Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[ciężki wybór] urwanie dup...y z tym kominkiem...

Recommended Posts

Witam ponownie, w kwestii ogrzewania c.w.u. "zrobiliście mi dobrze" więc raz jeszcze poproszę ;) W sumie jest to ostatni poważny wybór także prawie będę na nowym jak już to będę miał odhaczone.

Wiem, że o kominku to tu co najmniej na pracę magisterską można znaleźć informację, ale jakoś się do "swojej" wersji kominka nie dokopałem...

Do rzeczy. Kominek wolno stojący (w środku chałupy, pomiędzy kuchnią a salonem) który chciałbym zabudować ceglanym sześcianem po sufit a z jednej strony planuję "szczelinę" na drewno. Cegły ponieważ będą akumulowały ciepło.

Dom drewniany bardzo dobrze ocieplony (25cm wełny, okna trójszybowe, rekuperacja Bartosz-a, docelowo GWP.

Chciałbym aby kominek dogrzewał ciepłą wodę użytkową w sezonie grzewczym (poza sezonem PC powietrze/woda).

Kominek musi być stałopalny z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Powinien mieć stosunkowo małą moc nominalną (max 15 kW) i jeszcze mniejszą do podgrzania wody bo będzie tylko dogrzewał zasobnik. Chciałbym jeszcze zastosować automatykę dostępną tutaj (kliknij) .

No to tyle wiem.... i zaczynają się schody. Na wkładzie nie będę oszczędzał raczej, tym bardziej, że kominek traktuję jako główne źródło ciepła w sezonie grzewczym.

Pierwsza opcja to kominki z płaszczem wodnym, ale mają za dużą moc dogrzania wody jak dla mnie, no chyba, że są takie których ja nie widziałem... a z ciśnieniem żartów nie ma.

Na kratki.pl mają wymienniki zakładane na przewód kominowy o mocy 5-7 kW i jest to druga opcja.

Hajduk ma "rekuperator wodny" co jest w sumie tym samym, tyle, że jego moc oznaczają na 3,2 kW co jest opcją 3.

Kiedyś słyszałem o takich rozwiązaniach stosowanych przez spartherma i edil kamina , ale nie bardzo doszukałem.

no i jak zwykle, głupi jestem w tym wszystkim jak cholera... i o pomoc proszę.

CWU z kominka, to rozwiązanie rezerwowe, bo nie zawsze będziesz w nim grzał. Musisz mieć inne źródło (bojler elektryczny, ogrzewacz przepływowy itp.) Moim zdaniem nie warto w to wchodzić, bo nakłady trudno będzie zamortyzować.

W sprawie przechowywania drewna w salonie. To ładnie wygląda na obrazku, ale w drewnie lubi mieszkać robactwo, które Ci się rozlezie po mieszkaniu. Ja wychodzę na taras nawet po jedno polano.

Obudowa z cegły pod sufit (bez izolacji), u mnie się sprawdza.

Doprowadzenie powiietrza w okolice kominka przy dużej kubaturze pomieszczenia z kominkiem nie jest niezbędne. W każdym razie nie ma co przesadzać z średnicą rury. Ja mam 75mm.

W sumie to zaczynam się zastanawiać, czy te podgrzewanie wody na prawdę i koniecznie jest mi potrzebne skoro chcę wstawić pompę ciepła Dimplex-a do grzania ciepłej wody użytkowej.

Co do polan, to faktycznie bardzo cenna uwaga z tymi robalami... Wyjściem było by trzymanie w salonie odrobaczonych polan dla efektu wizualnego a łażenie po te "użytkowe" na zewnątrz. Muszę to realy przemyśleć.

A co myślicie o tej automatycznej przepustnicy z kratki.pl. kosztuje to to niecałe 500 więc chyba opłaca się doinwestować.

Dałoby radę jakieś zdjęcie tej ceglanej obudowy?? może na priv czy co bo poszukuję po prostu inspiracji :) Bez izolacji mówisz, kurcze nawet nei wiedziałem, że tak można... muszę dopytać

dzięx za wypowiedź, pierwsza a już coś wniosła :)

mi sie podoba taki:

Wkład kominkowy Dynamic KV 025 F03 CDP płaski, wysoki, CO 4 kW

poszukaj na stronie:

http://www.wklady-kominkowe.com.pl/wklady_kominkowe.htm

Można z niego zrobić piec akupulacyjny i ma mały wymiennik do CWU

spoko te Dynamic-ki wyglądają i faktycznie odpowiadają moim wymaganiom tyle, że u mnie to na prawdę będzie główne źródło ciepła. Nie chcę wykluczać tej firmy na dzień dobry, ale nie słyszałem o niej jeszcze nic.

Po drodze wpadły mi w oko kominki Hajduka. konkretnie Vulcano 2l. Pytanie czy są one przystosowane do zastosowania automatyki spalania.

Jeszcze dziś zadzwonię ich podpytać.

Nieźle, dynamic chce za automatykę 519 euro. niemało, niemało. z tego wnioskuję, że i wkładziki tanie nie będą. pewnie dlatego nie ma cen na stronie.

A co myślicie o tej automatycznej przepustnicy z kratki.pl. kosztuje to to niecałe 500 więc chyba opłaca się doinwestować.

Dałoby radę jakieś zdjęcie tej ceglanej obudowy?? może na priv czy co bo poszukuję po prostu inspiracji :) Bez izolacji mówisz, kurcze nawet nei wiedziałem, że tak można... muszę dopytać

dzięx za wypowiedź, pierwsza a już coś wniosła :)

Szczerze wątpię czy automatyzm przy kominku coś da. Szybkość spalania drewna w kominku (a co za tym idzie jego moc) zależy od bardzo wielu czynników, więc trudno go zostawić bez doglądu. Wystarczy, że wiatr mocniej zawieje i już masz większy ciąg, każde polano też się inaczej pali.

Zastanów się nad Tarnawą, tam wogóle nie ma przepustnicy na wylocie tylko dwa pokrętła na wlocie powietrza. Na forum jest dużo entuzjastów Tarnawy, też się do nich zaliczam. W moim zaległym dzienniku :oops: są na końcu zdjęcia. Może się komuś przydadzą.

no to prawie wiem, na razie stanęło na DOVRE 2175

http://allegro.pl/show_item.php?item=54255254

bo 100% powietrza z zewnątrz, wkład wermikulitowy no i podoba się :)

Te Hajduki mnie jeszcze męczą bo tańsze no i producent lokalny, ale pan w bok-u powiedział, że "każdy wkład zasysa trochę powietrza z wewnątrz" no i ... dupa

• 2 weeks później...

niby już miałem wybrany, wiedziałem co i jak a tu... brat wrzucił swoje 3 grosze i

wrzucił mi coś takiego jak eko piece na pelety

http://www.ekopiece.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=18&category_id=7&option=com_phpshop&Itemid=40

czy ktoś to w ogóle widział, najlepiej w działaniu. a może znajdą się tacy, którzy tego w ogóle używają...

pozdrawiam

Kosmo77

Podam swoje powody :

- do konstrukcji pieca trzeba specjalisty a tych w naszych okolicach brakuje

- cena 2-krotnie wyższa niz za obudowany wklad

Też myślałem że piec jest strasznie drogi kiedy dostałem wycenę od jednej z podwarszawskich firm. Ale potem sprawdziłem dalej od stolicy i się okazało że piec kosztował 7500 PLN - to całkowity koszt z materiałem, robocizną oraz transportem zduna wraz z kaflami. Wycena 'podwarszawska' była na poziomie 12000 PLN. Nie chcę tu robić nikomu reklamy, ale firma była ze Stalowej Woli i jest to wytwórnia kafli kojarząca się z zimową zabawą.

Witam.

Jest ogromna różnica pomiędzy kaflami z jednej, czy drugiej kaflarni.

Czasem ten sam, czy podobny wzór kafla różni się ceną o 100-200 %. Zależy to od jakości jego wykonania, od tego czy są równe i trzymają kąty, od jakości szkliwa, jego równomierności na czerepie (licu), jednorodności kolorystycznej całego wypału (kompletu). Od tego czy są robione z masy i wyciskane, czy odlewany. Inna jest cena kafli o szkliwie kryjącym, inna o transparentnym. Czasem dopłata za kolor nietypowy (drogie szkliwo) wynosi 50-100 % ceny samego kafla.

Podobna sprawa jest z wnętrzem pieca. Można go wykonać na kilka(naście) sposobów. Z różnym stopniem skomplikowania, ilości materiałów i dawką wiedzy jak to zrobić.

Okucia piecowe, drzwiczki i ramki mogą kosztować 100 zł, ale ich cena może też wynosić 4 tysiące zł, w zależności od estetyki, jakości wykonania, wzoru i detali wykończeniowych.

Wreszcie robota - ten sam piec z kafli jednej kaflarni można zrobić w 3 dni, a z innych "chrzanić" się półtorej-dwa tygodnie.

Idziesz do salonu samochodowego i wybierasz ten sam model auta ale cena różni się w zależności od wyposażenia...czasem o kilkadziesiąt tysięcy. To mniej więcej to samo...

Ręczę, że po obejrzeniu "niektórych" kafli, mało który z Forumowiczów chciał by z nich mieć zrobiony piec, czy kominek...

Wrodzona estetyka "wysiada"...

Z kolei dla niektórych był by to szczyt piękna i działanie zamierzone, gwóźdź programu można rzec. To już jest kwestią gustu...

Pozdrawiam.

Zgadzam się, Forest, z tym że u mnie różnica w cenie wynikała tylko z lokalizacji - przedmiotem wyceny był ten sam piec, z tych samych kafli. Z rozmysłem zrezygnowałem z pięknych niemieckich kafli i wybrałem polskie - bo były chyba 4 razy tańsze. Tak samo okucia - wziąłem zwykłe żeliwne, za kilkaset złotych. Jakość wykonania i wygląd kafli dla mnie są ok, nie mam zastrzeżeń, tyle że kafle nie są bardzo wyszukane, ot standardowy wzór bez wymyślnych gzymsów czy innych dekoracji. Jedyne co chciałem pokazać to że funkcjonalny i estetyczny piec można postawić poniżejj 10 000 PLN, a to jest ten sam zakres cen co kominek.

Szczerze wątpię czy automatyzm przy kominku coś da. Szybkość spalania drewna w kominku (a co za tym idzie jego moc) zależy od bardzo wielu czynników, więc trudno go zostawić bez doglądu. Wystarczy, że wiatr mocniej zawieje i już masz większy ciąg, każde polano też się inaczej pali.

Zdziwiłbyś się jak automatyczna przepustnica powietrza potrafi ustabilizować palenie w komnku, radzę spróbować, a nie wątpić.

niby już miałem wybrany, wiedziałem co i jak a tu... brat wrzucił swoje 3 grosze i

wrzucił mi coś takiego jak eko piece na pelety

http://www.ekopiece.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=18&category_id=7&option=com_phpshop&Itemid=40

czy ktoś to w ogóle widział, najlepiej w działaniu. a może znajdą się tacy, którzy tego w ogóle używają...

pozdrawiam

Chcesz zobaczyć taki pelleciak w działaniu to zjarzyj w Warszawie na Bartyckiej do sklepu z kominkami gdzie taki jest podłączony i jest jedynym źródłem ciepła. Sklep moich kolegów ma jakieś 60m2 i zero izolacji budynku. Bartycka 24/26 pawilon 27 firma się nazywa Kominki Toma