Habier 04.06.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 No to przygotuj się na użycie obecnie chemii, bo ten preparat możesz dać swoją drogą, ale on na to nie pomoże. na co należy zwrócić szczególną uwagę przy wybieraniu produktów przeciwko "grzybom"? p.s. Zygmor. Wybacz mi takie naiwne (laickie) pytania ale jestem początkującym "ogrodnikiem" Mam 2 okazy RH (Kalinka i wcześniej wspomniana Catharine van Tol). Chciałbym aby miały u mnie jak najlepiej... Zygmor, Pani w sklepie ogrodniczym polecała Previcur Energy Fungicyd (Previcur energy 840 SL) np. http://www.zielen24.pl/%C5%9Arodek-grzybob%C3%B3jczy-previcur-energy-840-sl-15ml-bayer-p-779.html co Ty na to - jakieś inne propozycje? W którymś z postów w tym temacie pisałeś o Previcur 607 SL I w sumie nie wiem czym się różnią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 04.06.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 No to przygotuj się na użycie obecnie chemii, bo ten preparat możesz dać swoją drogą, ale on na to nie pomoże. na co należy zwrócić szczególną uwagę przy wybieraniu produktów przeciwko "grzybom"? p.s. Zygmor. Wybacz mi takie naiwne (laickie) pytania ale jestem początkującym "ogrodnikiem" Mam 2 okazy RH (Kalinka i wcześniej wspomniana Catharine van Tol). Chciałbym aby miały u mnie jak najlepiej... Zygmor, Pani w sklepie ogrodniczym polecała Previcur Energy Fungicyd (Previcur energy 840 SL) np. http://www.zielen24.pl/%C5%9Arodek-grzybob%C3%B3jczy-previcur-energy-840-sl-15ml-bayer-p-779.html co Ty na to - jakieś inne propozycje? W którymś z postów w tym temacie pisałeś o Previcur 607 SL I w sumie nie wiem czym się różnią... Previcur 607SL jest wycofany z obiegu odchyba września ub. roku podobnie jak od maja tego roku chyba ..... Pirimor, Miedzian, Bravo 500 http://www.bip.minrol.gov.pl/FileRepozytory/FileRepozytoryShowImage.aspx?item_id=32278 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 04.06.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 James,Previcur jest bardzo skutecznym preparatem szczególnie polecany na fytoftorozę najbardziej podstępną chorobę grzybową, która po zainfekowaniu gleby niszczy różaneczniki i wiele innych krzewów. Od pierwszych objawów do zniszczenia nawet dorosłego krzewu może upłynąć tylko kilka miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 05.06.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 James, Previcur jest bardzo skutecznym preparatem szczególnie polecany na fytoftorozę najbardziej podstępną chorobę grzybową, która po zainfekowaniu gleby niszczy różaneczniki i wiele innych krzewów. Od pierwszych objawów do zniszczenia nawet dorosłego krzewu może upłynąć tylko kilka miesięcy. ale ja tego nie neguję, sam już używałem ale Previcur energy 840 SL, chodzi mi tylko o to, że Previcur 607 SL został wycofany ze sprzedaży, podobnie jak wiele innych popularnych i skutecznych lekarstw stąd mój post i link do środków ochrony roślin Pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 05.06.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 James, Previcur jest bardzo skutecznym preparatem szczególnie polecany na fytoftorozę najbardziej podstępną chorobę grzybową, która po zainfekowaniu gleby niszczy różaneczniki i wiele innych krzewów. Od pierwszych objawów do zniszczenia nawet dorosłego krzewu może upłynąć tylko kilka miesięcy. ale ja tego nie neguję, sam już używałem ale Previcur energy 840 SL, chodzi mi tylko o to, że Previcur 607 SL został wycofany ze sprzedaży, podobnie jak wiele innych popularnych i skutecznych lekarstw stąd mój post i link do środków ochrony roślin Pozd OK, czyli zastosuję Previcur energy 840 SL. Tylko teraz mam do Was pytanie, ponieważ w instrukcji nie znalazłem jasnej odpowiedzi. 1. Doglebowo? Czy oprysk? 2. Raz wystarczy czy trzeba kilkukrotnie zastosować (jeśli tak to w jakich odstępach czasowych) Będę wdzięczny za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 05.06.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 OK, czyli zastosuję Previcur energy 840 SL. doglebowo po 3 tygodniach powtórzyć tak mi poradzono w szkółce p. Antoniego Pudełka, jak mi chorowała azalia u nich zakupiona stosowałem 3 opryski co 7dni ..... Score, Gwarant, Topsin i dwukrotnie podlewałem Previcurem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 05.06.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 ... no to znów ja od jakiegoś czasu moja azalia ma takie liście... wszystkie chore oberwałam razem z resztami kwiatostanów... http://lh5.ggpht.com/_83tmosUe46o/SikA1XQyE3I/AAAAAAAABVE/E90XhsUxEpg/IMG_0664.JPG czy to jakiś grzybek i się mam martwić... czy jeszcze bez paniki co zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 05.06.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 tylko obrazka niet, trudno się do tego czegoś odnieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 06.06.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 tylko obrazka niet, trudno się do tego czegoś odnieść jak to niet oki... wrzuce raz jeszcze http://lh5.ggpht.com/_83tmosUe46o/SikA1XQyE3I/AAAAAAAABVE/E90XhsUxEpg/IMG_0664.JPG ja widzę oba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżordż5 07.06.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Ja nic nie widzę, tylko napis "obrazek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 07.06.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 http://images37.fotosik.pl/135/9242b1aed55d8b58.jpg to ta azalia czy jakoś tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 07.06.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 OOOO TO TO Dusia stokrotne dzięki http://www.fotoplatforma.pl/foto_galeria/1183_DSCN1088.jpg .... no to teraz czy ktoś wie co mam zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 07.06.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Najprawdopodobniej to azalia zimozielona drobnolistna, ale pewność dało by mi powiększenie tego obrazka, ale powiększenie nie wychodzi...Dlatego pewności nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 07.06.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Najprawdopodobniej to azalia zimozielona drobnolistna, ale pewność dało by mi powiększenie tego obrazka, ale powiększenie nie wychodzi... Dlatego pewności nie mam. oki co to jest to może jakoś dojdę... ale te brązowiejące liście... czy to nie grzybol jakiś.... dodam, że to brązowieją młode listki jutro tam pojadę to zobaczę czy to się dalej nasila, czy po oberwaniu wszystkich - jakoś się zatrzymało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 30.06.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Hejka Mam dostać w spadku RH . Ma okolo 1m średnicy i rośnie raczej rozłożyście przy ziemi niż w górę. Mam pytanie kiedy mogę go wykopać i posadzić u siebie - mam mokry teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 30.06.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 MonikaC napisała Hejka Mam dostać w spadku RH . Ma okłlo 1m średnicy i rośnie raczej rozłożyście przy ziemi niż w górę. Mam pytanie kiedy mogę go wykopać i posadzić u siebie - mam mokry teren. Oczywiście jesienią, najlepiej wrzesień październik, ale teraz już możesz przygotować mu miejsce. Przede wszystkim miejsce w lekkim półcieniu, gleba przepuszczalna, podłoże kwaśne, woda do podlewania raczej nie wodociągowa, dobra jest deszczówka. Ważna sprawa ściółkowanie liście dębowe, igły, lub kora sosnowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 01.07.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Dzięki Zygmor. Przesadzę go w takim razie we wrześniu. Teraz działka jest opryskana Randapem więc może i lepiej. Czyli rozumiem że wykopać dołek i wyłożyć go liśćmi i korą - i tak bezpośrednio go tam wsadzić czy obsypać te liście z grubsza ziemią?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 01.07.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 jeżeli już wiesz w którym miejscu posadzisz to wykop ten dołek wg mnietaki ok 1x1x0,5 m i wypełnij go mieszaniną liści dębowych czy bukowych, igliwia sosnowego i kwaśnego torfu, no chyba, że masz kwaśną glebę.Ja bym wrzucił jeszcze obornika albo ziemię kompostową.Ten obornik to jeżeli to zrobisz teraz, bo przy samym przesadzaniu to raczej nie ..... za późno, dopiero wiosną możesz obłożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 03.07.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 możecie doradzic co dolega mojemu rododendronowi - wogóle nie kwitł w tym roku (nie zawiązał rok temu pąków) rośnie po wschodniej stronie i może za dużo słońca porannego? - obok rosną dwa innej odmiany - kwitły, nie czerwienieją i jakoś im nie najgorzej http://images41.fotosik.pl/151/0bf7a639cea8510amed.jpg http://images47.fotosik.pl/156/a22aa7c8a00e0b88med.jpg http://images47.fotosik.pl/156/913d367115ae720emed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 03.07.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Dziękuję za wszystkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts