Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OKNA CIEPŁY MONTAŻ - wątek zbiorczy: sposón montażu, opinie, czy warto?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 707
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Andrzeju wybacz a kto ma je niby wydawać ? Ty ? Jakoś zawsze to producent czegokolwiek wydaje właśnie takowe zalecenia, instrukcje itp.

Pan Krawczyk nie wymyślił tego produktu, ani technologii jego montażu, a że produkuje? Tak mu się kiedyś fartnęło, że dzięki poleceniu illbruck akurat do niego trafił, potem Vetrex i jakoś poszło, tyle jego wkładu i zaleceń montażowych :-).

wciąż nie mogę zrozumieć. Po kiego wała daje się te taśmy paroszczelny oraz paroprzepuszczalne w ciepłym montażu?

Skoro między nimi jest zamkniętokomórkowa piana montażowa która jest paroszczelna?

piana paro szczelna ? ta z pif paf ?

a może to jakaś inna piana ?

Pianka PU nie jest "paroszczelna".
oczywiście że nie.

Witam

Pan Krawczyk nie wymyślił tego produktu, ani technologii jego montażu, a że produkuje? Tak mu się kiedyś fartnęło, że dzięki poleceniu illbruck akurat do niego trafił, potem Vetrex i jakoś poszło, tyle jego wkładu i zaleceń montażowych :-).

no tak rozumiem, idąc zatem tokiem Twojego rozumowania, że skoro za twórców/wynalazców opony uważa się braci Michelin to tylko ONI mogą/mogli produkować opony i tylko oni dawali zalecenia co do sposobu ich użytkowania.

Mogłeś samemu rozpocząć produkcję dla Illbrucka potem dla Vetrexu wszak to wolny kraj :)

pozdrawiam

no tak rozumiem, idąc zatem tokiem Twojego rozumowania, że skoro za twórców/wynalazców opony uważa się braci Michelin to tylko ONI mogą/mogli produkować opony i tylko oni dawali zalecenia co do sposobu ich użytkowania.

Mogłeś samemu rozpocząć produkcję dla Illbrucka potem dla Vetrexu wszak to wolny kraj :)

Michale widzę, że udział w pewnych zgromadzeniach źle na Ciebie wpływa. Pomysłodawcą i twórcą "ciepłego parapetu" jest illbruck. Dla swojej kształtki opracował technologię montażu. W Polsce produkcję kształtki powierzył panu Krawczykowi, co nie upoważnia tego ostatniego do wprowadzania zmian w zaleceniach illbrucka. Mam rację? Podobnie z Vetrexem. VA30 jest wzorem zastrzeżonym, a technologia montażu została ustalona przez właściciela wzoru. Uważasz, że pan Krawczyk z racji tego, że to jemu powierzono wytwarzanie kształtki może wydawać swoje własne zalecenia zmieniające technologię montażu Vetrex'u? Daruj więc sobie zagrywki rodem z konwentów i jeśli masz coś do zarzucenia mojemu tokowi myślenia to rób to w sposób bardziej merytoryczny. W mojej ocenie pan producent kształtek może jedynie tworzyć zalecenia montażowe w odniesieniu do tych rozwiązań, których jest autorem. W pozostałych przypadkach, fakt że wykonuje produkt na zlecenie nie upoważnia go do wydawania żadnych zaleceń bez zgody właściciela wzoru użytkowego lub patentu.

Edytowane przez T12345T

A niech sobie produkują co chcą .. jak na tacy jest ... aby każdy brał i montował jak mu pasuje.

Tak jak w innym wątku ... okno z kieską ramą jest nie zaizolowane na kraju, ponieważ musi się parapet metalowy zmieścić ! przez co lipa z ciepłego montażu.

Okno takie, choć niby ... profil 90 ... to jest to lipa ... może by odnieść do areogelu, czy XPS'a i te fikuśne ramki ... z 50 komorami idą w niebyt !

Nie no pytam ... może jest w handlu pianka zaparto komórkowa. to by było ok.

Ale na razie widzę piankę ... jaką można dostać gdzie kolwiek .. jakiego tytana itp .. to bez taśmy ani rusz.

I pianka z tego co wiem nie gwarantuje szczelności, sorry. od tego są taśmy właśnie.

O jakiej szczelnosci piszesz? W porownaniu do foli paroizolacyjnej, styropianu czy sciany z bk?

Witam

Michale widzę, że udział w pewnych zgromadzeniach źle na Ciebie wpływa. Pomysłodawcą i twórcą "ciepłego parapetu" jest illbruck. Dla swojej kształtki opracował technologię montażu. W Polsce produkcję kształtki powierzył panu Krawczykowi, co nie upoważnia tego ostatniego do wprowadzania zmian w zaleceniach illbrucka. Mam rację? Podobnie z Vetrexem. VA30 jest wzorem zastrzeżonym, a technologia montażu została ustalona przez właściciela wzoru. Uważasz, że pan Krawczyk z racji tego, że to jemu powierzono wytwarzanie kształtki może wydawać swoje własne zalecenia zmieniające technologię montażu Vetrex'u? Daruj więc sobie zagrywki rodem z konwentów i jeśli masz coś do zarzucenia mojemu tokowi myślenia to rób to w sposób bardziej merytoryczny. W mojej ocenie pan producent kształtek może jedynie tworzyć zalecenia montażowe w odniesieniu do tych rozwiązań, których jest autorem. W pozostałych przypadkach, fakt że wykonuje produkt na zlecenie nie upoważnia go do wydawania żadnych zaleceń bez zgody właściciela wzoru użytkowego lub patentu.

przepraszam Andrzeju ale gdzie ja napisałem, że Pan Krawczyk zaleca jak montować produkt Illbrucka ? pisałem o jego bloku, a że produkuje dla innych firm jako podwykonawca to zupełnie inna sprawa

jeżeli w powyższym przypadku zastosowano bloki Illbrucka czy innego producenta to oczywiście obowiązują jego zalecenia i kropka, i może sprecyzuje jakie niby zagrywki z konwentów ?

pozdrawiam

No teraz widać więcej więc jednak tej piany więcej niż 1-2 cm

No jak znam Pana Krawczyka to nie pochwali takiego wysunięcia bloku podparapetowego - na moje może tak być ale to ON jest producentem i jego zalecenia są dość jasne i precyzyjne więc ....

Odnosisz się tutaj do wcześniejszego opisu i zdjęcia. Oba wskazują, że mamy do czynienia z oknem V90+ i kształtką VA30 zatem zgodnie z Twoją poniżej cytowaną wypowiedzią miejsca na zalecenia pana Krawczyka raczej nie ma.

przepraszam Andrzeju ale gdzie ja napisałem, że Pan Krawczyk zaleca jak montować produkt Illbrucka ? pisałem o jego bloku, a że produkuje dla innych firm jako podwykonawca to zupełnie inna sprawa jeżeli w powyższym przypadku zastosowano bloki Illbrucka czy innego producenta to oczywiście obowiązują jego zalecenia i kropka,

Powyżej:-)

i może sprecyzuje jakie niby zagrywki z konwentów ?

Ano właśnie takie. Jeśli nie wiedziałeś o jaki produkt chodzi, to po co pisać o Krawczyku, "wynalazcy ciepłego parapetu" :-), jak go próbuje się tu i ówdzie przedstawiać.. Przypisywanie komuś cudzych zasług w imię bieżącej promocji to jest zagrywka. Jak donoszą ptaszki rodem z konwentu, czyż nie tak? :-).

Proponuję na tym zakończyć tę rozmowę.

Witam

Odnosisz się tutaj do wcześniejszego opisu i zdjęcia. Oba wskazują, że mamy do czynienia z oknem V90+ i kształtką VA30 zatem zgodnie z Twoją poniżej cytowaną wypowiedzią miejsca na zalecenia pana Krawczyka raczej nie ma.

Powyżej:-)

Ano właśnie takie. Jeśli nie wiedziałeś o jaki produkt chodzi, to po co pisać o Krawczyku, "wynalazcy ciepłego parapetu" :-), jak go próbuje się tu i ówdzie przedstawiać.. Przypisywanie komuś cudzych zasług w imię bieżącej promocji to jest zagrywka. Jak donoszą ptaszki rodem z konwentu, czyż nie tak? :-).

Proponuję na tym zakończyć tę rozmowę.

no faktycznie na zdjęciu coś widać jakby Vetrex nie zwróciłem uwagi wcześniej bardziej interesował mnie szkic - zwracam honor aczkolwiek ... ale to po sprawdzeniu :)

i proszę nie wkładaj mi w usta słów których nie powiedziałem, stwierdziłem gdzieś, że to WYNALAZCA ???? pisze chyba jasno PRODUCENT - i to jest fakt więc nie wiem co Cię tak boli Andrzeju ? a po drugie wpadnij na jakiś konwent/szkolenie itp, wtedy będziesz mógł się wypowiadać rzetelnie na temat kto i co mówi. Wtedy powiesz mi prosto w oczy CO Twoim zdaniem Ci się nie podoba np w moich wystąpieniach.

i propozycję przyjmuję

Pozdrawiam

i proszę nie wkładaj mi w usta słów których nie powiedziałem, stwierdziłem gdzieś, że to WYNALAZCA ????

Michale, teraz ja muszę zaprotestować. Nie napisałem, że Ty tak powiedziałeś, (MMICHAŁ TAK NIE POWIEDZIAŁ!!!), a jedynie, że tak mówiono na pewnej imprezie. A co do mojego ewentualnego w niej uczestnictwa, to przepraszam raczej nie. Powiedzmy, że bilety za drogie.