misiek72 29.10.2003 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 CześćJestem na etapie projektu domu, a dokładnie rodzaju ścian zewnętrznych. Jak każdy, który zaczyna, jestem pełen ideałów i chciałbym mieć dom ciepły i tani w eksploatacji, dlatego współczynnik "U" traktuje jak 10 przykazań. Moją wstępna decyzja to ściana 3-warstwowa (24cm BK, 10cm wełny min., 3 cm szczeliny pow., 12cm BK). Przy takiej ścianie U=0,24 i dom "oddycha" - to podobno dobrze. Do tego szczelne okna i wentylacja mechaniczna z odzyskiem. Wczoraj jednak naszły mnie wątpliwości - CZY JA PRZYPADKIEM NIE PRZESADZAM !? Może faktycznie wystarczy tylko jednowarstwowa z 36 lub 42 cm BK. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimba 29.10.2003 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Wydaje mi się że wspólczynnik ścian jedowarstwowych jest dobry ok. 0,28 , a nie musisz się martwic czy czasem wełna nie jest zawilgocona i łarwiej jest ścianę jednowarstwową wykonać , a co za tym idzie jest tańsza. Po drugie zawsze później możesz ją ocieplić jesli uznasz że jest zbyt zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.10.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Temat był już tyle razy "przerabiany" na tym Forum że nie spodziewaj się wielu odpowiedzi.........a może sie mylę w każdym razie , pozdrawiam ciepło zza ściany JW i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek123 29.10.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Ja wybudowałem dom ze ścianami z BK 24 styropian i BK 12 wyszło naprawdę dobrze. Przy styropianie nie musiałem się martwić ewentualnym zawilgoceniem izolacji, oddychające ściany to mit zresztą było to już wiele razy poruszane na tym forum. Podsumowując uważam ścianę 3 warstwową za najlepszy wybór. Pozdrawiam i życzę wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 29.10.2003 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Witam. Czy mógłbyś uzasadnić ten mit i poprzeć konkretami? Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts