Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OKNA CIEPŁY MONTAŻ - wątek zbiorczy: sposón montażu, opinie, czy warto?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 707
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam

W przyszłym miesiącu musze zamówić okna i to nie jest taki problem z wyborem jak znalezienie dostawcy który posiada fachową ekipę nie popełniających błedów przy montażu które bedą kosztować mnie uciekające złotówki przez nieszczelności. Przeczytałem około połowy tego wątku i z tego co wychwyciłem nie warto dopłacać za tzw. ciepły montaż bo zwykle dla firmy sprzedającej okna oznacza to tylko dodatkowe taśmy z dwoch stron okna i tyle. Sama jakość montażu może byc tak samo beznadziejna.

Raczej nie chce sie bawić w montaż w warstwie ocieplenia itp bo zyski znikome a dom nie bedzie aż tak "pasywny".

Może więc ktoś doradzić jak znaleźć ekipę i sam sposób montażu który bedzie właściwy. Chętnie przyjmę namiary na sprawdzone osoby - moze być na priv - rejon górnego Sląska.

Troche kasy w styropian pójdzie i szkoda mi jej jeśli zostanie to zmarnowane przez słaby montaż okien. Tymbardziej że pewnie zrobie wentylacje z reku.

Edytowane przez cactus

Gdybym znał taką ekipę to tam bym zamówił. W tym wątku na początku ludzie piszą żeby nie robic ciepłego montażu jeśłi okna nie bedą w warstwie izolacji. U mnie nie bedą więc pytam czy warto dopłacać od 2500 do 4000zł za ciepły montaż bo tyle mi wyceniają firmy u których pytałem.

Gdybym znał taką ekipę to tam bym zamówił. W tym wątku na początku ludzie piszą żeby nie robic ciepłego montażu jeśłi okna nie bedą w warstwie izolacji. U mnie nie bedą więc pytam czy warto dopłacać od 2500 do 4000zł za ciepły montaż bo tyle mi wyceniają firmy u których pytałem.

krótkim zdaniem warto zainwestować w montaż warstwowy, omijaj szerokim łukiem tych którzy mówia ze nic nie daje

Zarówno "ciepły montaż" jak i montaż w warstwie ocieplenia może mieć BAAARDZO różny zakres pracy i rozpiętość w cenie rzędu 100%a nawet więcej. Często da się to uzasadnić. Stąd proste porównania nie muszą być trafione.

Jak dla mnie to za drogo ten montaż wychodzi, a żona to prawie zawału dostała :) Przemawia do mnie to rozwiązanie, ale jak to bywa przy budowie kasa z tego montażu przyda się na coś innego. Rozważam jeszcze kupno konsol JBD/L i montaż "własnymi rencami".

Montowałem już dwa okna w swoim życiu i do dziś nie wypadły [montaż oczywiście na piane więc jest to zrobione byle jak]. Myślę że koszt śrub, taśm i kątowników to max 2000 PLN. Problem jest z tymi fixami, bo boczny kątownik jest przykręcany przez ramę okna, jak by to stabilnie zamocować?

jbdl.jpg

Jak dla mnie to za drogo ten montaż wychodzi, a żona to prawie zawału dostała :) Przemawia do mnie to rozwiązanie, ale jak to bywa przy budowie kasa z tego montażu przyda się na coś innego. Rozważam jeszcze kupno konsol JBD/L i montaż "własnymi rencami".

Montowałem już dwa okna w swoim życiu i do dziś nie wypadły [montaż oczywiście na piane więc jest to zrobione byle jak]. Myślę że koszt śrub, taśm i kątowników to max 2000 PLN. Problem jest z tymi fixami, bo boczny kątownik jest przykręcany przez ramę okna, jak by to stabilnie zamocować?

[ATTACH=CONFIG]343549[/ATTACH]

system jbd/l służy do częściowego wysunięcia poza mur jak dobrze pamiętam do 4 cm bodajże i koszty są mniejsze nic montażu w warstwie ocieplenia całkowitym

Tak, max wysunięcie to 4 cm. Może to mało, ale ja mam ścianę nośna 180 mm, profil okna ma 82 mm, więc bez wysunięcia okna parapet miałby niecałe 100 mm. Styropianu ma być 25 cm. Przy zastosowaniu JBD/L parapet będzie szerszy [~140mm], i wnęka okna z zewnątrz mniejsza [~21cm]. Będzie to montaż szczelny [na którym nam zależy], ale już nie tak ciepły [większe straty ciepła]. Przypuszczam że te zaoszczędzone 4 tys wystarczy na pokrycie różnicy w ogrzewaniu na bardzo długi czas.