MMichal 28.03.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Witam A ja dalej nie wiem co robić. Dołożyć tam XPSa, czy lepiej multipor??? na moje multipor od środka po montażu mechanicznym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki8l 30.03.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 (edytowane) Witam na moje multipor od środka po montażu mechanicznym. Pozdrawiam Kurcze, trochę drogo wychodzi! Ponad 1300zł za 9 okien, przy XPSie to będzie tylko 160zł! Podajcie mi proszę konkretne powody, dlaczego multipor a nie XPS - różnica w cenie jest kolosalna! Edytowane 30 Marca 2014 przez luki8l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 31.03.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Sztywność, "ciepłota" na korzyść multipora. Moim zdaniem z XPSem też nie będzie źle w porównaniu do tego co ludzie robią niejako "standardowo" w swoich domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.04.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Każdy z nas ma już jakąś praktykę w montażach warstwowych i swoje przemyślenia na temat sposobów klejenia taśm i folii. Nie ukrywam że to temat, który mnie boli, bo wiem że to co wychodzi spod moich rąk nie jest ideałem i sądzę że w większości przypadków tak jest, że folie mają fałdki, wypukłości itp. Na targach zobaczyłem przykład innego rodzaju klejenia oraz samych folii i jeśli się uda to go tu wkleję: x - nie udalo sie - musze zmiejszyc fotki x Ale pytanie do Was - jakie są Wasze przemyślenia na temat prawidłowego używania tych materiałów? Ps. Ostatnio ktoś ze znacznie większym stazem ode mnie zadzwonił i pytał o praktyczne uwagi... także nie każdy jeszcze miał folie w ręku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.04.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) nie dzwoniłem to nie ja po latach stosowania folii doszedłem do własnych przemyśleń i kalkulacji kosztów. Nie używamy folii z butylem. nie używamy Primera (choć był czas kiedy zamiast w puszce kupowałem w aerozolu, droższy ale wygodniejszy w użyciu), przy takim montażu jak poniżej nie tynkujemy folii by się nie odkleiła, bo . . . bo się sama nie odklei Pomijając w opisie cześć oczywistą, czyli klejenie folii do ościeżnicy i pianowanie, robimy dalej tak - obcinamy pianę - pokrywamy ją i mur paskiem kleju - przyklejamy folię dbając o to, by płaszczyzna folii była przedłużeniem płaszczyzny ościeżnicy Przynajmniej mam gwarancję, że jak przyjdzie tynkarz to tych folii nie poobcina, bardzo często stosowana praktyka. Nawet wielu z Was nie wie, że po tynkach często nie uświadczysz kawałka folii Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.04.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Tak, własnie trafilem ostatnio na tynkarzy przy oknach i pogadalismy sobie o foliach. Delikatnie rzecz ujmując: narzekają Ale też ciagle pracuje nad systemem montazu - ostatnio wklejam folię wewn. trochę głębiej w okno - cofam ją o ok1cm, by nawet jeśli sie wypchnie - nie wystawala ponad ramę, ale też wypatrzyłem przykład innego klejenia do okna i pokaże go wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 02.04.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Witam Panowie, problemem może być jedynie folia wewnętrzna chyba z zewnętrzną nikt nie ma problemów ?? a co do wewnętrznej - przeżucie się na folie na pełnym butylu i po temacie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.04.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 nie do końca nie zawsze można mieć spełnione podstawowe wymaganie - podłoże musi być SUCHE, wilgoć nawet przy zastosowaniu primera jest wrogiem trwałości przyklejenia butylu. MM pamiętaj o jednym, niestety w większości wypadku tynkarze wchodzą na budowę nie za dzień czy tydzień tylko.... nawet po kilku miesiącach po montażu okien i klejeniu folii, niestety A nie ma nic gorszego, jak w najmniej odpowiednim momencie dzwoni do Ciebie klient i rzecze - "Panie, folia się odkleiła (mimo że zauważył to miesiąc temu) a jutro tynkarze wchodzą" i co? musisz wszystko rzucić i lecieć by zrobić to, co może zrobić tynkarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 02.04.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 ostatnio wklejam folię wewn. trochę głębiej w okno - cofam ją o ok1cm, by nawet jeśli sie wypchnie - nie wystawala ponad ramę Tylko to pozostawia pole popisu dla tynkarzy, którzy mogą wpakować tynk pomiędzy ramę a ścianę (brak dylatacji). A w efekcie może dojść do odkształceń ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.04.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Obiecane wczesniej zdjecia: Moją uwge zwrocila folia wewnętrzna naklejona tak jakby źle - od srodka, ale w strone zewnętrzną. Dzieki temu folia naturalnie wykladasie do srodka i powistaje to pole do popisu dla tynkarzy, którzy wg mnie powinni uzyc listew dylatacyjnych. Zwroccie uwage na jeszcze cos: folie są dziurkowane - dzieki temu tynk łapie tez ścianę, a nie tylko material.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 03.04.2014 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 No niestety ale nawet listwy dylatacyjne nie zapobiegną wypełnieniu szczeliny tynkiem, który nie jest elastyczny. I "nieszczęście" gotowe Dodatkowo "rosnąca" piana może spowodować odklejenie taśmy od okna przez co jej obecność straci wszelki sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 03.04.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Z tynkiem wypełniającym szczelinę dylatacyjną wg mnie jest większy problem przy stosowaniu taśm rozprężnych multifunkcyjnych. Ona jest zazwyczaj jednak węższa od ramy okiennej i przy wklejeniu jej bliżej krawędzi zewnętrznej, od wewnątrz powstanie piękny rowek na zaprawę tynkarska. Zdaje się, ze żaden dostawca tych taśm nie określa tego, żeby ją kleić do krawędzi wewnętrznej ?? Folie już od dosyć dawna przyklejam na klej z tubki, gdyż jest to rozwiązanie znacznie pewniejsze i doszczelniające wszelakie zakamarki. Tynkowanie taśmy zaraz po montażu jest dla mnie trochę takim rozwiązaniem maskującym niedoróbki przy połączaniu taśmy z murem. Ja najpierw przyklejam taśmę zewnętrzna i dopiero potem pianuje okno. Piana wtedy nie jest obcinana a to może być dodatkowa zaleta. Taśmy owszem czasem nieco wypycha ale jednak styropian nigdy nie jest dociskany idealni do powierzchni muru wiec myślę, ze nie przeszkadza to ekipom od elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 03.04.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Witam No niestety ale nawet listwy dylatacyjne nie zapobiegną wypełnieniu szczeliny tynkiem, który nie jest elastyczny. I "nieszczęście" gotowe Dodatkowo "rosnąca" piana może spowodować odklejenie taśmy od okna przez co jej obecność straci wszelki sens. z tym "nieszczęściem" to bym nie przesadzał - nawet jeżeli spęka to jedynie powierzchnia natomiast warstwa termoizalacyjna jest nadal zabezpieczona - rozwiązaniem jest zastosowanie listwy maskującej z elastyczną płetwą. co do drugiego - może tak być jeżeli zastosuje się gorszej jakości piany o dużym przyroście. Finlandia - to już lepsze jest to o czym sam mówiłeś - wkleić głębiej taśmę. CINEK - odnośnie taśm multifunkcyjnych to faktycznie chyba nic "pisanego" nie znalazłem, zalecenia ustne mówią o symetrycznym ustawieniu względem profilu i o mniejszej szerokości niż profil ale ... wychodzi nieco inaczej wykonując np montaż wraz z prowadnicami rolety zewnętrznej. Pozdrawiam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 03.04.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 z tym "nieszczęściem" to bym nie przesadzał - nawet jeżeli spęka to jedynie powierzchnia natomiast warstwa termoizalacyjna jest nadal zabezpieczona - rozwiązaniem jest zastosowanie listwy maskującej z elastyczną płetwą. Tak jesteś skupiony na swoich taśmach, że nie interesuje cie po co właściwie jest dylatacja wokół okna i czym grozi jej brak (montaż na sztywno). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 03.04.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Witam Tak jesteś skupiony na swoich taśmach, że nie interesuje cie po co właściwie jest dylatacja wokół okna i czym grozi jej brak (montaż na sztywno). na jakiej to podstawie oceniasz mój stan skupienia ? i o czym Ty mówisz ? ja mówię o tynku na taśmie więc jakieś 5mm - 7mm maks to jaki "montaż na sztywno" ? pozostała część to PU elastyczna więc gdzie problem ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 03.04.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 i o czym Ty mówisz ? O tym, że tynk pomiędzy ramą a ścianą to prosta droga do wypaczenia profili lub pękania zgrzewów. Uwagi kolegi CINEK na temat taśm multifunkcyjnych wyrażają także moje wątpliwości w stosunku do tego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 03.04.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Wydaje mi się, że nie ma problemu Do 82 mm stosuje się taśmy 77 mm, 5 mm na obie strony czyli taśma bedzie cofnięta względem płaszczyzny ościeżnicy 2,5 mm Czy to spowoduje montaż na sztywno ? Wątpię Do 70 mm taśmę 66 czyli cofnięcie 3mm Illbruck ma swojej ofercie taśmy 66, 72, 77, 83 i 85 mm i na pewno dobierze się odpowiednie wartości Mało tego. Taśma odpowiednio dobrana do szczeliny lekko się "wypucza" i te wartości (2,5 i 3mm) maleją o jakiś milimetr i więcej, czyli zaczyna się aptekarska dokładność Bwojtku, sądzę , że nie ma niebezpieczeństwa sztywnego zamocowania tak by ościeżnica tego nie wytrzymała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.04.2014 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 No niestety ale nawet listwy dylatacyjne nie zapobiegną wypełnieniu szczeliny tynkiem, który nie jest elastyczny. I "nieszczęście" gotowe Dodatkowo "rosnąca" piana może spowodować odklejenie taśmy od okna przez co jej obecność straci wszelki sens. Ok, załapałem w końcu co miałeś na myśli. Od strony praktycznej to tak łatwo nie wyglądało na żywo, bo próbowałem to robić na żywo. Druga sprawa - montaż na kotwy zagina za mocno folię, więc zostałem przy swoim "sposobie" = czyli wklejam taśmę odrobinę głębiej i powiem, że efekty mam coraz lepsze A może to tylko kwestia lepiej przygotowanych otworow - jednak wyrównanie dziur daje dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.04.2014 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 wyrównanie wnęki okiennej jest podstawą takiego montażu. Powiem więcej, gdy to nie jest wykonane obowiązkiem każdego montażysty jest odstąpić od montażu, lub rozszerzyć zakres usługi o przygotowanie otworów do ciepłego montażu. Nawet taśmy multifunkcyjne wymagają równego podłoża. Może nie są aż tak wymagające jak folia. Gwałtowne uskoki, zamki w pustakach, poroterm powinny być pokryte zaprawą i wyrównane, choćby kielnią. Nie rozumiem dlaczego sprawia to murarzom taki kłopot przy stawianiu ścian, jeden ruch nadgarstkiem i ju z po kłopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.04.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Nie rozumiem dlaczego sprawia to murarzom taki kłopot przy stawianiu ścian, jeden ruch nadgarstkiem i ju z po kłopocie Im to nie sprawia kłopotu tylko oni inaczej myślą. Jak szukałem ekip do murów kilka budów odwiedziłem i praktycznie za każdym razem gdy pytałem się o dziury w otworach na okna czy drzwi to otrzymywałem odpowiedź że tego się nie zakleja bo wtedy piana lepiej trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts