Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różaneczniki i azalie (Rhododendron) - uprawa, pielęgnacja, odmiany

basieczka

Recommended Posts

Bardzo ładne te różaneczniki, za kilka dni podrzucę tu fotkę, którą zrobiłem w Grungrabchen pod Dreznem, tam w dawnej szkółce Seidlów założonej na przełomie XIX i XXw rosną krzewy ponad stuletnie. Robi wrażenie krzew jak kamienica. mają ok 8-10m wys i przypominają lekko zaokrąglony od góry prostopadłościan.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A to moje fotki z Grungrabchen pod Dreznem. Stąd pochodzi większość różaneczników spotykanych na Śląsku, czy Pomorzu. Szkółka założona w połowie XIX wieku i działająca do dziś.

http://images3.fotosik.pl/89/f4aea189666f628f.jpg

http://images1.fotosik.pl/89/fd3ed7975f2df12a.jpg

To są chyba najokazalsze egzemplarze różaneczników w Europie.

• 3 weeks później...

Zygmor już przekopałam cały ten cudowny wątek

Będę zaczynać mój ogród od miejsca gdzie rosną pokaźne sosny stąd te zainteresowanie różanecznikami

Mam tylko problem bo w glebie płytko dużo korzeni i będę musiała kombinować z tymi dołkami na wymianę gleby bo głównie piach miejscami gliniasty

Ogrodnik ze mnie żaden ale grzebanie w ziemi i zrobienie sobie ogrodu to moje marzenie więc czytam i działam

Stad też moje pytanie o sadzenie roślinek na przełomie sierpnia -września Zastanawiałam się tylko czy nie za późno by stworzyły sobie dobre warunki na zimę

Ale jak tak to aż zacieram ręce z uciechy

:D

Zygmor Twój ogród jest boski

Mam nadzieję że moje rózaneczniki mnie polubią :wink:

goja,

Tak możesz zastosować obecnie nawóz jesienny w postaci siarczanu potasu, bo na nawożenie azotem już za późno.

Jeżeli chodzi o szczepionkę mykoryzową na chore krzewy, to można ją stosowa, wtedy lepiej dać większą dawkę niż pod rośliny zdrowe profilaktycznie, ale jest szczepionka dla roślin chorych.

Dagbuilder,

Pamiętaj o odczynie gleby, możesz na to wpłynąć dodając kwaśny torf podczas sadzenia roślin, a później dodatkowo zakwaszać nawozami o kwaśnym odczynie, siarczanem amonu na wiosnę i siarczanem potasu od połowy lipca.

Osobiście to bym radził zacząć przygodę z różanecznikami od azalii, które są mniej kłopotliwe w upawie i nieco bardziej tolerancyjne na niewłaściwe ph gleby.

NatkaB,

A było się posłuchać, jak masz miejsce z półcieniem to tam je przenieś, tylko dbaj o kwasowość gleby i sprawdź jaki odczyn ma WODA, KTÓRĄ PODLEWASZ.

Percy Wiseman jest wrażliwy na przesolenie gleby, także ostrożnie z jego nawożeniem ale warto o niego zadbać bo piękny...

NatkaB,

A było się posłuchać, jak masz miejsce z półcieniem to tam je przenieś, tylko dbaj o kwasowość gleby i sprawdź jaki odczyn ma WODA, KTÓRĄ PODLEWASZ.

Percy Wiseman jest wrażliwy na przesolenie gleby, także ostrożnie z jego nawożeniem ale warto o niego zadbać bo piękny...

Wisemany sa w polcieniu, repensy na pelnym sloncu :( przeniose je

• 1 month później...

Witam!

Zygmor, czy taka zebrana w sosnowym lesie ściółka(igły i torf) nadaje się pod rododendrony? Pachnie grzybami i nie wiem czy czymś nie zarażę roślin. To samo dotyczy wrzosów. Słyszałam że dobrze jest przynieść trochę ziemi spod naturalnych wrzosów i podsypać w ogrodzie.

• 1 month później...

goja,

Oczywiście taka ściółka spod sosen to to co różanecznikom potrzeba. Sosny jako prymitywne organizmy, nie posiadają korzeni włosowatych, odżywiają się dzięki mykoryzie przerastahącej korę ich korzeni. Ta grzybnia i próchnica będzie pomocna przy uprawie różaneczników, dlatego warto.

hanka55,

U mnie corocznie późnym latem pojawiają się kwiaty na r. impeditum - himalajski o drobnych fioletowych kwiatach i na biało kwitnącym

r. Cunningham"s White.

Wiem Słoneczko, tylko, że Cunningham'a szukam od 2 lat i tu jest nie do zdobycia :(

Ale za to kupiłam płożącą, miniaturową SCARLET WONDER, która też powtarza jesienią :D

Natomiast o powtarzających azalich, do tej pory nie słyszałam. Kupiłam to cudo, ale strasznie drogo - 70zł, czyli 1 zł/ 1 cm :D

Ale, aż zazdroszczę łodziankom, że mają w pobliżu tak piękną i niemal darmową ofertę różaneczników...http://www.mmpawlak.pl/mapa.html

W Białej Podlaskiej również można kupić - przynajmniej były wiosną, wtedy jest zawsze największy wybór. Ja również mam tego rh. Przepięknie kwitnie. Jest cały oblepiony kwiatami , że nie widać liści.

W tej szkółce również mają:

http://www.cieplucha.com.pl/galeria.php?lang=pol&str=8&ogrod=1&ogrodhome=1