Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różaneczniki i azalie (Rhododendron) - uprawa, pielęgnacja, odmiany

basieczka

Recommended Posts

Ta domowa azalia pochodzi z krzyżowania azalii indyjskich tropikalnych które kwitną dużo dłużej niż te które masz w ogródku.

Jedyną nadzieją na dłuższe kwitnienie jest posiadanie wielu odmian o różnym terminie kwitnienia i wtedy można mieć kwiaty ok kwietnia do lipca i jeszcze nieco jesienią.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Acha, czyli to normalny objaw. Z tym że azalia w doniczce jest na tarasie na zewnątrz, ale mimo wszystko to inny gatunek. Prosiłabym o podpowiedź jakie gatunki są kwitnące wcześnie, średnio, późno (przynajmniej po jednym). Niestety nie wiem jaki gat. mam w ogrodzie , bo to był prezent i etykietka się nie zachowała.

A ja mam pytanie: jak długo kwitną wam rh? U mnie po tygodniu (no może 1,5) z pięknych kwiatostanów na dwóch krzaczkach zostały pomarszczone kwiaty, mnóstwo opadło i więcej nie widać pąków. Czy rh zakwita tylko raz? W doniczce mam azalię i jedne kwiaty przekwitają, ale zaraz są nowe z pączków.

Moje katawbijskie fioletowe nadal maja kwiaty - już widać że niektóre kwiatostany schną - ale przewaga jest świeżych - kwitną już ponad 3 tygodnie - i jeszcze z tydzień spokojnie - zanim opadną .

Acha, czyli to normalny objaw. Z tym że azalia w doniczce jest na tarasie na zewnątrz, ale mimo wszystko to inny gatunek. Prosiłabym o podpowiedź jakie gatunki są kwitnące wcześnie, średnio, późno (przynajmniej po jednym). Niestety nie wiem jaki gat. mam w ogrodzie , bo to był prezent i etykietka się nie zachowała.

Najwygodniej skomponować sobie terminy kwitnienia

wynotowując daty i nazwy z galerii Mistrza Ciepłuchy :

http://www.cieplucha.com.pl/galeria.php?lang=pol&str=8&ogrod=1&ogrodhome=1

Najwygodniej skomponować sobie terminy kwitnienia

wynotowując daty i nazwy z galerii Mistrza Ciepłuchy :

http://www.cieplucha.com.pl/galeria.php?lang=pol&str=8&ogrod=1&ogrodhome=1

Super stronka! Dzięki!

Wielbiciele RH,

Pytanko dotyczące szczepionek. Czy produkt "Biopon" - (Szczepionka endo-mikoryzowa dla roślin wrzosowatych.)

http://www.e-centrumogrodnicze.pl/produkt/ochrona-/pozostale/mikoryza-rododendron-246.htm jest wartym użycia dla rododendronów?

Czy koniecznie trzeba aplikowac te: http://www.zielonydom.pl/lista.php?katID=8&jezykID=1 ?

jak zamierzasz sadzić więcej różaneczników, a Twoja działka jest nieco zdegradowana po budowie i z dala od lasu to może i warto, choć skutek możliwy po dwóch sezonach nie prędzej.

Tę grzybnię będziesz miała zaszczepioną w podłożu każdego kupionego różanecznika i rośliny wrzosowatej i np sosny i większości iglastych. Dodatkowo w opadających igłach sosnowych też...

jak zamierzasz sadzić więcej różaneczników, a Twoja działka jest nieco zdegradowana po budowie i z dala od lasu to może i warto, choć skutek możliwy po dwóch sezonach nie prędzej.

Tę grzybnię będziesz miała zaszczepioną w podłożu każdego kupionego różanecznika i rośliny wrzosowatej i np sosny i większości iglastych. Dodatkowo w opadających igłach sosnowych też...

Dzieki za odpowiedź.

A czy jest jakakolwiek różnica pomiędzy tymi dwoma produktami?

u mnie się zaczął drugi sezon i nie zauważyłem żeby te z mikoryzą rosły lepiej

od tych bez mikoryzy

No to przygotuj się na użycie obecnie chemii, bo ten preparat możesz dać swoją drogą, ale on na to nie pomoże.

na co należy zwrócić szczególną uwagę przy wybieraniu produktów przeciwko "grzybom"?

p.s. Zygmor. Wybacz mi takie naiwne (laickie) pytania ale jestem początkującym "ogrodnikiem" :) Mam 2 okazy RH (Kalinka i wcześniej wspomniana Catharine van Tol). Chciałbym aby miały u mnie jak najlepiej...

No to przygotuj się na użycie obecnie chemii, bo ten preparat możesz dać swoją drogą, ale on na to nie pomoże.

na co należy zwrócić szczególną uwagę przy wybieraniu produktów przeciwko "grzybom"?

p.s. Zygmor. Wybacz mi takie naiwne (laickie) pytania ale jestem początkującym "ogrodnikiem" :) Mam 2 okazy RH (Kalinka i wcześniej wspomniana Catharine van Tol). Chciałbym aby miały u mnie jak najlepiej...

pytania może i laickie ale potrzebne.... mnie również, bo tez dopiero startuję :) więc też czytam i czekam na dalsze odpowiedzi :)

Jakieś 1,5 tyg temu posadziłam mojego pierwszego rhododendrona. Pan w sklepie kazał wsadzić go w torf i tak uczyniłam. Czy to dobrze? Jak na niego patrze to nie jestem przekonana...niby rozwijają się pąki, ale dużo kwiatów opdała (nie wykluczam, ze z powodu przekwitnięcia :wink: ) i niektóre liście ma skierowane w dół, jakby więdły....na pewno nie ma za mało wody, więc zastanawiam sie czy to moze wina tego torfu???