plusfoto 17.01.2016 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Jak dla mnie to jedynym wytłumaczeniem montażu w warstwie ocieplenia jest czynnik wizualny wynikający wyłącznie z jej dużej grubości (powyżej 20 cm). W przeciwnym wypadku koszty takiej operacji są niewspółmiernie wysokie w stosunku do zysków osiągniętych z takiego rozwiązania. W 95% przypadków najbardziej optymalnym jest montaż w licu z taśmami i piana a dołożenie do tego ciepłego parapetu całkowicie załatwia sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.01.2016 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Pokazane kotwy/konsole pozwalają na częściowe wysunięcie (4cm) i są znacznie tańsze niż klasyczne konsole stalowe (ale i tak od 10 do 20 razy droższe niż klasyczna kotwa). Za 130zł/ mb można już oczekiwać dobrego montażu całkowicie w ociepleniu. Jego zasadność to zupełnie inna sprawa o czym napisał Plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 18.01.2016 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) NO więc zdania tu są ciągle bardzo podzielone. Dalej jedni twierdzą że jak ciepły montaż to koniecznie w warstwie ocieplenia. Inni że nie warto dopłacać do montażu poza licem muru bo zwróci się za 77 lat a przez ten czas okna bedą 7 razy zmieniane. I ten pogląd wydaje mi się jak najbardziej uzasadniony. Staje wiec przed wyborem:A. Zwykły montaz na piankę - firma twierdzi że bedzie szczelny (a co ma powiedzieć) - bez dopłaty.B. Ciepły montaż w murze - na taśmy - dopłata od 2000 do 4000zł w zalezności od firmy.C. Poszukania ekipy polecanej na forum która zamontuje te okna dowolna techniką ale na 100% dobrze.Chętnie wybrałbym opcję C ale jakoś trudno znaleźć.Same okna 3 szyby na dobrych profilach wyceniają mi na 12 do 15tyś (75 mb po obwodzie). 13 sztuk z czego część nieotwierana, jedna przesuwne tarasowe i jedne balkonowe.Nie wiem czy dopłacać za ciepły parapet bo o tym jest jeszcze wieksza dyskusja czy warto. Aha jedna firma przysłała mi wycenę na ciepły montaż z dopiskiem że okna wstawia jak wneki okienne bedą wytynkowane i wyschnięte. Czy to normalne? Nie mozna zrobić ciepłego montażu a potem dopiero tynkować ? Edytowane 18 Stycznia 2016 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 18.01.2016 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Witam NO więc zdania tu są ciągle bardzo podzielone. Dalej jedni twierdzą że jak ciepły montaż to koniecznie w warstwie ocieplenia. Inni że nie warto dopłacać do montażu poza licem muru bo zwróci się za 77 lat a przez ten czas okna bedą 7 razy zmieniane. I ten pogląd wydaje mi się jak najbardziej uzasadniony. Staje wiec przed wyborem: A. Zwykły montaz na piankę - firma twierdzi że bedzie szczelny (a co ma powiedzieć) - bez dopłaty. B. Ciepły montaż w murze - na taśmy - dopłata od 2000 do 4000zł w zalezności od firmy. C. Poszukania ekipy polecanej na forum która zamontuje te okna dowolna techniką ale na 100% dobrze. Chętnie wybrałbym opcję C ale jakoś trudno znaleźć. Same okna 3 szyby na dobrych profilach wyceniają mi na 12 do 15tyś (75 mb po obwodzie). 13 sztuk z czego część nieotwierana, jedna przesuwne tarasowe i jedne balkonowe. Nie wiem czy dopłacać za ciepły parapet bo o tym jest jeszcze wieksza dyskusja czy warto. 13 okien w tym przesuwka za 12 tys - to wybór A wydaje się jedynym uzasadnionym. Przecież montaż z zastosowaniem foli to będzie 30 % wartości stolarki - nad czym się tutaj zastanawiać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 18.01.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Tak dokladnie, ciepły montaż podnosi koszty do 17tys i dlatego pytam czy warto. Najchętniej wziąłbym ekipe która potrafi szczelnie zrobić standardowymi metodami. Edytowane 18 Stycznia 2016 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.01.2016 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 NO więc zdania tu są ciągle bardzo podzielone. Dalej jedni twierdzą że jak ciepły montaż to koniecznie w warstwie ocieplenia. Inni że nie warto dopłacać do montażu poza licem muru bo zwróci się za 77 lat a przez ten czas okna bedą 7 razy zmieniane. I ten pogląd wydaje mi się jak najbardziej uzasadniony. Zdania nie są podzielone. Przynajmniej nie na tym forum. Właśnie powtarzamy, że decydując się na drogi montaż w ociepleniu bierze się pod uwagę siłę innych argumentów niż te ekonomiczne. Wtedy to z założenia jest na prawdę ciepły montaż Wstawienia okien w technologii warstwowej jest montażem z założenia szczelnym A. Zwykły montaz na piankę - firma twierdzi że bedzie szczelny (a co ma powiedzieć) - bez dopłaty. No fakt, przecież nie powie że będzie nieszczelnie. I jest szansa, że będzie szczelnie - pytanie tylko jak długo. Chociaż szczelność też ma swoje stopnie, np. zobacz - wg naszych przepisów okna mają być szczelne, a tymczasem normy mówią o klasach szczelności które de facto oznaczają, że np stolarka może spełniać niższą klasę, czyli sama z siebie być nieszczelna.. Same okna 3 szyby na dobrych profilach wyceniają mi na 12 do 15tyś (75 mb po obwodzie). 13 sztuk z czego część nieotwierana, jedna przesuwne tarasowe i jedne balkonowe. Nie wiem czy dopłacać za ciepły parapet bo o tym jest jeszcze wieksza dyskusja czy warto. Patrząc na niską cenę mamy podstawy by przypuszczać, że masz może i dobre profile +3 szyby, ale to nie musi oznaczać wysokiej klasy okien. Na takie składa się trochę więcej argumentów Nie wiem czy dopłacać za ciepły parapet bo o tym jest jeszcze wieksza dyskusja czy warto. ? I znowu - na tym forum dyskusja o ciepłych parapetach praktycznie zawsze odnosi się do ich zalet. Może argumenty negatywne są od tych, którzy ich nie potrafią stosować. Aha jedna firma przysłała mi wycenę na ciepły montaż z dopiskiem że okna wstawia jak wneki okienne bedą wytynkowane i wyschnięte. Czy to normalne? Nie mozna zrobić ciepłego montażu a potem dopiero tynkować ? Ktoś czegoś nie zrozumiał. Ty albo oferent. Tynki wykonuje się po montażu okien (przynajmniej te w glifach). Tu jest mowa o wyrównaniu powierzchni muru, bo jeśli oczekujemy "zysku" z zastosowania taśm, to muszą one być przyklejone do równej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 18.01.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Patrząc na niską cenę mamy podstawy by przypuszczać, że masz może i dobre profile +3 szyby, ale to nie musi oznaczać wysokiej klasy okien. Na takie składa się trochę więcej argumentów Czy ja wiem czy niska, wszyscy (chyba z 10 ofert dostałem) cenia sie dość podobnie, dają rabat 20-30% ze wzgledu na zimę i spora zaliczkę z góry. Do tego mam 6 czy 7 okien bardzo waskich (60-70cm), takze powierzchnia calosci nie przekracza 25m2. Jedynie przesuwne sa drogie 3-4tys. I znowu - na tym forum dyskusja o ciepłych parapetach praktycznie zawsze odnosi się do ich zalet. Może argumenty negatywne są od tych, którzy ich nie potrafią stosować. Sporo osób pisze tu że nie warto tyle dopłacać za coś zbędnego dla wielu. Tylko tyle. Ktoś czegoś nie zrozumiał. Ty albo oferent. Tynki wykonuje się po montażu okien (przynajmniej te w glifach). Tu jest mowa o wyrównaniu powierzchni muru, bo jeśli oczekujemy "zysku" z zastosowania taśm, to muszą one być przyklejone do równej powierzchni. A jak mozna inaczej wyrównać powierzchnie styku muru z oknem jak go nie tynkując? Przepraszam ale jestem zielony w temacie i może pytanie jest bez sensu. Zresztą oferent napisał w ofercie " Cena przy założeniu że wneki okienne bedą wyrównane tynkiem, odpowiednio wczesniej połozonym i wyschniętym". Czyli zakładam że nie chcą montować na goły porotherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 18.01.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 mam ciepły parapet i polecam. Tak jak wspomniano wcześniej, eliminuje prawie całkowicie możliwość nieszczelności w tym miejscu a jak wiadomo tam jest najłatwiej popełnić błąd. Osadzanie parapetów na tym to czysta przyjemność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 18.01.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Witam finlandia - się rozpisałeś, ale ... ja to bym tę odpowiedz delikatnie rozbudował, przypiął gdzieś jakoś i obdarzył tytułem "ZANIM ZAPYTASZ O CIEPŁY MONTAŻ - PRZECZYTAJ" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.01.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 .... jedni twierdzą że jak ciepły montaż to koniecznie w warstwie ocieplenia..... Kolego, ciepły montaż jest każdy !!! zarówno w licu, jak z foliami czy w warstwie ocieplenia Dlatego trzeba precyzować co rozumiemy pod pojęciem "ciepły montaż" by nie okazało się ze przyjadą, zamontują okna na samą pianę i wezmą kasę za ciepły montaż no bo Panie, piane pasz masz ? ociepla ? ociepla więc jest to ciepły montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 18.01.2016 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Wszystkie firmy które oferowały mi "ciepły montaż" miały to podsumowane stwierdzeniem - zastosowanie taśm paroprzepuszczalnych z zewnątrz i paroszczelnych od wewnątrz + robocizna. Rózny szyk zdania ale sens zawsze podobny. Jak ktoś był po marketingu to jeszcze wklejał akapit o ekipie z wieloletnim doświadczeniem trzymającej sie wysokiej jakości. Przy czym jak sie wklepie w google nazwe firmy to pokazuje, że szukaja pilnie monterów do okien, "doświadczenie nie jest wymagane". Taka polska rzeczywistość... gdy milion fizycznych wyjechało do GB i na zachód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.01.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Jak ktoś był po marketingu to jeszcze wklejał akapit o ekipie z wieloletnim doświadczeniem trzymającej sie wysokiej jakości. Przy czym jak sie wklepie w google nazwe firmy to pokazuje, że szukaja pilnie monterów do okien, "doświadczenie nie jest wymagane". Taka polska rzeczywistość... gdy milion fizycznych wyjechało do GB i na zachód. Dobre. Czyli wiesz jak sprawdzać i potrafisz ocenić firmę pod tym względem:) Gdybyśmy znali dobrą, pewną ekipę ze śląskiego, to na pewno byśmy polecili. Zerknij może na stronę ZMS http://montaze.info.pl/ i popatrz - może ktoś Ci będzie pasował z firm które są tam polecane/sprawdzone/ Mistrz - samo zgłoszenie wiele nie znaczy. Oczywiście sprawdź po swojemu, bo to tylko jeden pozytywny znak:) Ale zawsze jest już jakiś trop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 18.01.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Wszystkie firmy które oferowały mi "ciepły montaż" miały to podsumowane stwierdzeniem - zastosowanie taśm paroprzepuszczalnych z zewnątrz i paroszczelnych od wewnątrz + robocizna. To miałeś szczęście że Ci te taśmy polecali. Ja miałem okazje usłyszeć: "Panie te folie to do niczego, My to na twardej pianie robimy i jest super". Bez komentarza Na rynku brakuje fachowców od warstwowego montażu, jak już pisałem wcześniej sam podejmuję się montażu okien. Uznałem, że jak ma być to spier!@@$ to wole to sobie sam zepsuć [i spora kasa zostanie w kieszeni]. Tak to jest, że przeciętny klient jest nieświadomy technologi, będzie zadowolony z tego co mu w salonie wcisną, a potem na budowie zamontują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 18.01.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 To miałeś szczęście że Ci te taśmy polecali. Ja miałem okazje usłyszeć: "Panie te folie to do niczego, My to na twardej pianie robimy i jest super". Bez komentarza Na rynku brakuje fachowców od warstwowego montażu, jak już pisałem wcześniej sam podejmuję się montażu okien. Uznałem, że jak ma być to spier!@@$ to wole to sobie sam zepsuć [i spora kasa zostanie w kieszeni]. Tak to jest, że przeciętny klient jest nieświadomy technologi, będzie zadowolony z tego co mu w salonie wcisną, a potem na budowie zamontują. Dokładnie! u nas to samo, byliśmy w 6-8 salonach sprzedaży, tylko w jednym polecali ciepły montaż + ciepły parapet, twierdząc że bez tego już praktycznie wcale okien nie montują. Cała reszta sprzedawców - niezależnie od firmy, renomy, rodzaju sprzedawanych okien, profili, odradzała ciepły montaż.. PS braliśmy pod uwagę Mikołów, Żory, Rybnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.01.2016 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Cóż.... niestety tak wygląda rynek sprzedawców i montażystów w naszym krajuChoćbyśmy nie wiem jak udowadniali co daje taki montaż (tu ukłon w stronę kolegi T12345T) to i tak ogól wie swoje bo.... bo boi się podać klientowi wyższą cenę, bo nie potrafi przytoczyć argumentów, bo.... bo po prostu nie potrafi tak montować - niestetyZ czystej ciekawości - kto wygrał batalie o Wasze zamówienie ? Ci co montują tylko "ciepło" czy inni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 19.01.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Z czystej ciekawości - kto wygrał batalie o Wasze zamówienie ? Ci co montują tylko "ciepło" czy inni ? Ci z ciepłym montażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 19.01.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Witam Ci z ciepłym montażem Oby tylko go dobrze wykonali Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 19.01.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Myło by było, kazali przygotować otwory po montaż.. to chyba jakieś pojęcie mają Niestety, nie są z polecenia, bo polecani odradzali taśmy bo one nic nie dają Wstępnie montaż mamy na 29-30 marzec (jak pogoda będzie sprzyjała), pozwolę sobie wkleić tu fotki i podpytać o prawidłowość wykonania montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 19.01.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Witam Myło by było, kazali przygotować otwory po montaż.. to chyba jakieś pojęcie mają Niestety, nie są z polecenia, bo polecani odradzali taśmy bo one nic nie dają Wstępnie montaż mamy na 29-30 marzec (jak pogoda będzie sprzyjała), pozwolę sobie wkleić tu fotki i podpytać o prawidłowość wykonania montażu Dobrze się to zapowiada: - kazali przygotować otwory to już plusik - montaż uzależniony od pogody kolejny plusik U mnie dzisiaj rano jakieś -7 stopni i tak od kilku dni + opady śniegu a ekipy z okienkami na budowy śmigają aż miło a potem płacz będzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 19.01.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Czy może ktoś napisać bo w końcu nie znalezłem odpowiedzi, na czym polega to przygotowanie otworów? Bo kolega wyżej napisał że nie chodzi o tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts