hanka55 16.09.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Dzięki, nie zdawałam sobie z tego sprawy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaK 17.09.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 haniu, zygmor To mój pierwszy różanecznik. Nie mam żadnych doświadczeń w ich uprawie, dlatego na początek zdecydowałam się na jeden, z zamiarem dosadzenia kilku w przyszłym roku, jeśli znajdą u mnie dobre warunki. W szkółce polecono mi właśnie Helsinki University- podobno łatwy w prowadzeniu. Zanim go posadziłam- przeczytałam wszystkie wątki na tym forum, i nie tylko, dotyczące rh. Wybrałam dla niego odpowiednie półcieniste miejsce, przygotowałam podłoże jakie lubi-wszystko wg Waszych wskazówek. Podlewałam deszczówką, okresowo wrzucałam do beczki worek z torfem. Nie zasilałam niczym. Kontrolowałam ph- zawsze w normie. Kwitł naprawdę pięknie. W jego towarzystwie rosnie magnolia, hortensja, iglaki- bezproblemowo. To przebarwianie liści zbiegło się z intensywnymi długotrwałymi opadami, ale nie wiem, czy to dobry trop. Piszesz haniu, że zdjęcia są stare. Nie, nie są stare, są zrobione wczoraj. Rzeczywiście na tych zdjęciach starsze liście są kolorowe, bo... tych młodszych już nie ma. One w pierwszej kolejności zżółkły i poczerwieniały, a potem opadły, a wierzchołek zbrązowiał i łatwo go wykruszyć. To przebarwianie następuje od wierzchołka. Wszystko to dzieje się w krótkim czasie. Dziwi mnie, że to dotyczy tylko trzech pędów, pozostałe są zdrowe. Łodygi są sztywne i twarde, nawet te małe brązowe plamki. One pojawiły się w ostanich dniach. Sprawdziłam wczoraj ph-5.0. Przeczytałam wszystkie Wasze opinie i rady, dziękuję Ale nadal nie wiem, co robić... Pozdrawiam Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 17.09.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 To przebarwianie liści zbiegło się z intensywnymi długotrwałymi opadami, ale nie wiem, czy to dobry trop. I tu masz niestety rację, a ja jestem załamana. Byliśmy w szkółce- wszystkie rh żółtawe, część ogołocona -i wystawiona na wyprzedaży. Sadzone w torfie, ale przelane tygodniowymi deszczami, które wypłukały chyba całe kwaśne środowisko. Ja, rano mierzyłam ph pod swoimi, sadzonymi jesienią w pk 3,5-5 i jest...7 ph !!!! Więc wzięłiśmy kwasnego torfu pre worów i już podmieniam im ziemię. Problem w tym, że rh jest już kilkanaście ! A niektóre mają po 1,5 m szerokości i ciężko między nie wejść. Takiego pomoru - w życiu się nie spodziewałam i nie przeżyłam w swojej 20 letnie" karierze" ogrodniczki. Przed deszczami rh były zsilane na jesień siarczanem potasu i magnezu i jak widać - WSZYSTKO zostało dokładnie wypłukane Sprawdziłam wczoraj ph-5.0. Skoro masz tak dobre ph, to ja na Twoim miejscu podlałabym/ opryskała mieszanką siatczanu potasu z siarczanem magnezu - by wzmocnić rh przed zimą. Skoro brązowe plamy są twarde - to z pewnością nie zgnilizna ( bo ta jest miękka), ale może być początek fytoftyrozy - poczekaj, z opryskiem np. Previcurem na to, co powie zygmor. I trzymaj się Słonko, bo widzę, że mamy cięzkie dni w ogrodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaK 17.09.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Wróciłam przed chwilą ze spaceru. Bacznie przyglądałąm się okolicznym ogrodom (nawet z narażeniem życia-wspinałam się po ogrodzeniach, żeby cokolwiek dojrzeć przez gęstwinę żywopłotów ) Wypatrzyłam dwa różaneczniki z takimi tęczowymi przebarwieniami. Pocieszeniem dla mnie jest fakt, że mój jest niewielki, ok. 70cm więc nawet wymiana ziemi, czy przesadzenie, nie są problemem. Gotowa jestem zrobić wszystko, żeby mieć tak piękny ogrod, jak Wasze Dziękuję Haniu za info Może jeszcze zygmor znajdzie chwilę w nawale pracy i coś podpowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 18.09.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 MajaK, Znajdę, znajdę, ale o ile nie była by to chloroza to nie bardzo mogę co innego dopasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 18.09.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Może coś z tego Objawy niedoboru pierwiastków http://bonsai.kamcio.com/viewtopic.php?p=23602 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 18.09.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Hanka tu cię znalazłam dusiuuuuu2006 a może być kwas szczawiowy uwodniony?????? C2H204+2H20 hanka nie mam zielonego pojęcia słucham się mojej przyjaciółki chemiczki, powiedziałam w sklepie że chcę techniczny i sprzedawca nie zadawał mi trudnych pytań Podlałam tym po tych deszczach powtórzę ten przepis 50 g (ok 3 łyżki stołowe) kwasu szczawiowego rozpuścić w litrze wody destylowanej i dodać 5 ml tegoż na 1 l kranówy. U mnie jest woda 15 dH. Po dodaniu roztworu, po ok dobie na dnie widać wytrącony wapień, wystarczy zlać. mi wychodzi pH wody 4-4,5 Przy innej twardości wody można metodą prób i błędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 21.09.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Czy te zabawy z kwasami nie stają się zbyt niebezpieczne? Niechcący można sobie zaburzyć równowagę między pierwiastkami i będzie kłopot. Czy doświadczeni hodowcy polecają akurat szczawiowy? Może lepiej poczekać, a gleba sama nabierze właściwego odczynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 22.09.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Zygmor co Ty na to Mieczysław Czekalski w swojej książce Różaneczniki pisze na temat kwasu szczawiowego, staram się stosować do tych wskazówek Dobrym środkiem zmiękczającym jest kwas szczawiowy. Jako słaby kwas organiczny nie obniża on zbyt gwałtownie pH gleby, a gdy zgromadzi się jego nadmiar, nie jest on szkodliwy dla tych roślin... Zakwaszania wody nie można stosować "w nieskończoność". Podlewanie roślin nadmierną ilością wody o bardzo niskim pH powoduje, między innymi, zaburzenia w kwitnieniu oraz zmianę barwy wierzchołków liści. Rośliny podlewane wodą sztucznie zmiękczaną należy częściej zasilać nawozami ja nie wiem co jest przyczyną deformacji młodych pojedynczych liści, wygląda to na coś jednorazowego bo następne liście z tego pędu są ok i wystąpiło to tyko na kilku pędach krzew jest na moje oko zdrowy liście zielone błyszczące żadnych przebarwień, te młode też są zielone a nie żółtawe. Niestety dopiero dzisiaj popryskam magnezem jak Zygmunt radzisz siła wyższa http://images29.fotosik.pl/86/7da07bad16e7a161m.jpg http://images25.fotosik.pl/85/cb8e10c99f62fb7am.jpg a na zdjęciach te białe plamy na liściach to pozostałości brudnej chmury czyli widać jaką mam kranówę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 22.09.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Eeee, ja bym się nie przejmowała pojedynczymi, zdeformowanymi liśćmi. U mnie czasem podgryza młode liście chrząszcz ( Mirek zdiagnozował , po sierpniowym gradobiciu były uszkodzenia na kolejnych nowych listkach, czasem przenawożenie też daje faliste liście. I jeśli tego jest niewiele, a roślina zdrowa jak rydz...to po co się martwić? Czy my jesteśmy doskonali w formie ? Nie oczekujmy tego zatem od innych żyjątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 22.09.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Hania , szczerze? też tak myślę, no chyba że Zygmor powie coś innego, to mój królik doświadczalny dlatego tak się o nim rozpisuję, raz krzywy listek raz żółta gałązka, wiesz a propos niespodzianek zdjęcie z dzisiaj http://images30.fotosik.pl/86/798c3011c6ebf48bm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 22.09.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Noooooooooooo..... Powiem tylko, że jest SZOKUJĄCO PIĘKNY !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 29.09.2007 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Kupiłam dwa rododendrony, narazie wsadziłam z doniczką, bo muszę dokupić więcej roślin i jakoś ładnie rozplanować rabatkę. Jakie rośliny będą dobrze rosły na kwaśnym podłożu? Czy mogę wsadzić jakiegoś iglaka? A wierzbę, np. Hakuro Nishiki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 29.09.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 witaj w klubie http://forum.muratordom.pl/rododendrony-nie-ale,t66524.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 30.09.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Ten SZOKUJĄCO PIĘKNY to różanecznik miniaturowy Moerheim, teraz już cały w kwiatkach a czy to możliwe że miniaturowe Shamrock i Scarlet Wonder też powtarzają kwitnienie bo ich pąki tak wyglądają jakby.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.09.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Rh.wiążą pąki kwiatowe w poprzednim sezonie, a otwierają je w V-VI następnego roku. Ale... niektóre kwitną 2 x w roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 30.09.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Berolina wybralas jedne z najpiekniejszych, ale tez najbardziej wymagajacych roslin sama walcze z fytoftorozą moich rododendronow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 05.10.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 tak mnie korci żeby jeszcze jedną magnolię posadzić....... ta ma chyba ze sto lat niestety nie u mnie rośnie ...... http://images25.fotosik.pl/95/a64f5134e1e67bb5m.jpg Photo of oliverjcomo. Uploaded by: oliverjcomo In album: Native (mostly) Missouri Wildflower...In Webshots channel: outdoors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 05.10.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Dusia,Od kupna magnolii nie będę Cię odwodzić, bo sam mam ich kilka, a na wybrzeżu mają idealne warunki podobnie jak różaneczniki. Dorzucisz podczas sadzenia worek kwaśnego torfu i gotowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_melia 11.10.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 A czy jeszcze kwitnie Wam jakiś rhododendron. Ja kupiłam małego Cuningham's White we wrześniu i posadziłam, a na koniec września jeden zakwitł, na innych pędach pąki są i powiększają się. Na dzień dzisiejszy cały czas jest ten kwiat, czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts