mymysteryy 15.08.2009 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 już prawie zdecydowałam się na TECE. dostępne są dwa rodzaje: TECEflex z PE-Xc ( 3,67zł mb) oraz TECEflex wielowarstwowa (5,63zł mb). Dosyć spora różnica w cenie, więc czy warto aż tyle dopłacać, czy spokojnie można poprzestać na zakupie tej tańszej? W katalogu producenta obie są wyszczególnione jako przeznaczone do ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 15.08.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Najważniejsze to : robić w 1 systemie a nie " skłądak", rury jednej firmy złaczki innej a reszta jeszscze innej.Poprostu o " dupe rostrzaś" U mnie wavin w systemie tigris i wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 15.08.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 już prawie zdecydowałam się na TECE. dostępne są dwa rodzaje: TECEflex z PE-Xc ( 3,67zł mb) oraz TECEflex wielowarstwowa (5,63zł mb). Dosyć spora różnica w cenie, więc czy warto aż tyle dopłacać, czy spokojnie można poprzestać na zakupie tej tańszej? W katalogu producenta obie są wyszczególnione jako przeznaczone do ogrzewania podłogowego. Te ceny to katalogowo chyba, jakoś drogo mi się wydaje. Na allegro na szybko znalazłem teraz wavina 16 po 2,63 za metr... polecam rehau, takie ładne czerwone są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mymysteryy 16.08.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 katalogowo TECE wychodzi dużo drożej ... to są ceny po rabacie. Wiem, że Wavin jest po ok. 2,60 na allegro, ale Wavin a TECE to chyba nie ta sama klasa? Przynajmniej tak mi mówiono. W sumie cały czas mnie kusi ten Wavin Tigris ze względu na atrakcyjną cenę .... sama już nie wiem co kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 16.08.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 A wykonawca? Oni z reguły mają spore rabaty w Bims Plus lub Tadmarze, gdzie kupują materiał. Co prawda nie wszyscy przenoszą część swojego rabatu na "Inwestora" ale może warto zapytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTEX73 22.03.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 W starym domu zakładałem jakieś 6 lat temu podłogowe na najtańszej rurce pex oczywiście China z castoramy bez zaworu do ograniczania temperatury czasami podłoga parzyła w stopy gdy w piecu mam za wysoką temperaturę bo żona lubi zagotować wodę to odkręcam zawór od podłogi nic się nie dzieje żadnych awarii , od pieca mam jakieś 2 metry miedzianej potem pex i tyle razy się w tym woda gotowała przez te 6 lat i nic się nie dzieje!!! teraz na nowy dom kupiłem wawin hydraulik polecał mi Tece ale wygadał się że za tece dostaje działke a za wavina nie hmmm tak sobie myślę , czy kupa zawinięta w złotko będzie nadal kupą ? jeżeli kupa to towar a złotko to nazwa firmy… hmm ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobi033 23.03.2011 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 W starym domu zakładałem jakieś 6 lat temu podłogowe na najtańszej rurce pex oczywiście China z castoramy bez zaworu do ograniczania temperatury czasami podłoga parzyła w stopy gdy w piecu mam za wysoką temperaturę bo żona lubi zagotować wodę to odkręcam zawór od podłogi nic się nie dzieje żadnych awarii , od pieca mam jakieś 2 metry miedzianej potem pex i tyle razy się w tym woda gotowała przez te 6 lat i nic się nie dzieje!!! teraz na nowy dom kupiłem wawin hydraulik polecał mi Tece ale wygadał się że za tece dostaje działke a za wavina nie hmmm tak sobie myślę , czy kupa zawinięta w złotko będzie nadal kupą ? jeżeli kupa to towar a złotko to nazwa firmy… hmm ciekawe pisząc "pex" masz na myśli rurę polietylenową bez wartwy aluminium? hydraulik coś wspominał o rurach pe-x, średnica 17x2 więc mniejsze opory hydrauliczne, bez pamięci kształtu więc trochę trudniej sie układa, mówił że są to typowe rury do podłogówki ale widzę że wszyscy robią na pe-x/al/pe-x w danych tech. pe-x ma wyższy współczynnik rozszerzalności cieplnej i mniejsze max. ciśnienie więc to chyba te parametry decydują o popularności pe-x/al/pe-x, czy może jest jeszcze coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 24.03.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 decyduje to ze alupex lepiej sie uklada - wlasnie ze wzgledu na pamiec ksztaltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 03.08.2012 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 A co sądzicie o rurach Rofix? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.08.2012 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Ogólnie co do rur to sam osobiście wykonuje instalacje na rurach trzech producentów: - WAVIN; - PURMO; - HOTTERFIELD; Ogólnie najbardziej zadowolony jestem z WAVIN-a i szczerze go polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 04.08.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 U mnie pex uponora jakoś nie widziałem żeby się ciężko układało dodatkowo dajecie tylko listwy na krzyż i całości trzyma super nie ma problemy przy wylewkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 04.08.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Do ogrzewania podłogowego stosuje się: rury z tworzyw sztucznych z barierą antydyfuzyjną, wielowarstwowe z wkładką aluminiową oraz miedziane. Które zastosować aby zapewnić najlepsze parametry pracy i jak najdłuższą eksploatację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majuska21 06.08.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Rury Kantherm to imitacja rur Rehaua i TECE. Stawiam tylko na te dwie firmy. Mają najpewniejsze złączki z mosiądzu CR. A w zasadzie reszta to półśrodki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 06.08.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 A które lepsze: rury z tworzyw sztucznych z barierą antydyfuzyjną czy wielowarstwowe z wkładką aluminiową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 07.08.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Rury Kantherm to imitacja rur Rehaua i TECE. Stawiam tylko na te dwie firmy. Mają najpewniejsze złączki z mosiądzu CR. A w zasadzie reszta to półśrodki. Reszta rur, czy złączek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 07.08.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Hmmm, ja mam uponora i też ma złączki z mosiądzu a poza tym kolega pyta o podłogówkę i jaki sens ma w tym przypadku porównywanie złączek skoro i tak pętle robi się z jednego kawałka rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.08.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Oj tu byś się zdziwił Ostatnio mieliśmy podpinać pompę ciepła do istniejącej instalacji. Jakoś się zdarzyło że wpadliśmy na budowę przed wylewkami aby obejrzeć kotłownie i o zgrozo tylko na parterze w podłodze znalazłem kilkanaście kształtek Niestety było już za późno panowie byli gotowi lać wylewki i klient został z tymi gratisami w podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 08.08.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Stosował ktoś rury Rofix? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 11.08.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 miki121 Jakie masz zdanie o rurach do ogrzewania podłogowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 19.08.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 A co sądzicie o rurach: PERT/AL/PERT będą dobre do ogrzewania podłogowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts