ogrodu z innymi roślinami, które na nią nie chorują. A choruje na nią prawie połowa wszystkich roślin uprawnych, dlatego warto z nią walczyć sktecznie.

Klimas_gdynia,

Tymi liśćmi i ich wyglądem to ty się tak nie przejmuj, obecnie większość rododendronów tak wygląda nawet u mnie. Muszą minąć 3 lub 4 lata, żebykrzew te liście wymienił na nowe. zaraz po kwitnieniu oberwij przekwitłe resztki po kwiatoostanach i pozwól roślinie rozwinąć nowe liście. Od razu krzew będzie lepiej wyglądał.

One strasznie cierpią !

Rododendrony są roślinami " stadnymi", uwielbiają rosnąć w gromadzie, dotykać się liściami, tworzyć swój mikroklimat, bazujący na wilgornym, kwaśnym podłożu i chłodnym półcieniu.

Tutaj, u Klimasa, przepiękne, stare okazy, stoją soliterowo, na przewiewnym, nasłonecznionym trawniku, niczym jakaś brzoza.

Rododendrony to roślina półmroku, półcienia, półświetlistej tajemnicy, a Ty odarłeś je z naturalnego środowika i obnażone posadziłeś na trawniku.

http://www.countrysideinfo.co.uk/forest2/FOLDER01/rhododendron.jpg

Roślina broni się, póki jeszcze ma siły, spuszczając i zwijając liście, by słońce i wiatr, nie odbierały mu wilgoci. Potem liście zaczynają zamierać - schną i brązowieją. Przedłużysz mu nieco agonię mocno podlewając, ale... nawet nie chę myśleć jak on się będzie czuł, gdy przyjdą letnie upały...

To maleńkie kółeczko z niekompostowaną korą, pod krzaczkiem, nie ochroni bryły korzeniowej, ani nie da niezbędnego chłodu korzeniom.

Poszukaj, proszę zdjęć rododendronów.

One lubią być parterem świetlistych, wilgotnych lasów.

http://www.salliemiddletonart.net/OtherArtists/Rhododendron.jpg

Na solitery nadają się raczej azalie.

Pozdrawiam ciepło-h.

KOniecznie dosadź rododendronom zielone, wysokie "tło", by były w stanie przeżyć to lato i zawiązać pąki na przyszły rok!

Zygmorku...

Cały wieczór myślałam, czy mam napisać Kliamskowi tą niemiłą prawdę.

Wiem, że każdy się stara jak umie, by roslinki miały optymalne warunki, a krytykowanie ogrodniczych zapędów, jest poprostu niegrzeczne, ale...

Gdy wyobraziłam sobie równie drastyczną, przewrotną sytuację - goły Klimasek w południe, na afrykańskiej pustyni...postanowiłam napisać!

I mam nadzieję, że porównanie Klimaska nie dotknie, ale własnie ono, dobitnie pokazuje JAK BARDZO WALCZY O PRZEŻYCIE ta roślina.

Pozdrawiam z chłodnych dziś gór- h.

haniu i zygmorze,

dziekuje wam za ta prawde.

jak juz wczesniej pisalem - to dotad budowalem :)

Teraz pora na ogrod i stad te moje "potkniecia".

Problem mam tylko jeden, ze nie mam chyba dobrego miejsca na

te rododendronki - cos wymysle :roll:

Na razie dostaje tyle H2O i w dodatku na wybrzezu ciagle pada.

Wiec na chwil kilka kamien z serca spadl.....

serdeczne pozdrowienia

Haniu,pięknie to napisałaś. Mogę tylko domyślać się, że w poprzednim wcieleniu byłaś poetką lub sławnym wieszczem narodowym - to,jak piszesz bardzo działa na wyobrażnię - zwłaszcza moją. :)

Ja również mam kilka różaneczników, którym przydałoby się trochę więcej cienia, chociaż liście nie brązowieją. Po przeczytaniu twojej wypowiedzi mam teraz dylemat, gdzie je przesadzić lub czym je osłonić?

Nie wiem Haniu w jakim zawodzie pracujesz, ale chyba powinnaś zmienić na związany ze "słowem pisanym".

Mam nadzieję,że się nie gniewasz, ale zawsze twoje wypowiedzi czytam z prawdziwą przyjemnością,są bardzo obrazowe.

Och, Aniu, dziękuję pieknie.

Wierszydła, to tylko kwestia nastroju :D

..Jak noc, nostalgiczna do białego rana,

Jak poranek promienny, jam Tobą...pijana.

I tak nurkując w głębie tej gęstej atmosfery

Sama nie wiem..czy stan ten ten ułudny, czy szczery...