Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiany w projekcie

pete.c

Recommended Posts

W projekcie który kupiliśmy nie ma ganku (chodzi nam o niewielki wiatrołap w którym będzie można zostawić buty i płaszcze) a chcielibyśmy go dobudować (od początku mieliśmy taki zamiar). teraz mamy już projekt - a tam klauzula - wymagana jest zgoda projektanta na dobudowę ganku i zmianę światła otworów okiennych (jak to zobaczyłem trochę 'gul mi skoczył' - chcieliśmy pozmniejszać otwory wyjściowe na taras bo sa za duże)'. Czy faktycznie jest wymagana zgoda i czy są / mogą być z tym jakieś problemy (jeżeli tak to z kim - na etapie pozwolenia na budowę czy już z PINB)? przecież raczej kosmetyka a nie istotne zmiany? Z 'istotnych zmian' to chciałem trochę powiększyć garaż...

Co z tym robić i co Wy robiliście... ?

Nie piszesz o jaki projekt chodzi.

wiem, że niektóre firmy - własciciele projektów, na swoich stronach internetowych zamieszczają spisy projektantów z poszczególnych województw, którzy są uprawnieni do wprowadzania zmian. Wystarczy wtedy tylko zwrócic się do takiej osoby.

My też robiliśmy sporo zmian w projekcie. Przy zakupie projektu dostaliśmy od projektanta pisemną zgodę na zmiany wysokości ścian kolankowych, zmianę ścian działowych, zewnętrznych (zabudowaliśmy wcięcie - taras, dobudowaliśmy werandkę, powiększyliśmy garaż), połączenie lukarn. Na pożegnanie projektant powiedział, że jak coś jeszcze nam się przypomni, to mamy przyjechać po kolejną zgodę :D