Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różaneczniki i azalie (Rhododendron) - uprawa, pielęgnacja, odmiany

basieczka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Obornik to kupa, siki i słoma ( wyściółka).

Guano to siki i kupa drobiu :-)

Gnojówka - to siki z obory, czyli sam mocznik.

Gnojowica to wodny roztwór sików i kupy, elegancko przefermentowany i niemal pozbawiony śmierdzącego amoniku :lol:

Namoczone guano - staje się gnojowicą.

Można także podsypywać na sucho i lekko zmieszać z ziemią. :D

A chelaty żelaza , trzeba uzupełniać, bo akurat tego związku nie ma ani obornik, ani gnojowica. ( Np. Chlorozie STOP 3 zł. butelka)

Właśnie zwróciłam uwagę na rododendrony w Ogrodzie Szczytnickim we Wrocławiu - chyba jeden z najpiękniejszych parków.

Są tam chyba stuletnie rododendrony i magnolie - teraz wszystkie opatrzone grubą warstwą gnoju, takiego prawdziwego, ze słomą! :)

Czy ma sens zapodanie nawozu dla różaneczników plus gnój w granulkach?

BK - obornik wystarczy. Po co dwa grzyby w barszczu ?

Nawożenie obornikiem to najstarszy sposób dożywiania :-)

Poniemieckie Rh, mające obecnie około setki lat, przez całe dziesięciolecia były tak nawożone i nie miały żadnych niedoborów ani tez nie chorowały tak bardzo, jak obecne - prowadzone za pomocą nawozów mineralnych.

100 - 150 lat temu nie było ani specjalistycznych odżywek dla Rh, ani syntetycznych środków ochrony roślin.

I pewnie dlatego Nizina Dolnośląska pozostała największym skupiskiem starych, zdrowych, poniemieckich Rh.

Uprawianych z głową i miłością :-)

to po podsypaniu florovitem do rododendronow + siarczan amonu => moge jeszcze obornikiem z torebki przekompostowanym podsypac czy juz bedzie za duzo? moze zaczekac az zakwitna?

bylam w Ozarowie wreszcie - na widoku 1000 torebeczek specjalistycznych z nawozami, podsypkami :) a ja twardo pytam o go*** - w koncu za szkolka z roslinami, na koncu w kacie pokazano i obornik w plynie i w worku :):):) i mam hehehe - upolowany!!! maz sie cala droge smial ze mi byle gooo*** do szczescia wystarczy! ale tyle sie od Hani o nim dobrego nasluchalam!

Ogólna zasada jest taka, że jak korzystasz z nawożenia nawozami sztucznymi to nie stosuje się wtedy obornika. Ale po bardzo obfitych opadach kiedy nawozy zostaną wpłykane w głębsze warstwy gleby śmiało można zastosować obornik i raczej zostać już do końca sezonu na nawożeniu naturanym.

wyszlo mi jeszcze 1 pytanie w biegu :)

kupilam mala magnolie nigre w formie krzaku - ale pani wybrala mi taka ktora ma 1 glowny badyl (pozniej sie on jeszcze rozgalezia) i 2 boczne - i kazala te 2 boczne ciachnac w domu - to bedzie roslo jak drzewo - no i znajomy wczoraj powiedzial zeby tych bocznych nie ciachac teraz bo bedzie za malo lisci i drzewko sie nie przyjmie - obcinac? jak kazali w ogrodniczym czy czekac do wiosny? ona i tak szybko nie zakwitnie bo ma mniej niz metr i z 6 cienkich badylkow :D

I pewnie dlatego Nizina Dolnośląska pozostała największym skupiskiem starych, zdrowych, poniemieckich Rh.

Uprawianych z głową i miłością :-)

Święta racja :lol:

Kiedyś byłam na wsi na zachodzie kraju i zamurowało mnie :o na widok rhododendronów wysokości domów, które pięknie kwitły.

I to nie był przypadek odosobniony, co drugi dom miał takie "dzieła"

Na moje pytanie o przepis na tak piękne rośliny, dowiedziałam się, że nic nie robią tylko czasem trochę obornika.

Jeżeli to początek fytoftorozy, co może być bardzo prawdopodobne, to warto szybko zastosować jeden z dwóch preparatów, albo biologiczny Biosept 33 SL,0,2%, lub Previcur 607 SL,0,1% w ilości od 2-4 l. na każdy metr kwadratowy.

choroba atakuje korzenie dlatego należy tu nie oszczędzać na preparacie.