zygmor 19.06.2006 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Bardzo ładne te różaneczniki, za kilka dni podrzucę tu fotkę, którą zrobiłem w Grungrabchen pod Dreznem, tam w dawnej szkółce Seidlów założonej na przełomie XIX i XXw rosną krzewy ponad stuletnie. Robi wrażenie krzew jak kamienica. mają ok 8-10m wys i przypominają lekko zaokrąglony od góry prostopadłościan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 19.06.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 chmurka - oczywiście, dodam, że to co na zdjęciu to tylko część całego rezerwatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 21.06.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 A to moje fotki z Grungrabchen pod Dreznem. Stąd pochodzi większość różaneczników spotykanych na Śląsku, czy Pomorzu. Szkółka założona w połowie XIX wieku i działająca do dziś.http://images3.fotosik.pl/89/f4aea189666f628f.jpg http://images1.fotosik.pl/89/fd3ed7975f2df12a.jpgTo są chyba najokazalsze egzemplarze różaneczników w Europie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 21.06.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Piękneeeee!!!! Musi być im tam chyba dobrze,skoro tak urosły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 22.06.2006 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Teren jest torfiasty z wysokim poziomem wód gruntowych. Chodziło się tam jak po dywanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 11.07.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Wspaniały wątek Czy moge posadzić rododendrony we wrześniu ? Gdy wyrobię się z moim ugorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 12.07.2006 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Dagbuilder,Rośliny kupowane w doniczkach można sadzić przez cały sezon wegetacyjny. Jeżeli chodzi o różaneczniki to trzeba zapewnić im przepuszczalne o odczynie kwaśnym podłoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 12.07.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Zygmor już przekopałam cały ten cudowny wątek Będę zaczynać mój ogród od miejsca gdzie rosną pokaźne sosny stąd te zainteresowanie różanecznikami Mam tylko problem bo w glebie płytko dużo korzeni i będę musiała kombinować z tymi dołkami na wymianę gleby bo głównie piach miejscami gliniasty Ogrodnik ze mnie żaden ale grzebanie w ziemi i zrobienie sobie ogrodu to moje marzenie więc czytam i działam Stad też moje pytanie o sadzenie roślinek na przełomie sierpnia -września Zastanawiałam się tylko czy nie za późno by stworzyły sobie dobre warunki na zimę Ale jak tak to aż zacieram ręce z uciechy Zygmor Twój ogród jest boski Mam nadzieję że moje rózaneczniki mnie polubią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goja 12.07.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 A czy dokarmiać teraz rododendrony? Przed kwitnieniem dokarmiałam moje dolistnie Bioponem. Czy już im dać spokój czy powinno się dalej nawozić.Czy ta grzybnia mikoryzowa również zapobiega chorobom czystosuje się ją na chorujące rośliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 13.07.2006 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 goja,Tak możesz zastosować obecnie nawóz jesienny w postaci siarczanu potasu, bo na nawożenie azotem już za późno. Jeżeli chodzi o szczepionkę mykoryzową na chore krzewy, to można ją stosowa, wtedy lepiej dać większą dawkę niż pod rośliny zdrowe profilaktycznie, ale jest szczepionka dla roślin chorych. Dagbuilder,Pamiętaj o odczynie gleby, możesz na to wpłynąć dodając kwaśny torf podczas sadzenia roślin, a później dodatkowo zakwaszać nawozami o kwaśnym odczynie, siarczanem amonu na wiosnę i siarczanem potasu od połowy lipca.Osobiście to bym radził zacząć przygodę z różanecznikami od azalii, które są mniej kłopotliwe w upawie i nieco bardziej tolerancyjne na niewłaściwe ph gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 13.07.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 niestety Repensy nie mają się dobrze - muszę znaleźć im lepsze miejsce. Natomiast Percy Wiseman'y mają się (odpukać) świetnie (uff) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 13.07.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 NatkaB,A było się posłuchać, jak masz miejsce z półcieniem to tam je przenieś, tylko dbaj o kwasowość gleby i sprawdź jaki odczyn ma WODA, KTÓRĄ PODLEWASZ.Percy Wiseman jest wrażliwy na przesolenie gleby, także ostrożnie z jego nawożeniem ale warto o niego zadbać bo piękny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 13.07.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 NatkaB, A było się posłuchać, jak masz miejsce z półcieniem to tam je przenieś, tylko dbaj o kwasowość gleby i sprawdź jaki odczyn ma WODA, KTÓRĄ PODLEWASZ. Percy Wiseman jest wrażliwy na przesolenie gleby, także ostrożnie z jego nawożeniem ale warto o niego zadbać bo piękny... Wisemany sa w polcieniu, repensy na pelnym sloncu przeniose je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goja 16.08.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam!Zygmor, czy taka zebrana w sosnowym lesie ściółka(igły i torf) nadaje się pod rododendrony? Pachnie grzybami i nie wiem czy czymś nie zarażę roślin. To samo dotyczy wrzosów. Słyszałam że dobrze jest przynieść trochę ziemi spod naturalnych wrzosów i podsypać w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 28.09.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Azalia kwitnąca jesienią Niektóre gatunki powtarzają kwitnienie, tak jak rododendrony. http://images3.fotosik.pl/181/544a30b0874c09b3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 29.09.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 goja,Oczywiście taka ściółka spod sosen to to co różanecznikom potrzeba. Sosny jako prymitywne organizmy, nie posiadają korzeni włosowatych, odżywiają się dzięki mykoryzie przerastahącej korę ich korzeni. Ta grzybnia i próchnica będzie pomocna przy uprawie różaneczników, dlatego warto. hanka55,U mnie corocznie późnym latem pojawiają się kwiaty na r. impeditum - himalajski o drobnych fioletowych kwiatach i na biało kwitnącymr. Cunningham"s White. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.09.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Wiem Słoneczko, tylko, że Cunningham'a szukam od 2 lat i tu jest nie do zdobycia Ale za to kupiłam płożącą, miniaturową SCARLET WONDER, która też powtarza jesienią Natomiast o powtarzających azalich, do tej pory nie słyszałam. Kupiłam to cudo, ale strasznie drogo - 70zł, czyli 1 zł/ 1 cm Ale, aż zazdroszczę łodziankom, że mają w pobliżu tak piękną i niemal darmową ofertę różaneczników...http://www.mmpawlak.pl/mapa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 30.09.2006 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Wiem Słoneczko, tylko, że Cunningham'a szukam od 2 lat i tu jest nie do zdobycia Haniu, Cinningham White jest w Krakowie w każdym sklepie ogrodniczym. Widziałam też w Obi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 30.09.2006 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 W Białej Podlaskiej również można kupić - przynajmniej były wiosną, wtedy jest zawsze największy wybór. Ja również mam tego rh. Przepięknie kwitnie. Jest cały oblepiony kwiatami , że nie widać liści. W tej szkółce również mają: http://www.cieplucha.com.pl/galeria.php?lang=pol&str=8&ogrod=1&ogrodhome=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.09.2006 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 O! raju, Słońce Drogie, pieknie Ci dziękuję za tą informację. Więc jednak mam szansę ją zdobyć !!!!!!!!!! Z braku tego czego chcę, kupiłam dziś Album Novum i przecudną półpełną azalię Jack A. Sand Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts