Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabel oświetleniowy

Recommended Posts

Witam wszystkich

Zabieram się właśnie za życiową inwestycję i od razu mam poważny problem.

Przez moją działkę przebiega kabel oświetleniowy. Okazuje się , że prawdopodobnie będę musiał wystąpić o zezwolenie na przebudowę tego łącza. Problem w tym, że będą to duże koszty i najważniejsze - sąsiad może się nie zgodzić na prowadzenie takich prac u niego na działce. Czy rzeczywiście nie można np. wykorzystać jakiś rur w, których ten kabel byłby poprowadzony.? Zaznaczę, że chodzi o długość jakieś 10m.

Proszę o jakieś dobre rady :)

Witam wszystkich

Przez moją działkę przebiega kabel oświetleniowy. Okazuje się , że prawdopodobnie będę musiał wystąpić o zezwolenie na przebudowę tego łącza. Problem w tym, że będą to duże koszty i najważniejsze - sąsiad może się nie zgodzić na prowadzenie takich prac u niego na działce. Czy rzeczywiście nie można np. wykorzystać jakiś rur w, których ten kabel byłby poprowadzony.? Zaznaczę, że chodzi o długość jakieś 10m.

Proszę o jakieś dobre rady :)

Skąd wiesz że przełożenie kabla o 10m to duże koszta? Dlaczego chcesz przekładac go także u sąsiada ? Budujesz dom w granicy ?

I chyba najważniejsze w czym przeszkda kabel w fundamncie ?

Czy przeszkdza fakt że siedzi w ziemi i wołabyś go do sąsiada eksmitować :)

Przez moją działkę przebiega kabel oświetleniowy. Okazuje się , że prawdopodobnie będę musiał wystąpić o zezwolenie na przebudowę tego łącza. Problem w tym, że będą to duże koszty i najważniejsze - sąsiad może się nie zgodzić na prowadzenie takich prac u niego na działce.

że tylko spytam: i o tym wszystkim dowiedziałeś się po zakupie działki .... ?

Skąd wiesz że przełożenie kabla o 10m to duże koszta? Dlaczego chcesz przekładac go także u sąsiada ? Budujesz dom w granicy ?

I chyba najważniejsze w czym przeszkda kabel w fundamncie ?

Czy przeszkdza fakt że siedzi w ziemi i wołabyś go do sąsiada eksmitować :)

10m będzie miał fundament. Zmiana położenia kabla to około 60m. Kabel jest grubości 124-125 coś koło tego. Koszty będą spore bo ja muszę pokryć koszty kabla, robocizny, rozebrania i złożenia chodnika ( pod którym będzie przebiegał). I najważniejsze - mi kabel w fundamencie w niczym by nie przeszkadzał ale TAK NIE WOLNO powiedział mi Pan w energetyce. Kabel nie może przebiegać pod fundamentem ani w fundamencie.

Działki nie kupowałem (należała do moich rodziców - od dawna :) )

Dzisiaj będę może coś wiedział więcej to dam dam znać.