Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różaneczniki i azalie (Rhododendron) - uprawa, pielęgnacja, odmiany

basieczka

Recommended Posts

No to przygotuj się na użycie obecnie chemii, bo ten preparat możesz dać swoją drogą, ale on na to nie pomoże.

na co należy zwrócić szczególną uwagę przy wybieraniu produktów przeciwko "grzybom"?

p.s. Zygmor. Wybacz mi takie naiwne (laickie) pytania ale jestem początkującym "ogrodnikiem" :) Mam 2 okazy RH (Kalinka i wcześniej wspomniana Catharine van Tol). Chciałbym aby miały u mnie jak najlepiej...

Zygmor,

Pani w sklepie ogrodniczym polecała Previcur Energy Fungicyd (Previcur energy 840 SL)

np. http://www.zielen24.pl/%C5%9Arodek-grzybob%C3%B3jczy-previcur-energy-840-sl-15ml-bayer-p-779.html

co Ty na to - jakieś inne propozycje?

W którymś z postów w tym temacie pisałeś o Previcur 607 SL

I w sumie nie wiem czym się różnią... :(

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to przygotuj się na użycie obecnie chemii, bo ten preparat możesz dać swoją drogą, ale on na to nie pomoże.

na co należy zwrócić szczególną uwagę przy wybieraniu produktów przeciwko "grzybom"?

p.s. Zygmor. Wybacz mi takie naiwne (laickie) pytania ale jestem początkującym "ogrodnikiem" :) Mam 2 okazy RH (Kalinka i wcześniej wspomniana Catharine van Tol). Chciałbym aby miały u mnie jak najlepiej...

Zygmor,

Pani w sklepie ogrodniczym polecała Previcur Energy Fungicyd (Previcur energy 840 SL)

np. http://www.zielen24.pl/%C5%9Arodek-grzybob%C3%B3jczy-previcur-energy-840-sl-15ml-bayer-p-779.html

co Ty na to - jakieś inne propozycje?

W którymś z postów w tym temacie pisałeś o Previcur 607 SL

I w sumie nie wiem czym się różnią... :(

Previcur 607SL jest wycofany z obiegu odchyba września ub. roku

podobnie jak od maja tego roku chyba ..... Pirimor, Miedzian, Bravo 500

http://www.bip.minrol.gov.pl/FileRepozytory/FileRepozytoryShowImage.aspx?item_id=32278

James,

Previcur jest bardzo skutecznym preparatem szczególnie polecany na fytoftorozę najbardziej podstępną chorobę grzybową, która po zainfekowaniu gleby niszczy różaneczniki i wiele innych krzewów. Od pierwszych objawów do zniszczenia nawet dorosłego krzewu może upłynąć tylko kilka miesięcy.

James,

Previcur jest bardzo skutecznym preparatem szczególnie polecany na fytoftorozę najbardziej podstępną chorobę grzybową, która po zainfekowaniu gleby niszczy różaneczniki i wiele innych krzewów. Od pierwszych objawów do zniszczenia nawet dorosłego krzewu może upłynąć tylko kilka miesięcy.

ale ja tego nie neguję, sam już używałem ale Previcur energy 840 SL,

chodzi mi tylko o to, że Previcur 607 SL został wycofany ze sprzedaży,

podobnie jak wiele innych popularnych i skutecznych lekarstw

stąd mój post i link do środków ochrony roślin

Pozd :D

James,

ale ja tego nie neguję, sam już używałem ale Previcur energy 840 SL,

chodzi mi tylko o to, że Previcur 607 SL został wycofany ze sprzedaży,

podobnie jak wiele innych popularnych i skutecznych lekarstw

stąd mój post i link do środków ochrony roślin

Pozd :D

OK, czyli zastosuję Previcur energy 840 SL. :)

Tylko teraz mam do Was pytanie, ponieważ w instrukcji nie znalazłem jasnej odpowiedzi. :(

1. Doglebowo? Czy oprysk?

2. Raz wystarczy czy trzeba kilkukrotnie zastosować (jeśli tak to w jakich odstępach czasowych)

Będę wdzięczny za podpowiedź.

OK, czyli zastosuję Previcur energy 840 SL. :)

doglebowo

po 3 tygodniach powtórzyć

tak mi poradzono w szkółce p. Antoniego Pudełka, jak mi chorowała azalia u nich zakupiona

stosowałem 3 opryski co 7dni ..... Score, Gwarant, Topsin i dwukrotnie podlewałem Previcurem

... no to znów ja :p

od jakiegoś czasu moja azalia ma takie liście... wszystkie chore oberwałam razem z resztami kwiatostanów...

http://lh5.ggpht.com/_83tmosUe46o/SikA1XQyE3I/AAAAAAAABVE/E90XhsUxEpg/IMG_0664.JPG

czy to jakiś grzybek i się mam martwić... czy jeszcze bez paniki :)

co zastosować?

Najprawdopodobniej to azalia zimozielona drobnolistna, ale pewność dało by mi powiększenie tego obrazka, ale powiększenie nie wychodzi...

Dlatego pewności nie mam.

oki :) co to jest to może jakoś dojdę... ale te brązowiejące liście... czy to nie grzybol jakiś.... dodam, że to brązowieją młode listki :(

jutro tam pojadę to zobaczę czy to się dalej nasila, czy po oberwaniu wszystkich - jakoś się zatrzymało :roll:

• 4 weeks później...

MonikaC napisała

Hejka

Mam dostać w spadku RH . Ma okłlo 1m średnicy i rośnie raczej rozłożyście przy ziemi niż w górę. Mam pytanie kiedy mogę go wykopać i posadzić u siebie - mam mokry teren.

Oczywiście jesienią, najlepiej wrzesień październik, ale teraz już możesz przygotować mu miejsce.

Przede wszystkim miejsce w lekkim półcieniu, gleba przepuszczalna, podłoże kwaśne, woda do podlewania raczej nie wodociągowa, dobra jest deszczówka.

Ważna sprawa ściółkowanie liście dębowe, igły, lub kora sosnowa.

jeżeli już wiesz w którym miejscu posadzisz to wykop ten dołek wg mnie

taki ok 1x1x0,5 m i wypełnij go mieszaniną liści dębowych czy bukowych, igliwia sosnowego i kwaśnego torfu,

no chyba, że masz kwaśną glebę.

Ja bym wrzucił jeszcze obornika albo ziemię kompostową.

Ten obornik to jeżeli to zrobisz teraz, bo przy samym przesadzaniu to raczej nie ..... za późno, dopiero wiosną możesz obłożyć

możecie doradzic co dolega mojemu rododendronowi - wogóle nie kwitł w tym roku (nie zawiązał rok temu pąków) rośnie po wschodniej stronie i może za dużo słońca porannego? - obok rosną dwa innej odmiany - kwitły, nie czerwienieją i jakoś im nie najgorzej

http://images41.fotosik.pl/151/0bf7a639cea8510amed.jpg

http://images47.fotosik.pl/156/a22aa7c8a00e0b88med.jpg

http://images47.fotosik.pl/156/913d367115ae720emed.jpg