JARO175 28.01.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Rozpoczalem budowe domu 160 m2, dom w ksztalcie prostokata, dach dwuspadowy. Na chwile obecna zaplanowane sa trzy kominy, ale rozwazam przeniesienie kuchni w inna czesc domu (w ktorej jeszcze nie ma komina), dla tego tez musze zrobic podstawe pod czwarty komin. Czy nie uwazacie ze to przesada zeby z dachu wystawaly cztery kominy? Jaki jest koszt materialowy, cegla plus zaprawa jednego komina na oko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 28.01.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Ja w domu 8x10, 120 użytkowej mam 1 komin (kominek, wkład do pieca gazowego + wentylacja). Dopłata z twojej strony będzie kolosalna, z drugiej strony jak już zacząłeś to znowu adaptacja projektu itd... może do kuchni nie stawiać komina specjalnie dla 1 wentylacji, tylko zastosować 1 kominek prowadzony w ścianie i nad dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 28.01.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Daj linka do projektu domu - wówczas zobaczymy ... Ale mimo tego cztery kominy to chyba lekka rozpusta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 28.01.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Miałem w projekcie CZTERY! kominy,bo projektant-artysta porozrzucał sobie pomieszczenia, jak mu się podobało.Zredukowałem do dwóch i jednego pionu kanalizacyjnego (w projekcie były TRZY!).Oszczędności ogromne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.01.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Zrób centralne ogrzewanie. Zostaw 1 komin. Piece na salonach to dziś kłopot. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JARO175 28.01.2009 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 http://www.domywstylu.eu/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/poezja/index.php Musiałem dorobić jeszcze w kuchni komin, bo będę palił opałem stałym w postaci drewna i węgla w kuchni z podkową, no i kotłownia, no i salon z kominkiem... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 28.01.2009 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Jesli mozesz to rob wentylacje mechaniczne i pozbadz sie niepotrzebnych kominow. Ja mam 3 i zaluje. Moglem troche dolozyc i zrobic mechaniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.01.2009 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Ładny Ale będzie trochę jak łysy jeż wyglądał... Ale może się mylę. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JARO175 28.01.2009 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Ładny Ale będzie trochę jak łysy jeż wyglądał... Ale może się mylę. Adam M. Bez kominów będzie wyglądał jak łysy jeż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.01.2009 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Jak mu się je zamontuje - to tak będzie wyglądał... Zrobiłbym uczciwie szczelny, z mechaniczną wentylacją, może GWC pod salonem, żwirowca, jak w piaseczku posadowiony, jeden komin - bo co to za dom bez komina...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.01.2009 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 trzeba było poczytać forum PRZED wyborem projektu to byś się dowiedział, że dom dobrze zaprojektowany ma 1 komin /może być i dosyć długi/ w dodatku na samym szczycie dachu /po prostu trzeba z rozumem zaprojektować pomieszczenia ten rozum znowuż nie musi być taki wielki by kotłownia, łazienka i kuchnia były mniej więcej koło siebie?/ zwróć uwagę w terenie na domki na przedmieściach miast/wsiach z lat międzywojennych i powojennych stawiane bez żadnych projektów i pozwoleń przez lokalnych "majstrów" na "zdrowy rozum" ile mają kominów i gdzie - właśnie jeden w kalenicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JARO175 29.01.2009 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 No coz, nie budowalem swojego domu pod jeden komin, tylko tak zeby pomieszczenia byly sensownie rozmieszczone. Jezeli nie chcialo sie piwnic, a dzialka jest mala i do tego z dwoch stron sasiadujaca z innymi domami, a z dwoch stron z drogami, wiec trudno bylo zrobic tylko jeden komin. Jezeli jeszcze chce sie miec garaz wbudowany (ze wzgledu na mala dzialke), kominek w salonie i kuchnie weglowa wowczas wychodza 3 kominy. Kto by sie tym przejmowal na dobra sprawe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 29.01.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 A może kominek przesunąć pod ścianę graniczącą z kuchnią i wtedy i kominek i kuchnia węglowa podlączone byłyby do wspólnego komina. Wydaje mi się, że trzy kominy to trochę dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JARO175 29.01.2009 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Po pierwsze podstawy pod komin juz wylane, po drugie jezeli chcialoby sie zrobic przejscie z kuchni do salonu (a takie powinno byc) wowczas bylby problem ze zmieszczeniem na jednej scianie i tego i tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.01.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Rozumiem, że w tym domu wentylacja grawitacyjna. Jeśli tak, to w kuchni MUSI być komin wentylacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JARO175 29.01.2009 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 29.01.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Czy nie uwazacie ze to przesada zeby z dachu wystawaly cztery kominy? Kto by sie tym przejmowal na dobra sprawe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.01.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 "Kto by sie tym przejmowal na dobra sprawe..." Płatnik? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 29.01.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 u mnie w projekcie były 3 kominyjednak za namową doświadczonych - zostaniemy chyba przy dwóch i podobno koszty znacznie tez w dół polecą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 29.01.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Tak sobie rozmawiacie o tych kominach, ja tez chcialbym zrezygnowac przynajmniej z kilku kanałów wentylacyjnych na rzecz wentylacji mechanicznej ( w projekcie dwa kominy + kilka kominków wentylacyjnych w dachówce) Niestety moj architekt w pierwszej rozmowie nie bardzo dał sie przekonac, uwaza ze moge miec problem z odbiorem. Co wiecej radzi dołożyc kanał dymowy,tak na wszelki wypadek, i tu sie zastanawiam bo teraz zamierzam korzystac z gazu ale co bedzie kiedys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts