Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OKNA CIEPŁY MONTAŻ - wątek zbiorczy: sposón montażu, opinie, czy warto?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 707
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w MOWO można tylko łączyć profil PR007 i PR009, uzyskuje się wtedy wysunięcie na 15 cm

Brassw JBD i Kneselu wszystkie kotwy są na tyle sztywne, że zastanawiające są możliwości odkształceń :)

Sądzę jednak, że można ten montaż porównać z montażem na dyble w ścianie, tam tak samo sztywno mocowana jest ościeżnica

Edytowane przez nikt ważny

Witam

No właśnie więc ja to się ma to rozszerzalności termicznej ościeżnicy?

No właśnie - bardzo ciekawy temat który od dawna sprawia, że nie jestem przekonany do wyższości dyblowania. Nijak to się ma do wypierania okna klockami podporowymi. :)

Panowie Wasze wątpliwości - bardzo słuszne - wynikają jednak z nieznajomości pewnych rozwiązań, są specjalne konsole - mówię o Knelsenie - które pozwalają na pracę termiczną profilu nawet jeżeli je zamontujemy na wprost profilu, który będzie pracował.

Fin już za chwilę będę mógł Ci pokazać to i owo :) a Ty podzielisz się swoimi spostrzeżeniami z otoczeniem.

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam,

Mam pytanko odnośnie ciepłego montażu.

Otóż mam okna na profilu Veka Alphaline V90+, zamontowane z wysunięciem 3cm w ocieplenie.

Zrobiłem taką jakby konsolę z XPSa na grubość 3cm dookoła okna z zewnątrz.

Okna są zamontowane na ciepłych parapetach i pomiędzy tym parapetem a oknem dana została taśma rozprężna Illbruck, od strony wew. folia paroizolacyjna, od zewnątrz paroprzepuszczalna, a w środku pianka (jakieś 1-2cm).

Wnęki zostały przygotowane w taki sposób, że na piankę został wklejony XPS 1cm i zaciągnięty klejem z siatką.

Powiedźcie proszę, patrząc na załączone zdjęcie, czy jest sens wklejać od strony wewnętrznej dodatkowo jakieś 2cm XPSa, aby jeszcze dodatkowo połączenie okno-ściana docieplić? Montażyści od okien stwierdzili, że jest to niewskazane, bo jak będzie za mało tynku w tym miejscu to może skraplać się para wodna (?). Co o tym sądzicie?

OknoMontaż.jpg

Montażyści od okien stwierdzili, że jest to niewskazane, bo jak będzie za mało tynku w tym miejscu to może skraplać się para wodna (?). Co o tym sądzicie?
:lol2: jak jak kocham takich Kobuszewskich.

więcej tynku to nie będzie się skraplać.

OD zewnątrz brateńku te kiepskie ramy jak możesz zaizoluj....

http://oknotest.pl/okna-energooszczedne/rehau-geneo-phz

http://www.baulinks.de/webplugin/2010/0512.php4

http://www.bauelemente-prause.de/html/fenster.html

http://www.m-sora.si/en/windows/details/natura-pasiv-izo

http://www.viking-house.ie/passive-windows.html

Witam

możesz szkic zrobić ?

jakoś mi się wymiary nie składają, wysunięcie 3cm + 1-2cm PU (to po co dawałeś pianę?) + 4-5cm dodatkowo xps ? (i jak to doszczelnić ?)

a montaż mechaniczny to jak zrobiony ? nie widzę kotwy

pozdrawiam

Załączam szkic - mam nadzieje, że jest dość czytelny.

Okna są zamontowane na kotwach, jutro zrobię zdjęcia i wkleje. Taśma w miejscu kotwy jest przyklejona jakimś czarnym elastomerem.

Schemat.jpg

Na schemacie na czerwono zaznaczyłem XPS który ewentualnie chciałbym dołożyć, jeżeli ma to sens...

Oczywiście że pasuje dać XPS'a

Dzięki za szybką odpowiedź.

A co z argumentem montażysty, że dołożenie XPSa spowoduje, że tynku w tym miejscu będzie na tyle mało, że wilgoć nie będzie miała się gdzie wchłonąć i będzie się wykraplać na wnęce? Tylko skąd miałoby jej tam być aż tyle? Sam już nie wiem, nie chcę przesadzić, ale zależy mi jak najlepszym dociepleniu tych miejsc.

W domu będę miał reku, więc wilgoć, np. z gotowania, powinna być raczej szybko usuwana.

Cholera, a gdzie tu do końca budowy - łysy będę na bank...

Jak dla mnie styropian w tym miejscu nic ci nie pomoże a wręcz może na robić problemów.

Bardziej jestem zaciekawiony wysunięciem okien 3 cm na podkładach styropianowych. Co jest pod spodem tych wystających 3 cm tego podkładu? On nie ma prawa wisieć w powietrzu.

Też XPS 3cm, nie zaznaczyłem na schemacie...

Generalnie z zewnątrz to wygląda jak konsola, mam tu jakieś zdjęcie:

2014-03-11 16.36.56.jpg

Dołączam poprawiony schemat:

Schemat.jpg

Edytowane przez luki8l

Witam

No teraz widać więcej :) więc jednak tej piany więcej niż 1-2 cm

No jak znam Pana Krawczyka to nie pochwali takiego wysunięcia bloku podparapetowego - na moje może tak być ale to ON jest producentem i jego zalecenia są dość jasne i precyzyjne więc ....

Co do styroduru od środka - nie lepiej dać tam płytę multipor np ?

Pozdrawiam

że tynku w tym miejscu będzie na tyle mało, że wilgoć nie będzie miała się gdzie wchłonąć i będzie się wykraplać na wnęce?
No wiesz napluł na talerz i wywróżył sobie to. On w tej całej swojej wiedzy radzi Ci przesuwać problem tak gdzie go nie będziesz widział.

To właśnie są rady chłopków roztropków. Ręce opadają, może lepiej jak takie osoby wykładały by swoją wiedzę w biedronce na póki.

W domu będę miał reku, więc wilgoć, np. z gotowania, powinna być raczej szybko usuwana.

Cholera, a gdzie tu do końca budowy - łysy będę na bank...

przy 40%(w 20st) rama okna musiała by mieć 6 st !!

Wyobraź sobie że ten człowiek bez wiedzy "montażysta" chce Ci pomóc koniecznie hodować pieczarki na oknie !! im będziesz miał cieplejsze powierzchnie tym lepiej !

A jego denne hipotezy, wypatrzone z dna 0,7 ... można sobie wsadzić ..w rzopu .

Edytowane przez מרכבה

No jak znam Pana Krawczyka to nie pochwali takiego wysunięcia bloku podparapetowego - na moje może tak być ale to ON jest producentem i jego zalecenia są dość jasne i precyzyjne więc

To, że jakiś pan Krawczyk produkuje te parapety, to jeszcze nie znaczy, że może wydawać zalecenia montażowe.