zygmor 18.11.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Te fińskie odmiany pochodzą od d różanecznika brachycarpum koreańskiego. Ma on jedną wadę słabo kwitnie, ale mrozu się nie boi. Mamy kilka krzewów tego różanecznika otrzymanych z nasion i tylko niektóre kwitną i to słabo, ale dopiero wlipcu, a czasem i w sierpniu i są ukryte pomiędzy liśćmi, tak że słabo je widać.http://images4.fotosik.pl/304/bbf433f248ba8ba3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 12.02.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Rh gimnastykują się w lutym. W słońcu, rozkładają liście, a w mroźne noce - tworza przemarznięte rurki. Czas na dzienne podlewanie, by uzupełnić niedobory wody !!!!!! I cieniowanie, oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 12.02.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Rh gimnastykują się w lutym. W słońcu, rozkładają liście, a w mroźne noce - tworza przemarznięte rurki. Czas na dzienne podlewanie, by uzupełnić niedobory wody !!!!!! I cieniowanie, oczywiście wczoraj podlane, sosnowymi gałązkami osłonięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 12.02.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 kup siarkę pylistą..... O ile będzie to możliwe warto powtórzyć wiosną. nie kupiłem jeszcze teraz rozumiem też mogę, a może być WigorS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 12.02.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 jamles, jeśli Twoje rh są zdrowe i nie mają problemów z przyswajalnością składników, ptasie gg też zakwasza Łyżeczka, dwie pod Rh. to miód dla nich )) A wiosna przyda sie też wzmacniający oprysk liści siarczanem potasu i siarczanem magnezu - efekt widoczny już po 2-3 tygodniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 29.02.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Zygmooooooooooooooooooor hop hoooooooooooooop gdzie jesteś zgubiłeś się w tm lesie pełnym rododendronów czy co??????? jakieś rady na wiosnę by się przydały i obrazki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 29.02.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Zygmooooooooooooooooooor hop hoooooooooooooop gdzie jesteś zgubiłeś się w tm lesie pełnym rododendronów czy co??????? jakieś rady na wiosnę by się przydały i obrazki no zygmora od 25 stycznia nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninababy 29.02.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 mam pytanie odnośnie oprysku siarczanem potasu i siarczanem magnezu, jakie powinny być proporcje takiego oprysku i kiedy można zacząć go wykonywać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.02.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Ja daję po 1 płaskiej łyżeczce od herbaty, na 1 l wody - mozna już pryskać w dni bezmroźne, gdy nie świcie mocno słońce ( po południu)! P.S. dzięki serdeczne!- już poprawione wiewer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewer 02.03.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 hanka55Na łyżeczce do herbaty mieści się tylko 5 gramów. Jeżeli możesz edytuj post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 05.03.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Jeeeeeeestem już przy tablicyyyyyyyyyy Podobnie jak Hanka55 stosowałbym małe dawki a częściej. To musi być przede wszystkim bezpieczne dla roślin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 06.03.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Chyba dołączę do tego wątku. Zaczęłam sie przez niego przekopywać. Po 4 stronie chyba przestałam przyswajać nowe informacje. Zygmor, Mirek, Hanka powiedzcie, czy od strony północnej z lekkim skrętem na zachód, blisko domu mogę posadzic różaneczniki? I czy igły modrzewia nadaja sie do zakwaszania ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 06.03.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Możesz sadzić, jeśli gleba właściwa.Igły modrzewia się nie nadają- odkwaszają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 07.03.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Możesz sadzić, jeśli gleba właściwa. Igły modrzewia się nie nadają- odkwaszają. a mnie lecą od sąsiada .....mam je wybierać z Rh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 07.03.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Ja bym je mieszał z sosnowymi igłami, lub kwaśnym torfem.Przypominam sobie takie miejsce w Powsinie, gdzie grupa azalii rosła pod kilkoma modrzewiami i miała się całkiem dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 07.03.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Możesz sadzić, jeśli gleba właściwa. Igły modrzewia się nie nadają- odkwaszają. a mnie lecą od sąsiada .....mam je wybierać z Rh Ja mam też od sąsiada, ale modzrew przy samej granicy dzialki. I sypie właśnie tu gdziechcę posadzić rododendrony. Za to obok lasek sosnowy. Przyniose sobie igiełek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 09.03.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Budzę się właśnie ze snu zimowego i zastanawiam się, czy przyciąć rododendrona, który nadmiernie wybujał w górę, a niezabardzo robi postępy w gęstości. Darowałem mu w zeszłym roku, bo był świeżo przesadzony, ale teraz nie chciałbym przegapić właściwego momentu. Czy to się robi przed kwitnieniem? Ciąć mocno całą wybujałą gałąź przy ziemi, czy wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 09.03.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Tu zygmor jest guru. A może wystarczy tylko wyłamać pączki, by się zagęścił tylko na górze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 09.03.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Zygmor cosik rzadko zagląda..Jeśli mogę? Tniemy pędy w miejscu, gdzie mają śr. 2-4 cm, w pobliżu śpiących pąków. Rany zabezpieczamy. Tniemy w okółku, nie w międzywęźlach.Można radykalnie- 30-40 cm od ziemi, a nawet niżej. Dobrze rozłożyć zabieg na dwa lata. Przełom III-IV.Bardzo dobrze regenerują, zabieg można przeprowadzić bez obaw.Aha, niektóre odmiany z natury rosną wysokie. Można corocznie ciut obniżyć część pędów, ale to zawsze kosztem kwitnienia, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 09.03.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Ooops ... mój egzemplarz nie ma jeszcze żadnego pędu tej grubości! Zdrewniałe mają 1-1,5cm. A wysokość całego to ok. 70 cm.Przełom III-IV - to akurat wypadnie kwitnienie. Lepiej przed czy po? Korzystając z obecności Mirka mam zasadnicze pytanie o logikę cięcia drzew i krzewów. Piszą raz, żeby silnie ciąć słabe pędy a słabo - mocne. Te mocno przycięte będą rosły intensywniej i dogonią resztę doprowadzając do wyrównania kształtu rośliny. Z drugiej strony, prowadząc drzewko z pniem-przewodnikiem należy usuwać pędy boczne blisko wierzchołka, aby nie stały się konkurencją dla głównego. Widzę tu jakąś sprzeczność. W drugim przypadku nie obowiązuje pierwsza reguła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts