Wojtek80 28.01.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Witam wszystkich.Stanąłem przed wyborem rury do ogrzewania podłogowego i pojawił się WIELKI problem...która wybrać spośród firm KISAN, PURMO czy TECE - różnice w ceniesą znaczne ale każda z nich ma te same parametry pracy (ciśnienie i temperaturę) wszytkie są zgrzewane laserowo więc skąd te różnice w cenie????jakie byście mi polecili???dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 28.01.2009 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Nie polecę Ci żadnej. To Twój wybór. Mogę tylko napisać, że u nas jest Kan-Therm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 28.01.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 od 11 lat działa u mnie w podłodze Kisan PEX-AL-PEXw 2 domu też będzie - to kwestia pewnego przywiązania do markiAle Zawsze można zrobić inaczej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drapi 29.01.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Też mam ten problem i mnie instalator namawia na rurę UPONOR (6,30 za metr) albo na TECE wielowarstwowa (5,70 za metr) o PURMO KISAN REHAU nic dobrego nie mówił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 29.01.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Witam wszystkich. Stanąłem przed wyborem rury do ogrzewania podłogowego i pojawił się WIELKI problem...która wybrać spośród firm KISAN, PURMO czy TECE - różnice w ceniesą znaczne ale każda z nich ma te same parametry pracy (ciśnienie i temperaturę) wszytkie są zgrzewane laserowo więc skąd te różnice w cenie???? jakie byście mi polecili??? dziękuję. Ja mam Kisana i polecam....sąsiad ma X.... i poleca a jego sąsiad poleca Y. Tak naprawdę patrzyłbym na cenę jeśli chodzi o produkty markowe i przywiązanie instalatora do konkretnego producenta. Mój kładł głównie Kisana od już kilku ładnych lat, miał jakies tam upusty więc cena była ok. Nie namawiałem go więc, że pod podłogą chciabym koniecznie rurę innej marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 29.01.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 PURMO KISAN REHAU nic dobrego nie mówił... A mówił coś złego ? A wiesz czemu Twój polecał jedną markę ? Mój instalator współpracuje z Kisanem od wielu lat i otwarcie mi mówił, że za zakup za jego pośrednictwem X mb rurek dostaje upusty na sprzęt, czasem darmowy sprzet (np takie wielkie "nożyce" do ściskania na gorąco) , jest tam co jakiś czas na szkoleniach etc. Jak klient się uprze to zrobi z czegoś innego ale poleca Kisana bo jest wg dobry no i ma od nich dodatkowe profity. Ogólnie producent przywiązuje instalatora do produktu tak jak lekarz do antybiotyków konkretnego koncernu farmaceutycznego....bo ma z tego dodatkową gratyfikację. Natomiast nic złego o konkurencji Kisana nigdy od niego nie słyszałem. Poczytaj więc, popytaj i nie wierz ślepo w to co opowiada instalator/hydraulik i pośrednio DYSTRYBUTOR polecanych rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 29.01.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Pare dni temu w dobrym sklepie z m.in. hydraulika mialem rozmowe z kierownikiem dzialu hydraulicznego o rurkach do podlogowki. Przestrzegl mnie przez chinszczyzna made in poland. Niby polskie, ale nie polskie... Mozna to poznac po opisach wytrzymalosci na samych rurkach. Mial takie chinskie i niemieckie, na chinskich przy nizszej temperaturze byla wytrzymalosc chyba 10Bar przy wyzszej mniej a na niemieckiem przy wyzszej mialy te 10Bar. Niby niewielka roznica i dosyc ekstremalne wartosci, ale cos mowia o jakosci rurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek80 29.01.2009 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Parę ostatnich dni i nocy spędziłem na czytaniu , porównywaniu różnych rur i chybazdecyduję się na WAVIN TIGRIS cena dobra 2,9zl za m a parametry pracy takie same jak TECEflex wielowarstwowa za niecałe 6 zl za m...wiec jeżeli to jest to samo to po co przepłacać???I jeszcze jedno pyatnie czy do rozdzielacza podłogowego TECE mogę ze spokojem podłączyć rurę WAVIN TIGRIS stosująć złączki TECE czy musżę cały system mieć jednej firmybo inaczej nie bedzie to grało??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 29.01.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Mam kan-therm i jest OK.Podłogówka na całej chacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bier nat 29.01.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 U mnie od roku chodzi wavin i wszystko gra, a cene ma bardzo konkurencyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 30.01.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Polecam TECE. wypróbowałem osobiście, bardzo dobre.Sama grubość ścianki 2.8mm jest przekonująca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek80 30.01.2009 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Polecam TECE. wypróbowałem osobiście, bardzo dobre. Sama grubość ścianki 2.8mm jest przekonująca 2,8mm???- myślałem, że każda rura która ma oznaczenie np.16x2 ma grubość ścianki 2mm ale jak widzę mylęsię - bo rura TECE też ma oznaczenie 16x2 a tutaj ścianka 2,8mm...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robek Warmia 03.06.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 A słyszał ktoś z Was o rurze firmy Aspol ? Nie znam się na tym za bardzo, na co zwracać uwage przy wyborze (oprócz ceny oczywiście) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 03.06.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Mam Wavina za 2,65 o ile mnie pamięć nie myli. Sam układałem, uważam że jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 04.06.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 No własnie czy można mieszć systemy - chodzi mi o to czy np.rura wawin będzie bezproblemowo współpracować z np złączkami Kisan itp. Bo jestem juz w 99% przekonany że zrobię sam podłogówkę i wolał bym uniknąć ZONK'ów na dzień dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 04.06.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 U mnie rurki z HERZ'a, natomiast rozdzielacze z TECE.nie było problemów przy montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 04.06.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 No własnie czy można mieszć systemy - chodzi mi o to czy np.rura wawin będzie bezproblemowo współpracować z np złączkami Kisan itp. Bo jestem juz w 99% przekonany że zrobię sam podłogówkę i wolał bym uniknąć ZONK'ów na dzień dobry Złączki, te do rozdzielaczy mam z allegro, różnych producentów, nie zauważyłem, żeby coś było źle. Układ mam pod ciśnieniem i od 2 tygodni nie spada nic a nic. Na początku ciekły połączenie gwintowane w samych rozdzielaczach, na złączkach nic. Trzeba tylko uważać, żeby przy zakładaniu pexa na złączkę nie przeciąć uszczelki o-ring. My oprócz kalibrowania, fazowaliśmy krawędź pexa kamieniem na wiertarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 04.06.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Jasne, że można mieszać, ważne są średnice. Ja nie patrzyłem na firmy, potrzebowałem 16 i takie kupowałem, wszystko 2 lata jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woxtek 06.06.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 No własnie czy można mieszć systemy - chodzi mi o to czy np.rura wawin będzie bezproblemowo współpracować z np złączkami Kisan itp. Bo jestem juz w 99% przekonany że zrobię sam podłogówkę i wolał bym uniknąć ZONK'ów na dzień dobry Witam. Absolutnie nie wolno mieszać produktów różnych producentów. Oni sprzedaja system, ktory składa się z rury i kształtek. Rury mogą róznić sie grubościa ścianki, a kształtki np. ilością o-ringów. Złaczke trzeba zaciskać również odpowiednią szczęka zaciskową. Miejsca zacisku musza być wykonane w miejscu przewidzianym przez producenta systemu. Jeżeli pomieszasz rużnych producentów tracisz gwarancję. Często tak jest, że jeśli rura tania złączka droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 07.06.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 No własnie z co z gwarancją w przypdku kiedy montuje sam podłogówkę. Jeśli zrobie to w jednym "systemie" to czy są producenci którzy dadzą mi gwarancję na całość ? Czy gwarancje otrzymują tylko autoryzowani monterzy (pytanie dlaczego??) Bo jeśli nie to argument z gwar i koniecznością montażu elementów jedengo producenta traci na wartości - bardziej przekonuje mnie w tkaim wypadku np rozjazd w rozmiarówce wewntrznej rur. Bo czywiście można robić rurę +- i u jednego producenta bedzie to bardziej na + a u jednego bardziej na - i będą problemy z dopasowaniem. Ale co na to praktycy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts