pepi 20.05.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Słońce na dobre operuje od 11ej do 18ej myśle, że według twojej teorii to za długo. Może dosadzić coś szybko rosnącego co stworzyłoby cień np. sosne, brzoze. Wkleje zdjęcia to sam zobaczysz o co chodzi. Może jeszcze poradzisz, czy nie potrzeba im jakiejś dodatkowej kuracji. Pod koniec tygodnia przymierzam się do zasilenia przefermentowanym krowim obornikiem nigdy tego nie robiłem na forum przypomnieliście mi o tej starej metodzie. Myślałem o takiej proporcji 1l obornika na 10l wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.05.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Byle nie brzozę. Większy wodopijca to chyba tylko eukaliptus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 21.05.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 http://www.azalia.pl/galeria/ogrod_przy_kawiarni/flash/ogrod_przy_kawiarni.html http://www.azalia.pl te linki to rh i azalie w Pisarzowicach u E. Pudełko, rosną w pełnym słońcu, jedyną osłoną jest od wschodniej strony żywopłot z żywotników, rosna w pełnym słońcu, fakt jest to już w górach, wilgotno, wczoraj lało zrobiłem wiele zdjęć postaram się wkleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 21.05.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 W szkółkach różanecznikom nigdy nic nie brakuje, chodzi mi o nawożenie i podlewanie, dlatego ładnie rosną i obficie kwitną.Wyobraźmy sobie sytuację gdy tylko jednego elementu z tych dwóch podstawowych zabraknie i co wtedy?A przecież ważna jest jeszcze jakość wody, jej odczyn i jakość gleby i jej odczyn.Wystarczy, że coś nie będzie tu jak należy i klapa.Pełne nasłonecznienie nie szkodzi krzewom, którym nic nie brakuje.Tam gdzie dla tych roślin stworzymy namiastkę środowiska z którego pochodzą nadmiar padającego słońca nie będzie miał takiego znaczenia jak w naszym ogrodzie, gdzie często możemy o czymś zapomnieć, albo czegoś na czas nie dopatrzyć. Wtedy okresowy cień może być zbawienny dla kondycji tych krzewów.I nie dotyczy to tylko różaneczników, choć te należą i słusznie do roślin trudnych w uprawie. Ale gdy poznamy ich potrzeby i potrafimy je na czas zaspokajać to będziemy mogli cieszyć się pięknem ich obfitego kwitnienia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 21.05.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 zygmor ja wierzę w to co piszesz, nawet .....ufam szukam trochę usprawiedliwienia dla mojego słabego zacienienia , tylko od wschodu dwa modrzewie i sosna od sąsiada i moje metrowe smaragdy od południa i zachodu niestety pustynia, znaczy się na razie jeden nie za duży świerk i buk tricolor z 10m od Rh coś jeszcze dosadzę, ale kiedy to urośnie no i powstanie (na Euro2012 zdążę ) taki mini strumyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżordż5 22.05.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Kiedy najlepiej nawozić różaneczniki obornikiem? Można po kwitnieniu czy tylko wczesną wiosną przed kwitnieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 22.05.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Nawożenie obornikiem , to głównie zasilanie w azot, którego rośliny potrzebują do budowy nowych tkanek. Można więc dać go jesienią , jako uzupełnienie ściółki - wtedy większa jego część zostanie z woda wmyta do głębszych warstw gleby, niedostepnych dla Rh. Wiosenne ściółkowanie pomaga szybko pozbierać się roślinie po ziemie i daje jej łatwo przyswajalny azot, na wiosenny start i budowę nowych liści i pędów. Po kwitnieniu, roślina potrzebuje raczej siarczanów potasu, fosforanów, by wiązać nowe pąki kwiatowe... Ale skoro lato przed nami, to zaryzykowałabym teraz podlewanie gnojowicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżordż5 22.05.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Dziękuję, Haniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 22.05.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 kilka zdjęć z Pisarzowic były nie podpisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 24.05.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 według życzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.05.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Zygmorku, poratuj. Ta ciemniejsza, jeśli się nie mylę, to Home Bush. A ta jaśniejsza? Trochę szersze płatki i jakby pełniejsza. Cosik mam, ale nie wiem co.http://images32.fotosik.pl/263/3bb4879f50e9aa62m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 24.05.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Zygmor, Ładne te zamieszczane przez Ciebie obrazki ale proszę podawaj nazwy odmian to będzie z tego większa korzyść . Pozdrawiam .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 25.05.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Rh. Pink Mimosa? ****** Co to za odmiana azalii? http://images24.fotosik.pl/220/19c7701cc4f9136emed.jpg http://images32.fotosik.pl/265/13391283b7b1831bmed.jpg ******* Juz znalazłam sama Rh. Rosebud. http://www.paghat.com/azalearosebud.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 26.05.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Kochani z braku internetu w domu odpowiadam dopiero dziś. Zygmorku, poratuj. Ta ciemniejsza, jeśli się nie mylę, to Home Bush. A ta jaśniejsza? Trochę szersze płatki i jakby pełniejsza. Cosik mam, ale nie wiem co. Mirku ta azalia o ile jest ona dubeltowa podobna jest do Canno's Double potrafi zmieniać kolor podczas kwitnienia. Homebush to właściwa nazwa tej drugiej kwiaty różowe, płatki wąsko zakończone, kwiatostany kształtne kuliste. Zygmor, Ładne te zamieszczane przez Ciebie obrazki ale proszę podawaj nazwy odmian to będzie z tego większa korzyść. Ja swoje fotki podpisuję, ta uwaga powinna zostać skierowana do agakz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 26.05.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Dzięki.I właśnie, w zdjęciach agakz są dwie o podobnej budowie kwiatu jak Homebush- żółta i czerwona. Żeby nabyć, trzeba by znać nazwę odmiany. Pomożesz? Jakoś dziwnie je lubię.A ta jasna faktycznie zmienia barwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 26.05.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Ja swoje fotki podpisuję, ta uwaga powinna zostać skierowana do agakz Przykro mi bardzo, ale nie zanotowałam wszystkich nazw podczas spaceru Zresztą nie wszędzie były tabliczki. Chodziło mi raczej o doznania estetyczne. Jesli to problem, to usunę zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 26.05.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Zygmor, Ładne te zamieszczane przez Ciebie obrazki ale proszę podawaj nazwy odmian to będzie z tego większa korzyść. Ja swoje fotki podpisuję, ta uwaga powinna zostać skierowana do agakz Przepraszam Cię zygmor ale ten wątek i obrazki (także te ponadwymiarowe ) wywołują u mnie oczopląs i dlatego pomyliłem autorów. Myślę, że wybaczysz staremu człowiekowi Wobec tego uwagę i prośbę kieruję do agakz ! .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 26.05.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Link do zdjęcia niby na forum z fotosika. Mea culpa, ale nie wiem czemu rozepchało. Poprawione, przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 26.05.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_melia 28.05.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Czy znacie taką roślinkę o nazwie pernecja? Niewiele znalazłam informacji na temat jej uprawy, kwaśnolubna ale jak bardzo nie wiem. Rośnie u mnie od jesieni, przezimowała, kupiłam ją na wystawie Zieleń to życie od faceta, który słowa po polsku nie mówił. Jeszcze mam jedno pytanie - jeżeli mnie nie przegonicie -potrzebuję posadzić jakąś niezbyt wysoką roślinkę by zapewnić cień różanecznikom. Max do 4m wysokości i taką, która korzystnie wpływałaby na sąsiadów. Doczytałam, że modrzew odpada, igły odkwaszają glebę. Miejsce jest blisko tarasu, cyprysik nutkajski Pendula, pewnie za dużo cienia nie da, brak mi pomysłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts