Tomek_00 28.01.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Witam Na stronie Dipola znalazlem schemat ktory u siebie zrobie, mam tylko pytanie odnosnie kamer, chce na zew. budynku dac 2 ,3 kamerki i stad moje pytanie czy kabel od kamerki ciagnac do miejsca gdzie jest caly osprzet i tam dac modulator AV czy taki modulator dac przy kamerze i dalej koncentrykiem do miejsca gdzie sa wszystkie inne urzadzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 28.01.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Witam Na stronie Dipola znalazlem schemat ktory u siebie zrobie, mam tylko pytanie odnosnie kamer, chce na zew. budynku dac 2 ,3 kamerki i stad moje pytanie czy kabel od kamerki ciagnac do miejsca gdzie jest caly osprzet i tam dac modulator AV czy taki modulator dac przy kamerze i dalej koncentrykiem do miejsca gdzie sa wszystkie inne urzadzenia nie ma znaczenia gdzie dasz..ale raczej lepiej w skrzynce razem ze sprzetem tv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 28.01.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Jesli chodzi o monitoring, to jestem zwolennikiem kamer IP, najlepiej polaczynych kablem (z WiFi roznie bywa). Wtedy przy publicznym IP przekiwrowaniu portu mozna ogladac obraz z kamer przez Internet bedac np. na wakacjach w cieplym kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 28.01.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Jesli chodzi o instalacje kablowa TV, to znaczenie ma dlugosc kabla, im dluzszy, tym wieksza tlumiennosc i problemy z jakoscia obrazu... kupujac kabel zwroc uwage na jego parametry. U mnie wszystkie kabelki antenowe beda szly do gory gdzie bedzie jakasis spliter, czy cos podobnego i antena na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_00 29.01.2009 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 narazie i tak zrobie tylko instalacje bo wiadomo jak to jest podczas budowy, nie bede kupowal teraz 5 kamer a pozniej na cos wazniejszego mi niestarczy. Chce teraz rozciagnac kabel aby w przyszlosci bez problemu podlaczyc kamerki. Jesli chodzi kamery IP to dodatkowo wystarczy do kazdej kamery podciagnac skretke i sprawa bedzie zalatwiona. Czy jeszcze cos trzeba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 29.01.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Jesli chodzi kamery IP to dodatkowo wystarczy do kazdej kamery podciagnac skretke i sprawa bedzie zalatwiona. Czy jeszcze cos trzeba ? Przyda sie tez zasilanie, chyba ze kamerka posiada PoE (Power over Ethernet). Wtedy przy switchu zaklada sie dodatkowe pudeleczko za 20 pare zl, do niego podlacza sie skretke i zasilacz i prac leci po jednym kablu z danymi. Lepiej pociagnac osobno zasilanie, zeby potem nie szukac takich kamerek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_00 29.01.2009 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 do zwyklej kamerki tez trzeba zasilanie wiec i tak juz bedzie ale dzieki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 29.01.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 polecam wrzucenie koncentryka z zasilaniem w ścianę (są takie specjalne przewody do CCTV) - jak na razie stosunek cena/jakość dla kamerek analogowych (nie IPkowych) jest korzystniejszy (mówię to z bólem serca jako wielbiciel/instalator/projektant sieci). Pociągnij sobie wszystkie przewody do wspólnego punktu centralnego, gdzie zainstalujesz tani rejestrator z wyjściem na LAN + modulator TV - zestaw analog + rejestrator przy 4 kamerach będzie niekoniecznie droższy, niż 4 IPkowe przyzwoitej jakości... Jeżeli zdecydujesz się na wrzucenie w ścianę skrętki - w razie czego są też transformatorki dopasowujące do przesłania sygnału z analogowych kamerek, a więc tragedii też nie będzie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 29.01.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Chłopaki mają rację-sciągnij wszystkie kable do jednego miejsca. Ja mam tak zrobione i dałem tam małą szafę logiczną 19".Wszystko się mieści i jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts