ClNEK 18.02.2014 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Z informacji pojawiających sie w necie narazie nie można stwierdzić czy dopuszczone jest łączenie ze sobą kolejnych takich elementów w celu powiększenia wysunięcia. Moze być to zabronione przez jakieś względy wytrzymałościowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 18.02.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Mam pytanko o konsole (JB-D lub Knelsen): kotwy boczne wydają się bardzo sztywne; jak to się ma do kompensacji naprężeń termicznych profili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.02.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 (edytowane) w MOWO można tylko łączyć profil PR007 i PR009, uzyskuje się wtedy wysunięcie na 15 cm Brassw JBD i Kneselu wszystkie kotwy są na tyle sztywne, że zastanawiające są możliwości odkształceń Sądzę jednak, że można ten montaż porównać z montażem na dyble w ścianie, tam tak samo sztywno mocowana jest ościeżnica Edytowane 18 Lutego 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 18.02.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 No właśnie więc ja to się ma to rozszerzalności termicznej ościeżnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.02.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 No właśnie - bardzo ciekawy temat który od dawna sprawia, że nie jestem przekonany do wyższości dyblowania. Nijak to się ma do wypierania okna klockami podporowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 18.02.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Witam No właśnie więc ja to się ma to rozszerzalności termicznej ościeżnicy? No właśnie - bardzo ciekawy temat który od dawna sprawia, że nie jestem przekonany do wyższości dyblowania. Nijak to się ma do wypierania okna klockami podporowymi. Panowie Wasze wątpliwości - bardzo słuszne - wynikają jednak z nieznajomości pewnych rozwiązań, są specjalne konsole - mówię o Knelsenie - które pozwalają na pracę termiczną profilu nawet jeżeli je zamontujemy na wprost profilu, który będzie pracował. Fin już za chwilę będę mógł Ci pokazać to i owo a Ty podzielisz się swoimi spostrzeżeniami z otoczeniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 18.02.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 A mi pokazesz w Krakowie ? Co do tego greenteq KK to profile z długości można łączyć ale lepiej tego unikać. Natomiast nakładanie jednego na drugi w celu powiększenia wysunięcia okna jest zabronione. W sumie w złym wątku poruszylem ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 18.02.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Witam A mi pokazesz w Krakowie ? Oczywista oczywistość Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki8l 19.03.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Witam, Mam pytanko odnośnie ciepłego montażu. Otóż mam okna na profilu Veka Alphaline V90+, zamontowane z wysunięciem 3cm w ocieplenie. Zrobiłem taką jakby konsolę z XPSa na grubość 3cm dookoła okna z zewnątrz. Okna są zamontowane na ciepłych parapetach i pomiędzy tym parapetem a oknem dana została taśma rozprężna Illbruck, od strony wew. folia paroizolacyjna, od zewnątrz paroprzepuszczalna, a w środku pianka (jakieś 1-2cm). Wnęki zostały przygotowane w taki sposób, że na piankę został wklejony XPS 1cm i zaciągnięty klejem z siatką. Powiedźcie proszę, patrząc na załączone zdjęcie, czy jest sens wklejać od strony wewnętrznej dodatkowo jakieś 2cm XPSa, aby jeszcze dodatkowo połączenie okno-ściana docieplić? Montażyści od okien stwierdzili, że jest to niewskazane, bo jak będzie za mało tynku w tym miejscu to może skraplać się para wodna (?). Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 19.03.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Witam możesz szkic zrobić ?jakoś mi się wymiary nie składają, wysunięcie 3cm + 1-2cm PU (to po co dawałeś pianę?) + 4-5cm dodatkowo xps ? (i jak to doszczelnić ?)a montaż mechaniczny to jak zrobiony ? nie widzę kotwy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.03.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Montażyści od okien stwierdzili, że jest to niewskazane, bo jak będzie za mało tynku w tym miejscu to może skraplać się para wodna (?). Co o tym sądzicie? jak jak kocham takich Kobuszewskich. więcej tynku to nie będzie się skraplać. OD zewnątrz brateńku te kiepskie ramy jak możesz zaizoluj.... http://oknotest.pl/okna-energooszczedne/rehau-geneo-phz http://www.baulinks.de/webplugin/2010/0512.php4 http://www.bauelemente-prause.de/html/fenster.html http://www.m-sora.si/en/windows/details/natura-pasiv-izo http://www.viking-house.ie/passive-windows.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki8l 19.03.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Witam możesz szkic zrobić ? jakoś mi się wymiary nie składają, wysunięcie 3cm + 1-2cm PU (to po co dawałeś pianę?) + 4-5cm dodatkowo xps ? (i jak to doszczelnić ?) a montaż mechaniczny to jak zrobiony ? nie widzę kotwy pozdrawiam Załączam szkic - mam nadzieje, że jest dość czytelny. Okna są zamontowane na kotwach, jutro zrobię zdjęcia i wkleje. Taśma w miejscu kotwy jest przyklejona jakimś czarnym elastomerem. Na schemacie na czerwono zaznaczyłem XPS który ewentualnie chciałbym dołożyć, jeżeli ma to sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.03.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Oczywiście że pasuje dać XPS'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 19.03.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Jak dla mnie styropian w tym miejscu nic ci nie pomoże a wręcz może na robić problemów. Bardziej jestem zaciekawiony wysunięciem okien 3 cm na podkładach styropianowych. Co jest pod spodem tych wystających 3 cm tego podkładu? On nie ma prawa wisieć w powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki8l 19.03.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Oczywiście że pasuje dać XPS'a Dzięki za szybką odpowiedź. A co z argumentem montażysty, że dołożenie XPSa spowoduje, że tynku w tym miejscu będzie na tyle mało, że wilgoć nie będzie miała się gdzie wchłonąć i będzie się wykraplać na wnęce? Tylko skąd miałoby jej tam być aż tyle? Sam już nie wiem, nie chcę przesadzić, ale zależy mi jak najlepszym dociepleniu tych miejsc. W domu będę miał reku, więc wilgoć, np. z gotowania, powinna być raczej szybko usuwana. Cholera, a gdzie tu do końca budowy - łysy będę na bank... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki8l 19.03.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 (edytowane) Jak dla mnie styropian w tym miejscu nic ci nie pomoże a wręcz może na robić problemów. Bardziej jestem zaciekawiony wysunięciem okien 3 cm na podkładach styropianowych. Co jest pod spodem tych wystających 3 cm tego podkładu? On nie ma prawa wisieć w powietrzu. Też XPS 3cm, nie zaznaczyłem na schemacie... Generalnie z zewnątrz to wygląda jak konsola, mam tu jakieś zdjęcie: Dołączam poprawiony schemat: Edytowane 19 Marca 2014 przez luki8l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 19.03.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Witam No teraz widać więcej więc jednak tej piany więcej niż 1-2 cm No jak znam Pana Krawczyka to nie pochwali takiego wysunięcia bloku podparapetowego - na moje może tak być ale to ON jest producentem i jego zalecenia są dość jasne i precyzyjne więc .... Co do styroduru od środka - nie lepiej dać tam płytę multipor np ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.03.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 (edytowane) że tynku w tym miejscu będzie na tyle mało, że wilgoć nie będzie miała się gdzie wchłonąć i będzie się wykraplać na wnęce? No wiesz napluł na talerz i wywróżył sobie to. On w tej całej swojej wiedzy radzi Ci przesuwać problem tak gdzie go nie będziesz widział. To właśnie są rady chłopków roztropków. Ręce opadają, może lepiej jak takie osoby wykładały by swoją wiedzę w biedronce na póki. W domu będę miał reku, więc wilgoć, np. z gotowania, powinna być raczej szybko usuwana. Cholera, a gdzie tu do końca budowy - łysy będę na bank... przy 40%(w 20st) rama okna musiała by mieć 6 st !! Wyobraź sobie że ten człowiek bez wiedzy "montażysta" chce Ci pomóc koniecznie hodować pieczarki na oknie !! im będziesz miał cieplejsze powierzchnie tym lepiej ! A jego denne hipotezy, wypatrzone z dna 0,7 ... można sobie wsadzić ..w rzopu . Edytowane 19 Marca 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 19.03.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 No jak znam Pana Krawczyka to nie pochwali takiego wysunięcia bloku podparapetowego - na moje może tak być ale to ON jest producentem i jego zalecenia są dość jasne i precyzyjne więc To, że jakiś pan Krawczyk produkuje te parapety, to jeszcze nie znaczy, że może wydawać zalecenia montażowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 19.03.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Witam To, że jakiś pan Krawczyk produkuje te parapety, to jeszcze nie znaczy, że może wydawać zalecenia montażowe. Andrzeju wybacz a kto ma je niby wydawać ? Ty ? Jakoś zawsze to producent czegokolwiek wydaje właśnie takowe zalecenia, instrukcje itp. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts