Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przygotowanie podloża pod posadzke

bodosz

Recommended Posts

• 8 months później...

witam i pozdrawiam pana Panie Adamie. mam pytanie, chcę wylać wylewki z tym że strop a mianowicie płyta żerańska która jest położona nad piwnicą nie ma równej powierzchni. I teraz przeczytałem że zaleca pan zmieszanie perlitu z gipsem czy gdybym zastosował taką technologię nie musiałbym ocieplać styropianem? czy też po tym "zabiegu wyrównawczym" mimo wszystko położyć styropian -(planuję ogrzewanie podłogowe) a na to rurki ogrzewania podłogowego. całość 10 cm wysokości 5 cm styropianu i 5 cm wylewki.

W piwnicy mam nierówno położony suchy beton ( bardzo nierówno ) i zastanawiam się czy w ten sam sposób również nie wypoziomować podłogi (piwnica 2,5 metra głęboka) . chcę ocieplić podłogę (izolować) 5 cm styropian i wylewka 5 cm

Witam

Można wszystko co do głowy przyjdzie - tylko PO CO?

Piwnica ma być ogrzewana? - Izolować ile tylko się zmieści!

Nieogrzewana? - Zapomnieć o jakiejkolwiek izolacji poza przeciwwodną/przeciwwilgociową! Podpiąć się pod ciepło ziemi i stale mieć tam około naście stopni. Wtedy raczej betonik zamiast perlitu dla wyrównania poziomów.

Z tą płytą żerańską....

Mało tam miejsca na docieplenie. No, na termoizolację, żeby tą podłogówką piwnicy nie dogrzewać...

Ale....

Piątka styropianu na stropie tej piwnicy (siatka i jaki klej a potem obielić).

Do tego można albo styro albo ten perlit z gipsem na płytę od strony parteru.

Tyle ile wejdzie. (zwykle kładą 10cm i lepiej, tu ratujemy się tym styro na stropie piwnicy).

Na tym podłogowe i powinno być dobrze.

Pozdrawiam Adam M.