hanka55 11.10.2007 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Tak, to normalne - poczytaj górę tej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 11.10.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Ostatnio w kilku miejscach widziałem pokwitające krzewy o białych kwiatach pewnie są mieszańcami z Cunningham's White, to normalne o tej porze roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 12.10.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Znalazłam fajne wypowiedzi dot. zakwaszania ziemi : "Jarek_74 - Mój nieżyjacy już wujaszek na swojej działce miał przecudnie owocujące borówki amerykańskie. Nie rosły w torfie, jak moje, tylko w glinie, nie były niczym ściółkowane, nie były nawożone (wujo był wrogiem chemii). Twierdził on, że sekretem ich owocowania jest podlewanie . A podlewał je wodą w której był namoczył się, przez jakiś czas, suchy chleb. Może coś w tym jest i warto spróbować ? Ja nie próbowałem podlewać swoich kwasolubnych w ten sposób. Ale może jest ktoś na forum kto próbował takiego eksperymentu i podzieli się z nami swoimi wnioskami?" "guidet- W dużych zakładach ogrodniczych do fertygacji stosuje się najczęściej kwas azotowy 65%, nieco rzadziej ze względu na cene fosforowy 85%. Kwasy te muszą mieć też odpowiednia klasę czystości. Dawki zwykle zależą od wody używanej do podlewania. W Holandii czasami stosuje się kwasek cytrynowy. Ja pod moje rózaneczniki stosuje kilka metod równocześnie tj: ściółkowanie torfem, nawożenie nawozami kwaśnymi np. siarczan amonu, dodatkowe nawożenie żelazem (ja uzywam Fe- forte), i oczywi scie tylko deszczówka. Przypomniałem sobie teraz że kolega sypie równo siarke po ogródku i też ma kwaśno http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7960&start=24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 12.10.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Dobry artykuł o błędach w uprawie różaneczników : http://gardenforum.mojeforum.net/viewtopic.php?t=160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 14.10.2007 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Berolina wybralas jedne z najpiekniejszych, ale tez najbardziej wymagajacych roslin sama walcze z fytoftorozą moich rododendronow Katarzynko, zawsze mi się marzyły rododenrony, więc będę próbować. Póki co mam 2 i już się nie mogę doczekać na ich kwitnienie, ciekawam co z tego będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 14.10.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Mam pytanie: kupiłam właśnie ok. 70 cm. rododendrony w doniczkach i nie wiem, czy wysadzić je w ogrodzie czy jakoś inaczej przechować do wiosny. Jak się nimi najlepeij zaopiekować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 14.10.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Berolina wybralas jedne z najpiekniejszych, ale tez najbardziej wymagajacych roslin sama walcze z fytoftorozą moich rododendronow Katarzynko, zawsze mi się marzyły rododenrony, więc będę próbować. Póki co mam 2 i już się nie mogę doczekać na ich kwitnienie, ciekawam co z tego będzie... a kto to mnie rozszyfrowal z imieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 14.10.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 znamy sie z innego forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 14.10.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Sadzić póki nie ma mrozów. Skład mieszanek, do wyboru, masz podany wyżej w tym poście Potem tylko podlewanie wodą deszczową nawet w śniegu ! i opatulenie cieniówką jak przyjdą mrozy - 5-10C. I oby Ci pięknie kwitły na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 14.10.2007 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 znamy sie z innego forum dawaj na priva hmm... Mikołów? w tamtych okolicach buduje sie moja siostra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 14.10.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 nie wtrącam się tylko czytam i nic tu dodać nic ująć.Co do zakwaszania siarką to metoda bardzo prosta, tylko efekt widoczny po dłuższym okresie i to dłuższym niż 1 rok. Powtarzając go przez kilka lat, lub co drugi rok można po czterech latach nawet zaniechać na rok lub dwa lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 18.10.2007 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 przywiozłem dzisiaj wywrotkę humusu leśnego ~5pH, sadzić Rh tylko do tej ziemi czy dawać jeszcze torf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 19.10.2007 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Ja bym sadził, tylko jak najprędzej kup siarkę pylistą, lub sam będziesz musiał ją rozdrobnić (czym drobniej tym lepiej) w obsypać te stanowiska, a najlepiej i ich sąsiedztwo i lekko wymieszać z glebą.. O ile będzie to możliwe warto powtórzyć wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 19.10.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 a ile tej siarki na 50mkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 19.10.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Trudno powiedzieć, ja kupiłem kiedyś 2kg takiej do odkażania szklarni takiej granulowanej, umieszczałem ją partiami w ściereczce i młotkiem na proszek. Po godzinie było po wszystkim. Tym proszkiem posypałem grządkę (ok 20m2) na tyle aby była żółta z wierzchu. Później to zagrabiłem, starczyło mi tej siarki na kilka kolejnych razy chyba 4 lub 5.Teraz może być troszkę problemu z kupnem siarki, bo zaliczono ją do preparatów chemicznych i tylko tam można kupić. Chyba nie sprzedają jej obecnie indywidualnym odbiorcom tylko instytucjom i trzeba mieć nazwę firmy i NIP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 19.10.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 A nie można " zadać " siarczanu potasu ? Też zakwasza, jest bezchlorkowy a i potas na kwitnienie i wzmocnienie, jak znalazł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 19.10.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Dlaczego nie to nawóz jesienny. Tylko siarka troszkę bezpieczniejsza bo nie ma dawki granicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 19.10.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 czy ja kupie ten siarczan potasu w zwyklym ogrodkowym? i ile mam tego kupic pod 10 rododendronow gesto posadzonych? i ile nasypac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 19.10.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 W każdym ogrodniczym - siarczan potasu(ok.5zł/kg), albo razem z siarczanem magnezu( zapobiega brunatnieniom) na jesień , a siarczan amonu ( azot+siarka) na wiosnę. Albo na wiosnę nawóz do rh. Ja daję 1 łyżeczkę płaską równomiernie pod krzak, a kupione " odpadki" z zaawansowana chlorozą, przesadzam i dolistnie opryskuję rozpuszczonym siarczanem potasu - pomaga błyskawicznie! tj, w ciągu 2 miesięcy zółte liście robią się zielone tu jest dawkowanie : http://podszarotka.republika.pl/index1.html?http%3A%2F%2Fpodszarotka.republika.pl%2Fnawozymin.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 27.10.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 dzisiaj zasadziliśmy w końcu Rh siedem sztuk i trzy azalie japońskie, chyba nie padną .....odpukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts