Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczelina pow. w murze 3 warstwowym z welna

Gość Madzia555

Recommended Posts

Gość Madzia555

W numerze 'Domowego fachowca' poswieconym welnie mineralnej przeczytalam ze szczelina powietrzna jest wymagana wylacznie przy duzej wilgotnosci stale utrzymujacej sie w powietrzu - dom przy lesie, nad jeziorem itp. A spokojnie mozna murowac bez niej.

Czy w przypadku muru z Porothermu = PTH25/ 14cm welny Rockwoola(nienasaczalnej) / 11.5 PTH konieczna jest rowniez taka szczelina ?

Mur ceglany umozliwia przeciez swobodna migracje wody...Co tam wentylowac ?

Madzia

Ja tez zrobilem szczelinę stosując dystans z kawalkow (kwadratowych) styropianu 10 na 10 cm o grubosci 2 cm na kazdej kotwie. Dzieki tej szczelinie welna oraz sciana zewnetrzna w razie czego moze łatwo wyschnąć oraz oddać ewentualną wilgoc, ktora moze powstac w warunkach punktu rosy (kilka dni w roku, ale zawsze).

A duże powinny być te otwory wentylacyjne? Jak gęsto? U mnie architekt proponował, żeby u dołu ściany zewnętrznej zrobić co 30-40 cm otwory średnicy ca. 20 mm - nie będzie ich widać na nieregularnym kamieniu, który mam na elewacji. A ja się zastawiam, czy nie wlezie mi przez nie jakieś barachło, więc może lepiej większe dziurki z siateczką?

Tomasz M - Koniecznie zabezpiecz te otwory przed owadami. Ja mieszkam w domu z tynkiem drapanym. Kiedys to byla modna elewacja. Miejsca w tynku w ktorych sa otwory sa ulubionym miejscem zimiowania roznych stworzen latajacych. Mysle, ze taka duza przestrzen pomiedzy scianami oslonieta od wiatru to moze byc hit :D dla robali w twojej okolicy. U mnie sa takie cwane, ze osy robily sobie gniazdo w mojej sypialni na drewnianym karniszu. Jak obudzilo mnie bzyczenie, to kilka hexagonalnych celek bylo juz zrobionych :o Pozdrowienia.

Gość Madzia555

Te puszki to by bylo cos - tylko jak dla mnie otwory wlotowe sa troche za duze (prawdopodone wejscie frontowe dla robali).

Chyba bedzie zwykla wentylacja z gesta metalowa krateczka - jakby co mozna latwiej wymienic.

Dzieki za pomoc!

Madzia