seba_x 29.01.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 mam pytanie : jak fachowo nazywa się taśma którą oklejane są okna z zewnątrz (taśma łączy mur poprzez piankę z oknem) i gdzie takie "cosik" można tanio kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 29.01.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 taśma rozprężna google prawdę ci powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telelegolas 09.02.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Cześć,już niedługo fachowcy będą u mnie montować okna. Chciałem aby zastosowali "ciepły montaż". Niestety powiedzieli, że będą montować tym sposobem pod koniec roku. Trochę ich pomęczyłem i stwierdzili, że zrobią. Później zwątpiłem gdy zaczeli się gubić w opisie metody i stąd moje pytanie czy lepiej, żeby zamontowali po staremu czy mam ryzykować eksperyment i naukę na moich alphaline...Co zrobilibyście na moim miejscu?Czy można później dokleić taśmy??? PozdroTele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.02.2010 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Jaką masz budowę ścian? Ile warstw? Z czego ocieplenie? Gdzie montowane okna (w ścianie czy ociepleniu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 09.02.2010 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 To ja sie podłacze pod pytanie, mam 2 warstwowa sciane z porothermu - czy moge pozniej dokleic tasme? Aha , ocieplam styropianem 15 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.02.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 W twoim przypadku najlepiej dać jakąś izolację paroszczelną od wewnątrz (jeżeli okna już zamontowane to raczej pozostaje silikon) a od zewnątrz użyć taśmy rozprężnej paroprzepuszczalnej umieszczonej na połączeniu okna i krawędzi "węgarka" ze styropianu. Taśmę trzeba przyklejać w trakcie wykonywania ocieplenia.http://www.oknonet.pl/img/newsy/illbruck/_big/090205_19.jpgRysunek nie odzwierciedla dokładnie twojej sytuacji ale zasada pozostaje ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.02.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Zmieniłem obrazek by pokazał wierniej o co chodzi:http://images39.fotosik.pl/255/17e92671dc60907e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 09.02.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Dzieki serdecze Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telelegolas 10.02.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 ponawiam pytanie : czy lepiej, żeby zamontowali po staremu czy mam ryzykować eksperyment i naukę na moich alphaline... Co zrobilibyście na moim miejscu? Pozdro Tele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 10.02.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 A widziałeś moje pytani do ciebie? Bez tych informacji nie mogę udzielić odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.02.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 zamontować po staremu. Nie ryzykowałbym, mimo wszystko. Zawsze pojawia się pierwszy klient na którym sie eksperymentuje ale jeśli juz w trakcie początkowych rozmów czujesz ze tak do końca nie zdają sobie sprawy o czym mowa lepiej nie byc tym pierwszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telelegolas 10.02.2010 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 A widziałeś moje pytani do ciebie? Bez tych informacji nie mogę udzielić odpowiedzi. przepraszam nie zauważyłem Twojego pytania. Skupiłem się na rysunkach. Porotherm 25, styropian lub wełna 20 cm, okna montowane w ścianie... Może zadam głupie pytanie ale czy ktoś przeczytał, widział (kamera termowizyjna) różnicę pomiędzy zwykłym montażem a ciepłym??? Jareko Twoja wypowiedź trochę mnie uspokoiła. Dzięki Pozdro tele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 10.02.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Przede wszystkim "ciepły montaż" to nazwa używana na określenie montażu warstwowego. Nie jest on bynajmniej cieplejszy od zwykłego montażu bo izolację termiczną zapewnia piana montażowa, którą używa się zarówno w klasycznym montażu jak i "ciepłym".Montaż warstwowy ma za zadanie nie dopuszczać do zawilgocenia połączenia okno-mur. W przypadku montażu w ścianie a nie w warstwie ocieplenia jego sens jest raczej dyskusyjny. Było już wiele razy na ten temat na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.02.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Przede wszystkim "ciepły montaż" to nazwa używana na określenie montażu warstwowego. Nie jest on bynajmniej cieplejszy od zwykłego montażu bo izolację termiczną zapewnia piana montażowa, którą używa się zarówno w klasycznym montażu jak i "ciepłym". Montaż warstwowy ma za zadanie nie dopuszczać do zawilgocenia połączenia okno-mur. W przypadku montażu w ścianie a nie w warstwie ocieplenia jego sens jest raczej dyskusyjny. Było już wiele razy na ten temat na forum.było i będzie zapewne nie raz gdyż marketingowe pranie mózgów, także pojawiające się tutaj powoduję, że niektórym Inwestorom wydaje się, że popełnili jakiś kardynalny błąd rezygnując z foli czy taśm. Ale.... ale w przypadku ocieplenia wełną, której właściwości izolacyjne nikną w przypadku zawilgocenia zastanawiałbym się czy przypadkiem, tak na wszelki wypadek, nie dać foli paroszczelnych od wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telelegolas 12.02.2010 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Przede wszystkim "ciepły montaż" to nazwa używana na określenie montażu warstwowego. Nie jest on bynajmniej cieplejszy od zwykłego montażu bo izolację termiczną zapewnia piana montażowa, którą używa się zarówno w klasycznym montażu jak i "ciepłym". Montaż warstwowy ma za zadanie nie dopuszczać do zawilgocenia połączenia okno-mur. W przypadku montażu w ścianie a nie w warstwie ocieplenia jego sens jest raczej dyskusyjny. Było już wiele razy na ten temat na forum. dzięki bwojtek czyli po staremu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareckip 21.02.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Witam Mam zamiar w najbliższym czasie zamontować okna PCV (Jezierski, profile Elita, 3 szyby wsp 0,5). Dom nie jest domem pasywnym. Czytałem o tym, że jest coś takiego jak "ciepły montaż". Pewnie to więcej kosztuje (nie wiem ile), ale czy warto. Co tak faktycznie to daje?Czy ktoś ma jakies dośwadczenia w tym temacie? Proszę o info Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.02.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 ostatnie trzy strony "szukam dobrych okien" oraz http://forum.muratordom.pl/post4041914.htm#4041914http://forum.muratordom.pl/cieply-montaz,t180255.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8282 14.03.2011 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Witam, mam pytanie niebawem będę montował okna w systemie tzw. "ciepły montaż" z taśmami paroszczelnymi i paropszepuszczalnymii zastanawiam się czy jeszcze między styropianem a ramąmusi być koniecznie taśma rozprężna czy to już będziedublowanie, a może zamiast to wcisnąć piankę lub coś innego ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 14.03.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Witam, mam pytanie niebawem będę montował okna w systemie tzw. "ciepły montaż" z taśmami paroszczelnymi i paropszepuszczalnymi i zastanawiam się czy jeszcze między styropianem a ramą musi być koniecznie taśma rozprężna czy to już będzie dublowanie, a może zamiast to wcisnąć piankę lub coś innego ? Pozdrawiam. To będzie zdublowanie. Ja bym użył samej taśmy rozprężnej między ramą okna a ociepleniem. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8282 14.03.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 To będzie zdublowanie. Ja bym użył samej taśmy rozprężnej między ramą okna a ociepleniem. pzdr będą już taśmy z dwóch stron czyli spokojnie zrezygnować już z taśmy rozprężnej ale co wówczas między styropianem a oknem ? musi być jakaś dylatacja ? czym najlepiej zapchać tą szczelinę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts