badme 28.01.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Jest sobie wspólna działka (50% moje, drugie 50 siostry i jej męża) na której budujemy bliźniaka. Na razie ze środków własnych, których powinno wystarczyć do stanu "deweloperskiego".Na wykończenie planowaliśmy wziąć wspólny kredyt - wiadomo wspólna działka, wspólny budynek, wspólny kredyt, jeden wpis do hipoteki. Działki nie można podzielić bo jest zbyt mała, stąd pomysł o wspólnym kredycie.Ale ostatnio zaczęliśmy się zastanawiać czy nie moglibyśmy wziąć dwóch osobnych kredytów (ja wyraże zgodę na wpis do hipoteki ich banku - oni mojego). Czy jest szansa na takie osobne kredyty w naszej sytuacji? Zaznaczam, że w sumie oba kredyty stanowiłyby ok. 30 % wartości całej inwestycji. Czy jest możliwość obciążenia hipoteką tylko mojej 50 procentowej części? wydaje mi się, że kiedyś kiedyś jak się o to dowiadywaliśmy nie było takiej możliwości (ale też myśleliśmy o większym kredycie). Może teraz coś się zmieniło. Miał ktoś może do czynienia z takim przypadkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 29.01.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Kiedyś (nie tak dawno ale przed kryzysem) rozmawiałem na podobny temat z bankowcem z PKO BP i twierdził e nie powinno byc większych problemów. Trzeba jednak na jego opinie wziąć poprawkę, bo w banku zajmował się obslugą firmowych kredytów inwestycyjnych, nie hipoteką klientów indywidualnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts