Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OKNA CIEPŁY MONTAŻ - wątek zbiorczy: sposón montażu, opinie, czy warto?

Recommended Posts

Im to nie sprawia kłopotu tylko oni inaczej myślą. Jak szukałem ekip do murów kilka budów odwiedziłem i praktycznie za każdym razem gdy pytałem się o dziury w otworach na okna czy drzwi to otrzymywałem odpowiedź że tego się nie zakleja bo wtedy piana lepiej trzyma.

Eee.. to tylko taka wymówka. Może na początku tak uważano, kiedy piana służyła do "montażu" a nie izolacji. Zbyt duże i nierówne luzy są wg mnie ułatwieniem przy wyrywaniu okna.

Wcześniej podkreśliłem kwestię wyrównania otworów, bo jestem tego powien po kolejnym montażu (dla mnie raz czy dwa to może być przypadek) - im prostsza powierzchnia, tym lepiej dla ułożenia folii.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 707
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ciepły montaż tutaj jest dobrze przedstawiony http://www.youtube.com/watch?v=gir0zSUbOQ8

Film zdecydowanie warty obejrzenia. Wszystko pokazane i dobrze wyjaśnione.

ładnie i pięknie ale montowanie mechaniczne okna w porothermie na kołek wbijany ? ojojoj ja bym nie pozwolił.

sama izolacja ładnie pokazana szczególnie na schemacie i jest to faktycznie JEDEN ze sposobów wykonania ale tych wbijanych kołków to ... ehhhh :/

Pozdrawiam

A ja mam wrażenie, że to firma na I próbuje swoich sił w kampanii marketingu szeptanego (nie wierzę w zbiegi okoliczności działań na róznych forach). Póki co te posty są w miarę ok (nie ma w nich kłamstw) i ich nie będę zgłaszał, ale jeśli przekroczą granicę dobrego smaku to będę pierwszy, który nie zostawi na nich suchej nitki.

PS. A jak już dzielimy się wrażeniami z tego filmu, to wg mnie zastosowana taśma wewnętrzna (miała 10 czy 15cm?) jest za szeroka. Ten pasek butylu jakoś się wyjątkowo ładnie przykleił, ale wystarczyła by taśma "7cm" i na glifie było by mniej pustego miejsca na które tak narzekają tynkarze. Chciałbym poznać tu właśnie ich opinię nt. tego montażu.

Edytowane przez finlandia

Witam

PS. A jak już dzielimy się wrażeniami z tego filmu, to wg mnie zastosowana taśma wewnętrzna (miała 10 czy 15cm?) jest za szeroka. Ten pasek butylu jakoś się wyjątkowo ładnie przykleił, ale wystarczyła by taśma "7cm" i na glifie było by mniej pustego miejsca na które tak narzekają tynkarze. Chciałbym poznać tu właśnie ich opinię nt. tego montażu.

racja ale ... wszystko zależy od sposobu dalszego wykończenia ościeża - jeżeli jakieś płyty, multipor itp to nie ma większego znaczenia, jeżeli natomiast bezpośrednio tynk to i owszem - pustka będzie skutkować spękaniem tynku i albo trzeba zastosować węższą folię albo - jeśli jej ne ma np - wkleić głębiej tą którą mamy, a jeżeli nie jest to możliwe to najlepiej podkleić dodatkowo miejsce gdzie jest powietrze.

Pozdrawiam

Witam

Właśnie izolację przy ciepłym montażu okien chciałem pokazać. A co byś zaproponował do cegły dziurawki przy montażu okien energooszczędnych?

niezależnie od tego czy to okna energooszczędne czy nie należy stosować materiały montażowe dedykowane do danego materiału budulcowego.

Ja osobiście przekonałem się do śruby fi7,5 + kołek rozporowy SX 10/80 - sprawdza się świetnie zarówno w ceramice komorowej jak i w betonie komórkowym, w betonie oczywiście trzyma ale lepiej - łatwiej - zastosować kołek do betonu krótszy i jest ok.

Pozdrawiam

Witam

Kołki 10 licho się montuje bo koszulki nie przechodzą przez otwory w kotwach. Najlepsze są fi 8.

a to już zależy kto jakich kotew używa :) jakby co zawsze z otworu fi8 zrobisz fi10 w kotwie a spaxy 7,5 to bardzo popularne rozwiązanie więc minimalizuje się różnorodność dodatkowego asortymentu.

pozdrawiam

• 1 month później...

Witam,

Zamówiłem okna w firmie X producenta Y, nie ważne.. Okna sa piękne i bardzo mi odpowiadają.

Gorzej z tak zwanym Ciepłym montażem taśmami firmy Illbruck.

sama taśma cudo ale panowie monteży się nie postarali i wygląda to strasznie...

Dodam jeszcze ze za sam ciepły montaz zapłaciłem 970 zł :) (taśma + naklejejnie jej )

Zamieszcze zdjęcia a wy napiszcie czy tak to powinno wyglądać czy się czepiam ?2014-06-16 15.54.52.jpg2014-06-16 15.55.48.jpg2014-06-16 15.51.13.jpg2014-06-16 15.51.35.jpg2014-06-16 15.51.51.jpg

1 - nie widzę co tam może być nie tak

2 - do poprawy, piana nie może wychodzić spod taśmy, taśma musi być przyklejona do podłoża a ewntualne nieszczelności dodatkowo pokryte klejem

3 - uwaga jak wyżej, choć nie widać piany to szczeliny powinny być uszczelnione :)

4 - albo naklejka z folii na kotwy albo całosć dokłądnie uszczelniona klejem

5 - jak w pkt 2, 3 i 4

Czy jest roznica w jakosci materialow uzytych do cieplego montzu? Chodzi mi o Soudal vs IlmoodTrio firmy Ilbruck 3w1. W wycenie roznica pomiedzy tymi materialami to ponad 1000 zl.

Po zamontowaniu okien w pozniejszym czasie chcemy zamontowac zaluzje fasadowe badz rolety zewnetrzne, czy nie spowoduje to jakiemus rozszczelnieniu, powstaniu mostkow termicznych? Musimy cos uwzglednic juz teraz? Za bardzo nie znamy sie w tym temacie i prosilibysmy o pomoc.

Czy jest roznica w jakosci materialow uzytych do cieplego montzu? Chodzi mi o Soudal vs IlmoodTrio firmy Ilbruck 3w1. W wycenie roznica pomiedzy tymi materialami to ponad 1000 zl.

Soudal to tradycyjny montaż składający się z 3 warstw, 2 folie + piana. Illbruck illmodtrio to jedna taśma rozprężna spełniająca tą samą funkcję co 3 warstwy Soudala.

Taśmy rozprężne są na pewno nieco droższe i łatwiej przy nich popełnić błędy montażowe. Wymagają one idealnie przygotowanych otworów.

• 1 month później...

Witam, podobnie jak luki8l bede mial wysuniete o 3cm okna poza mury. Moi fachowcy, ktorzy beda je montowali nie kazali mi nic robic poza wyrownaniem otworow zaprawa do styro. Czy maja racje? Czy dzialania wczesniej tutaj zaproponowane (XPS pod cieply parapet oraz dookola otworu od zewnatrz) sa zbedne? Wykladam na te okna jak dla mnie dosc duza kase i nie chcialbym miec roboty spartaczonej. Co radzicie?

Co zrobic z tasma naklejana na zewnatrz? Ponoc traci swoje wlasciwosci przez UV? Jak temu zapobiec skutecznie? Po jakim czasie bede musial tasme zabezpieczyc? Opcja z ociepleniem domu odpada, etap ten przewidziany jest dopiero na przyszly rok. Czy musze jeszcze cos jeszcze zrobic/zwrocic uwage po montazu?

Co zrobic z tasma naklejana na zewnatrz? Ponoc traci swoje wlasciwosci przez UV? Jak temu zapobiec skutecznie? Po jakim czasie bede musial tasme zabezpieczyc? Opcja z ociepleniem domu odpada, etap ten przewidziany jest dopiero na przyszly rok. Czy musze jeszcze cos jeszcze zrobic/zwrocic uwage po montazu?

To może opcję z naklejeniem taśmy zewnętrznej odłóż na później? Bez problemu ( o ile można tak powiedzieć) zrobisz to za rok, bo folie tego typu mają różne możliwości klejenia.

Ale samą piankę też należałoby zabezpieczyć.. ;)