luupus 28.01.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Witam, noszę się z zamiarem wyremontowania domu z lat 60-70, jest to semikostka W chwili obecnej dom jest parterowy z nieużytkowym poddaszem i dachem 4 spadowym "kopertą". Mam zamiar zmienić dach na dwuspadowy przy jednoczesnym podniesieniem sian o jakieś 0,5 m oraz oczywiście dobudowaniu ścian "czołowych". Dom jest na planie kwadratu o boku 10m. Jaki może być orientacyjny koszt materiałów i robocizny przy pokryciu konstrukcji blacho dachówką? Na chwilę obecną nie planuję żadnych lukarn ani okien dachowych. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 28.01.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Witam, noszę się z zamiarem wyremontowania domu z lat 60-70, jest to semikostka W chwili obecnej dom jest parterowy z nieużytkowym poddaszem i dachem 4 spadowym "kopertą". Mam zamiar zmienić dach na dwuspadowy przy jednoczesnym podniesieniem sian o jakieś 0,5 m oraz oczywiście dobudowaniu ścian "czołowych". Dom jest na planie kwadratu o boku 10m. Jaki może być orientacyjny koszt materiałów i robocizny przy pokryciu konstrukcji blacho dachówką? Na chwilę obecną nie planuję żadnych lukarn ani okien dachowych. pozdrawiam Ważne jest jeszcze jaki kąt dachu bo określa jego powierzchnię. Trudno mówić o szcunkach bo różne koszty są w różnym terenie, a i czasy są zmienne. Zrób projekt, a będziesz mieć ilość drewna i powierzchnię dachu oraz ilość ścian zewnętrznych. W sieci znajdziesz przykładowe ceny materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz dekarz 01.02.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Witam mógłbym wycenic wartośc wymiany pokrycia i rozbudowy potrzebuje paru informacji zapraszam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin93B 03.02.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Witam. Ja latem 2008r. wymianiałem dach na naszej kostce z lat 80-tych. Mogę powiedziec tyle, że dach jest kopertowy i nie zmnieniałem całej więźby. Gaość który sprzedawał mi blachę wyliczył, że potrzeba jej ok. 170 m2. Powiem tak. Za blachodachówkę zapłaciłem około 5000-6000 zł, a za resztę materiału tj. folia, rynny, gwoździe, okna dachowe, właz, sylikon, drzewo (ja przedłużałem krokwie i sam malowałem) zapłaciłem ok. 13000-14000 zł. Te dodatki są najdroższe. Do tego dochodzi robocizna ok. 5000 zł. Musisz mieć jeszcze ok. 1000 zł na drobne wydatki. U mnie na przykład zabrakło łat i kontrłat, ale mimo dużego kosztu warto wymienić. Łączny koszt wymiany dachu wynosił ok. 25000 zł. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts