Gość Madzia555 29.10.2003 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 W numerze 'Domowego fachowca' poswieconym welnie mineralnej przeczytalam ze szczelina powietrzna jest wymagana wylacznie przy duzej wilgotnosci stale utrzymujacej sie w powietrzu - dom przy lesie, nad jeziorem itp. A spokojnie mozna murowac bez niej. Czy w przypadku muru z Porothermu = PTH25/ 14cm welny Rockwoola(nienasaczalnej) / 11.5 PTH konieczna jest rowniez taka szczelina ? Mur ceglany umozliwia przeciez swobodna migracje wody...Co tam wentylowac ? Madzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimba 29.10.2003 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Misi byc szczelina powietrzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 29.10.2003 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Ja tez zrobilem szczelinę stosując dystans z kawalkow (kwadratowych) styropianu 10 na 10 cm o grubosci 2 cm na kazdej kotwie. Dzieki tej szczelinie welna oraz sciana zewnetrzna w razie czego moze łatwo wyschnąć oraz oddać ewentualną wilgoc, ktora moze powstac w warunkach punktu rosy (kilka dni w roku, ale zawsze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Madzia555 29.10.2003 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Krzysiek - a jak zrobiles wentylacje ?? Wlot u dolu sciany i wylot pod dachem ?? Jak - kratki ?? Madzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 29.10.2003 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Dokładnie tak, kratki mam wentylacyjne z tworzywa z krateczką w srodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 29.10.2003 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 A duże powinny być te otwory wentylacyjne? Jak gęsto? U mnie architekt proponował, żeby u dołu ściany zewnętrznej zrobić co 30-40 cm otwory średnicy ca. 20 mm - nie będzie ich widać na nieregularnym kamieniu, który mam na elewacji. A ja się zastawiam, czy nie wlezie mi przez nie jakieś barachło, więc może lepiej większe dziurki z siateczką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.10.2003 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Tomasz M - Koniecznie zabezpiecz te otwory przed owadami. Ja mieszkam w domu z tynkiem drapanym. Kiedys to byla modna elewacja. Miejsca w tynku w ktorych sa otwory sa ulubionym miejscem zimiowania roznych stworzen latajacych. Mysle, ze taka duza przestrzen pomiedzy scianami oslonieta od wiatru to moze byc hit dla robali w twojej okolicy. U mnie sa takie cwane, ze osy robily sobie gniazdo w mojej sypialni na drewnianym karniszu. Jak obudzilo mnie bzyczenie, to kilka hexagonalnych celek bylo juz zrobionych Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 31.10.2003 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Ja mam takie oryginale kratki o wymiarach chyba 10 na 15 cm z siatką w srodku montowane co okolo dwa metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 31.10.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Dzięki za wskazówki. Rozejrzę się co jest na rynku z siatek zabezpieczających (może dam mniejsze otwory, ale gęściej). Z jakiego materiału powinno być coś takiego? Stal + ocynk? Stal + lakier proszkowy? Plastik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 31.10.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Są też takie specjalne puszki wentylacyjne co można wstawić w spoiny cegieł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 31.10.2003 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Szaruś, dzięki. Wygląda to b. fajnie, tzn. mało rzuca się w oczy. Niestety ściana już stoi , więc pozostanie mi zapamiętać na przyszłość, np. gdybym stawiał następny dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Madzia555 31.10.2003 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Te puszki to by bylo cos - tylko jak dla mnie otwory wlotowe sa troche za duze (prawdopodone wejscie frontowe dla robali). Chyba bedzie zwykla wentylacja z gesta metalowa krateczka - jakby co mozna latwiej wymienic. Dzieki za pomoc!Madzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts