Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różaneczniki i azalie (Rhododendron) - uprawa, pielęgnacja, odmiany

basieczka

Recommended Posts

kupiłem buka tricolor i z tego co wyczytałem to powinien rosnąć na glebach wapiennych, ale

czy mógłby rosnąć w sąsiedztwie rh. i azalii coby je z czasem trochę je zacienić

co się może stać z nim jeżeli posadzę go w kwaśnej glebie, a może posadzić go

w jakiejś donicy bez dna czy kręgu betonowym i wypełnić to ziemią o wyższym ph

albo wybrać najprostsze rozwiązanie i posadzić go z dala od różaneczników ?

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tesco

Pąki kwiatowe zawiązały się w zeszłym roku, więc jeśli nie przemarzły - to kwitną :D

Liście żółte - może być chloroza.

Ja " zółtaczki z umieralni" opryskuję koktailem z siarczanu potasu i siarczanu amonu - pomaga interwencyjnie. Ale najważniejszy jest odczyn gleby. MUSI BYĆ KWAŚNY !!!

Jakie masz ph podłoża i wody, którą podlewasz Rh.?

haniu

sypie nawoz do rodondendronow, a podlewam z wodociagu..... siarczan potasu i amonu mam - jak je zmieszac w proporcjach? i co w opryskiwacz i pryskac???

Jakie masz ph podłoża i wody, którą podlewasz Rh.?

Jeśli nie wiesz, zadzwoń proszę, do Miejskich zakładów Wodociągowych, do Laboratorium i spytaj o twardośc i ph, a potem dopiero nawoź i zakwaszaj, jeśli to potrzebne !!!

Ja mam wodę +8,5 ph - więc śmiertelnie zasadową dla rh !!!!!

Dlatego stosuję nawozy zakwaszające, by utrzymać niską kwasowość , a amoniaki idą tylko do chlorotycznych - jako oprysk interwencyjny !!!

Na 1 l letniej wody do oprysku, po pół łyżeczki siarczanu potasu i amonu.

Haniu

woda ph 7,4 - 7,5

twardosc 300mg/Ca Co3 /dm3

http://212.244.189.200/teska/domek_teski310.jpg

http://212.244.189.200/teska/domek_teski309.jpg

Tesca. one są poprostu PIĘKNE !

I wiadać jak starannie prowadzone - BRAWO Zielonoręka :D,

a patrząc teraz na Twoje maleństwa, zaryzykowałabym twierdzienie, że nic im nie jest, oprócz skrajnie naświetlonegoi wietrzonego stanowiska.

Niektóre odmiany mją liście jaśniejsze -jabłkowe, inne aż brunatne i owłosione, a jeszcze inne khaki. Więc może on jest z natury jasny, a słońce dopieka mu na złoto?

http://images21.fotosik.pl/342/ff2f6198bfa170a3.jpg

Ale...on ma tylko " przewietrzone" końcówki liści. Jest ładnie zielony, zawiązał pąki kwiatowe, ma nowe przyrosty. Gdyby jeszcze miał więcej wilgoci i osłonięcie przed wiatrami- pysznił by się zdrowo i nie trzeba było by czekac na wymianę liściową ( bo te osłabione liście- opadną).

Ja kupuję rh. w nieporównywalnie gorszym stanie, ale fakt- robię im warunki podobne do siedliska naturalnego, a wysoka wilgotnośc powietrza jest zapeniona przez rzekę po drugiej stronie chodnika i "lejka" w ogródku :D

I jakie masz ph wody, Tesco?

Majka,

Możesz na dwa sposoby stymulować krzewy rododendronów do obfitszego kwitnienia, lub do bardziej zwartego pokroju.

Pierwszy polega na wyłamywaniu pąków szczytowych w lipcu sierpniu, aby w tym miejscu pojawiło się więcej pąków kwiatowych.

Drugi polega na wyłamywaniu młodych pojedynczych zielnych pędów w celu pojawienia się w tym miejscu kilku nowych.

Prawda, że proste jak się czyta...

http://images21.fotosik.pl/342/ff2f6198bfa170a3.jpg

Ale...on ma tylko " przewietrzone" końcówki liści. Jest ładnie zielony, zawiązał pąki kwiatowe, ma nowe przyrosty. Gdyby jeszcze miał więcej wilgoci i osłonięcie przed wiatrami- pysznił by się zdrowo i nie trzeba było by czekac na wymianę liściową ( bo te osłabione liście- opadną).

Ja kupuję rh. w nieporównywalnie gorszym stanie, ale fakt- robię im warunki podobne do siedliska naturalnego, a wysoka wilgotnośc powietrza jest zapeniona przez rzekę po drugiej stronie chodnika i "lejka" w ogródku :D

I jakie masz ph wody, Tesco?

ph 7,4 - 7,5

twardosc 300mg/CaCo3/dm3

jeden ktory rosnie w pelnym sloncu na stronie poludniowej ma sie super i zaczyna wlasnie kwitanac...zrobie fotke...

a stanowisko wietrzne wszedzie....nie mam zadnych sasiadow po bokach....

Teska mi raczej chodzi nie ile tylko czym wg mnie woda jest za twarda

Zygmor

a jak wyłamię to czy będą pąki kwiatowe na tych nowych czy to tylko wróżka wie?

dusia wiec woda jest odstana...co moge wiecej zrobic....

ja wylamuje co roku....i widzisz jak kwitna....