Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różaneczniki i azalie (Rhododendron) - uprawa, pielęgnacja, odmiany

basieczka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znalazłam fajne wypowiedzi dot. zakwaszania ziemi :

"Jarek_74 - Mój nieżyjacy już wujaszek na swojej działce miał przecudnie owocujące borówki amerykańskie. Nie rosły w torfie, jak moje, tylko w glinie, nie były niczym ściółkowane, nie były nawożone (wujo był wrogiem chemii). Twierdził on, że sekretem ich owocowania jest podlewanie . A podlewał je wodą w której był namoczył się, przez jakiś czas, suchy chleb.

Może coś w tym jest i warto spróbować ? Ja nie próbowałem podlewać swoich kwasolubnych w ten sposób. Ale może jest ktoś na forum kto próbował takiego eksperymentu i podzieli się z nami swoimi wnioskami?"

"guidet- W dużych zakładach ogrodniczych do fertygacji stosuje się najczęściej kwas azotowy 65%, nieco rzadziej ze względu na cene fosforowy 85%. Kwasy te muszą mieć też odpowiednia klasę czystości. Dawki zwykle zależą od wody używanej do podlewania. W Holandii czasami stosuje się kwasek cytrynowy. Ja pod moje rózaneczniki stosuje kilka metod równocześnie tj: ściółkowanie torfem, nawożenie nawozami kwaśnymi np. siarczan amonu, dodatkowe nawożenie żelazem (ja uzywam Fe- forte), i oczywi scie tylko deszczówka.

Przypomniałem sobie teraz że kolega sypie równo siarke po ogródku i też ma kwaśno :D

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7960&start=24

Berolina

wybralas jedne z najpiekniejszych, ale tez najbardziej wymagajacych roslin :)

sama walcze z fytoftorozą moich rododendronow :(

Katarzynko, zawsze mi się marzyły rododenrony, więc będę próbować. Póki co mam 2 i już się nie mogę doczekać na ich kwitnienie, ciekawam co z tego będzie...

Berolina

wybralas jedne z najpiekniejszych, ale tez najbardziej wymagajacych roslin :)

sama walcze z fytoftorozą moich rododendronow :(

Katarzynko, zawsze mi się marzyły rododenrony, więc będę próbować. Póki co mam 2 i już się nie mogę doczekać na ich kwitnienie, ciekawam co z tego będzie...

a kto to mnie rozszyfrowal z imieniem? 8) :wink:

Trudno powiedzieć, ja kupiłem kiedyś 2kg takiej do odkażania szklarni takiej granulowanej, umieszczałem ją partiami w ściereczce i młotkiem na proszek. Po godzinie było po wszystkim. Tym proszkiem posypałem grządkę (ok 20m2) na tyle aby była żółta z wierzchu. Później to zagrabiłem, starczyło mi tej siarki na kilka kolejnych razy chyba 4 lub 5.

Teraz może być troszkę problemu z kupnem siarki, bo zaliczono ją do preparatów chemicznych i tylko tam można kupić. Chyba nie sprzedają jej obecnie indywidualnym odbiorcom tylko instytucjom i trzeba mieć nazwę firmy i NIP.

W każdym ogrodniczym - siarczan potasu(ok.5zł/kg), albo razem z siarczanem magnezu( zapobiega brunatnieniom) na jesień , a siarczan amonu ( azot+siarka) na wiosnę. Albo na wiosnę nawóz do rh.

Ja daję 1 łyżeczkę płaską równomiernie pod krzak, a kupione " odpadki" z zaawansowana chlorozą, przesadzam i dolistnie opryskuję rozpuszczonym siarczanem potasu - pomaga błyskawicznie! tj, w ciągu 2 miesięcy zółte liście robią się zielone :D

tu jest dawkowanie :

http://podszarotka.republika.pl/index1.html?http%3A%2F%2Fpodszarotka.republika.pl%2Fnawozymin.html

• 2 weeks później...