Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OKNA CIEPŁY MONTAŻ - wątek zbiorczy: sposón montażu, opinie, czy warto?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 707
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

(...)

Nie zgadzam się kompletnie z twierdzeniem "klient ma zawsze rację " - ba, nawet napiszę więcej - praktycznie nigdy jej nie ma! Bo zazwyczaj klientowi się wydaje że ją ma, ale fantazja to piękna sprawa, więc fantazjować nikt nikomu nie broni..ale może niech fantasta się wcześniej upewni czy oby ma myślenie na dobrym pułapie zanim coś skrobnie. A teraz do Malwinki...jakim trudnym i niskim trzeba być człowiekim by swoje wywody wyciągać na forum...!!!! (...)

Dobre chwalić, złe ganić!

• 1 year później...

Już niebawem zbliża się moment zamonowania okien.

Ze względu na to, że przegapiłem trochę sprawę w trakcie budowy i nie przygotowałem odpowiednio nadproża do rolet zewnętrznych (integro), postanowiłem wysunąć onka poza lico muru 1-2cm.

Powiedzcie mi, czy jest to przeszkodą w zastosowaniu montażu warstwowego - "ciepłego"???

o ile rozumiem, że taśmy rozprężne są zupełnie otwarte dyfuzyjnie, to pianki montażowe są zamkniętokomórkowe. Co za tym idzie, całkowicie nieprzepuszczalne. Dlatego nie rozumiem znaczenia tych taśm. One teoretycznie mają zapobiegać wnikaniu wilgoci w piankę montażową. Ale w piankę wilgoć nie wejdzie i tak, bo one są zamkniętokomórkowe. To jak?

Taśma rozprężna to co innego niż taśmy paro.

Jest taki typ montażu okien czy drzwi dedykowany dla pozycji w 100% w warstwie docieplenia ( styropian lub wełna ).

To tam te taśmy mają olbrzymie znaczenie.

Był dyskurs na temat sensu stosowania taśm w metodzie montażu okna całkowicie schowanego w ościeżu - zdania wielu były podzielone. Jedni są za stosowaniem ich drudzy nie.

W mojej opinii jeśli montaż okna całkowicie w ościeżu jest wykonany zgodnie ze standardami , czyli użyto właściwej metodyki wykonawczej + dobrej jakości piany + wypełniono nią 100% przestrzeni między murem a ramą ościeżnicy a strefa parapetu jest właściwie obrobiona to taśmy nie są potrzebne.

Ja tak mam zrobione - nie wieje i nic się nie skrapla.

o ile rozumiem, że taśmy rozprężne są zupełnie otwarte dyfuzyjnie, to pianki montażowe są zamkniętokomórkowe. Co za tym idzie, całkowicie nieprzepuszczalne. Dlatego nie rozumiem znaczenia tych taśm. One teoretycznie mają zapobiegać wnikaniu wilgoci w piankę montażową. Ale w piankę wilgoć nie wejdzie i tak, bo one są zamkniętokomórkowe. To jak?

W iluś tam procentach zamknięte. Do tego po obcięcu nadmiaru też cześć "otwierasz". Kawałek pianki położony w wodzie namięknie. Oczywiście na ścianie nie powinno być takich warunków. Często wyrywam stare okna, skrobię starą piankę. Zwykle jest "sucha", może czasem na dole okna czuć w niej wilgoć, dlatego dziwi mnie, że montaż z piankami w wielu firmach nie obejmuje dolnych części okna.

Witam

Ale w piankę wilgoć nie wejdzie i tak, bo one są zamkniętokomórkowe. To jak?

a to informacja z ... ??? jak do tej pory każdy producent pian twierdzi, że są one materiałem higroskopijnym oczywiście jeżeli mamy "skórkę" to chłonność wilgoci jest dużo mniejsza niż przy pianie ściętej. Co za tym idzie podatnym na degenerację w czasie ( szczególnie jesień - zima, wilgoć zamarza itd itp było już więc) taśmy mają właśnie uchronić przed ewentualnym wystąpieniem tego niekorzystnego zjawiska. Reszta już była mówiona nie raz :)

Pozdrawiam

W moim regionie najbardziej znana firma O kienna - podobno lider sprzeży w Illbrucku ma za swój standard montażu pokazaną kiedyś przeze mnie taśmę rozprężną od zewnątrz i pozostawienie dołu bez taśm. Pamietam pierwsze "szkolenia" z ciepłego montazu - dostaca tych materiałów twierdził, że doły się zostawia.. No ale lata minęły tylko nie każdy się dokształca. :)