irreality 28.01.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Rozchodzi się o to co pod nogami. Bank wyróżnia w swoim transzowym harmonogramie: 1. podkład2. podłoża pod posadzki3. podłogi, posadzki, wykładziny Jako trzy osobne etapy i transze zarazem. Do tej pory żyłem w świecie w którym: 1 = zagęszczony piasek + chudziak, 2 = izolacja + styropian + wylewka, 3 = panele, deski, terakota Zbliżam się do pkt. 2 i teraz widzę, że w harmonogramie jest on przed tynkami... które są w pkt. 3. Zasadniczo można robić wylewki przed tynkami (maszynowe gipsowe) ale większość robi odwrotnie. I teraz zgłupiałem. Czy ktoś wie jak bankowcy definiują te pojęcia? Bo tak jak teraz na to patrzę to można tak: 1. podkład = zasypanie i zagęszczenie fundamentów2. podłoża pod posadzki = warstwa chudego betonu3. posadzka = izolacja + styropian + wylewka, podłoga = panele na posadzce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.01.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 A czy w czymś to przeszkadza?Nie można się spytać w banku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 28.01.2009 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 A czy w czymś to przeszkadza? Nie można się spytać w banku? Te prace są w osobnych transzach. Banku prędzej czy później będę musiał zapytać. A obawiam się, że odpowiedź może być np. uzależniona od dziennego kursu CHF/PLN Zastanawia mnie czy fachowo się rozróżnia jakoś te trzy pojęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.01.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Tylko że fachowa definicja może się nie mieć nijak do bankowej. Ich definicja może być inna i nic im nie zrobisz. Ja bym pierwsze kroki skierował do banku i najlepiej poprosił o interpretację na piśmie jeżeli chcesz mieć pewność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 28.01.2009 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Tak właśnie zrobię bo im więcej szukam tym bardziej widzę, że te pojęcia stosowane są całkowicie zamiennie... Żeby było śmieszniej to w projekcie mam warstwy: 1. piasek ubity gr. 20 cm 2. wylewka betonowa z betonu B10 gr. 10 cm 3. izolacja przeciwwilgociowa - papa termozgrzewalna 4. izolacja termiczna gr. 8 cm - płyty styropianu twardego 5. zbrojona gładź cementowa gr 4 cm 6. warstwa wykończeniowa wg. uznania inwestora Czyli wg. tego to wylewki mam już zrobione A to na co wszyscy mówią "wylewki" to projektant nazwał "gładzią cementową"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts