Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różaneczniki i azalie (Rhododendron) - uprawa, pielęgnacja, odmiany

basieczka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moje też niektóre żółkną od kilku lat,a Cunningham White-o ile dobrze piszę ma już tylko na łodyżce kilka listków poniżej pączka-reszta łysa.

Pięknie kwitną co roku,wiosną zawsze dosypuję torfu kwaśnego i trochę nawozu do rh a latem obornika- i nic. Wymienić trzeba całkowicie ziemię?

Jeden przesadziłam latem(Catherine von T.) bo był bardzo brzydki i rósł na słońcu,jest teraz najładniejszy pod względem koloru liści,a ziemi dałam mu mało pod korzeń,bo nie miałam,miałam dosypać wiosną.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Pepi, odbiją.

Kiedy nalezy okryc rh? W tym tygodniu w nocy maja u mnie byc temperatury grubo ponizej zera. Rh siedza u mnie od polnocy - to ich pierwszy sezon.

teraz nic im się nie stanie, jakby to był kwiecień to te przymrozki mogłyby zaszkodzić

teraz nic im się nie stanie, jakby to był kwiecień to te przymrozki mogłyby zaszkodzić

Czyli na razie czekać?

Dziękuję.

Pepi, zapewne sporo zalezy od gatunku paproci, ale moje po okrutnym potraktowaniu ich szpadlem i przesadzaniu o roznych porach roku, po kilku latach zawsze sa nie do opanowania :-?

• 2 weeks później...

Zasadniczo nie zabezpieczam różaneczników w mojej kolekcji, dlatego niektóre już potraciłem, ale te co zostały mają się dobrze. Przy tak licznej kolekcji zabezpieczanie było by sporym wyzwaniem i na początku próbowałem temu jakoś sprostać, później już tylko cieniowałem i obecnie te na których mi zależy przykrywam po prostu włókniną.

A co do pierwszych mrozów i jesiennego okrywania rh to nie polecam.

Pierwsze przymrozki i dni z mrozem są sygnałem dla rośliny aby kończyła proces drewnienia pędów i przygotowywała się do zimy. I to rośliny muszą przeżyć i doświadczyć na własnej skórze.

Rododendrony z racji tego że zimują z liśćmi cierpią zimą ich sposobem na zmniejszenie transpiracji wilgoci z liści jest zwijanie ich w rurki.

O różaneczniki warto zadbać w bezśnieżne i mroźne zimy, ale to dopiero w styczniu - lutym później dopiero na przedwiośniu gdy mroźna aura się przedłuża i nocą łapie mróz a za dnia przyświeca słonko warto wtedy zwracać uwagę na krzewy które się powoli uaktywniają i przy braku pobierania wody z gleby w tym okresie mogą zasychać. Widać to po zasychających fragmentach liści, które z czasem się powiększa i przybiera na sile. Wystarczy wtedy kilka wiader wody przez dłuższy czas pod większą roślinę, gdyby zjawisko przybrało niepokojąco duże rozmiary warto cały krzew przykryć tkaniną, grubą siatką w celu cieniowania i polewamy wtedy również cały krzew w celu łatwiejszego pobierania wilgoci. To troszkę złagodzi zjawisko, ale straty mogą być spore nawet połowa ulistnienia może ucierpieć. To jest ekstremalny przykład- ale to się zdarza.

Wszystkie paprocie pasują do rh, u mnie języcznik rośnie dobrze i na kwaśnej glebie. Większość paproci to rośliny leśne i potrafią się przystosować do zmiennych warunków siedliskowych.

http://images43.fotosik.pl/135/46eea3d4f0bd950fmed.jpg

Podziękował serdecznie, a korzystając z okaziji zygmor jaka to odmiana ten fiolecik.

Chciałbym wiosną posadzić kilka rh wśród rosnących już kilka lat sosen, miejsce myśle dobre, tylko bardzo zachwaszczone. Nie wiem, czy nie za późno na jakieś opryski.