MMichal 19.01.2016 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Witam Czy może ktoś napisać bo w końcu nie znalezłem odpowiedzi, na czym polega to przygotowanie otworów? Bo kolega wyżej napisał że nie chodzi o tynk. Ościeża mają być wyrównane i tyle, zaślepić zamki, nierówności, uzupełnić ewentualne ubytki itp, nie stosować gipsów ani gipsopochodnych mas - bardzo kiepsko do nich klei się cokolwiek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 19.01.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Sorki za głupie pytanie ale jakie zamki ? i czym zaślepić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 19.01.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 zamki w porothermie gdy masz łączenie na p-w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 19.01.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Witam zamki w porothermie gdy masz łączenie na p-w tak, albo zamki e ytongu i tym podobnych materiałach. Ościeże ma być równe na całym obwodzie. Odnośnie porothermu i innych materiałów komorowych niezwykle istotne jest "zamknięcie" dołu, zaślepienie tych wszelkich dziur. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 20.01.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Czyli rozumiem że zostaje goła cegła, bloczek czy co tam a zaślepić powinno się tylko otworki w nich ? Zwykła zaprawą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bassior 20.01.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Witam Ościeża mają być wyrównane i tyle, zaślepić zamki, nierówności, uzupełnić ewentualne ubytki itp, nie stosować gipsów ani gipsopochodnych mas - bardzo kiepsko do nich klei się cokolwiek. Pozdrawiam A mogłbym wiedziec czym wyrownac te nierownosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 20.01.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Wbrew temu co napisał MM możesz nawet zaprawą gipsowa np. knaufem czy Goldbandem tylko przed klejeniem butylu Musisz koniecznie zagruntować gdyż tego podłoża butyl ogóle sie nie trzyma. może być zaprawa tynkarska może być zaprawa klejowamoże być nawet klej do płytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winston 20.01.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Ja zastosowałem u kolegi w domu płyty Climapor. dom z gazobetonu. Montaż okien wykonywała firma . Zrobiła normalny czy jak kto woli tradycyjny montaż. Kupiliśmy wszystkie taśmy do tzw. ciepłego montażu i sami resztę zrobiliśmy i 1200 zł w kieszeni zostało. Po zamontowaniu okien (zlicowane ze ścianą zewnętrzną) wykleiliśmi płytami Climapor ościeża uzyskując w ten sposób docieplenie ościeży jak również wyrównaliśmy ościeża i potem już tylko montaż taśm pozostał paroizolacyjna w środku, paroprzepuszczalna na zewnątrz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 20.01.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Przykładowo mój otwórhttp://zapisz.net/images/154_7zz.jpgTo te zamki tu maja z 2cm głebkosci. Tutaj raczej kawał zaprawy jest potrzebny a nie klej/ gips. I tak 13 otworów to pewnie 2 dni roboty dla murarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.01.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Przykładowo mój otwór http://zapisz.net/images/154_7zz.jpg To te zamki tu maja z 2cm głebkosci. Tutaj raczej kawał zaprawy jest potrzebny a nie klej/ gips. I tak 13 otworów to pewnie 2 dni roboty dla murarza. No niestety ale jak chcesz mieć dobrze, ciepło i szczelnie to ktoś to musi zrobić. Możesz sam za cenę materiałów, może to zrobić murarz lub ekipa od okien ale za to trzeba im zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 20.01.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Ekipa od okien raczej nie bo to pewnie musi schnać z 2 tygodnie potem, tymbardziej że w marcu upałów nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 20.01.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Goldband dwie trzy godziny nawet w marcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 20.01.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 no ale to gips, a jak widać wyżej zdania sa podzielone co do jego przydatności w tym miejscu. Wole chyba bardziej tradycyjne zaprawy w miejscu między oknem a murem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 20.01.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Hmmmm to co powiesz na domy budowane z pistakow gipsowych ? W nich okien zapewne sie juz nie montuje Fakt technologia i nas malo popularna ale istnieje i domy powstają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 20.01.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Witam Goldband dwie trzy godziny nawet w marcu Wg moich doświadczeń to bardzo kiepskie podłoże jeżeli chodzi o przyklejenie czegokolwiek, trzyma zdecydowanie najsłabiej, a jak jeszcze zaraz po wyklejeniu deszczyk pokropi to ... robota od nowa. a domu gipsu to jeszcze u nas nie widziałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 20.01.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 to czym byś te wnęki zalepił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 20.01.2016 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 to czym byś te wnęki zalepił? Zaprawą cementowo-wapienną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 26.01.2016 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Jaka temperatura musi być żeby wykonać takie prace? Czy okresowe temperatury ujemne np w nocy mogą zaszkodzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-robert- 26.01.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Ja zastosowałem u kolegi w domu płyty Climapor. dom z gazobetonu. Montaż okien wykonywała firma . Zrobiła normalny czy jak kto woli tradycyjny montaż. Kupiliśmy wszystkie taśmy do tzw. ciepłego montażu i sami resztę zrobiliśmy i 1200 zł w kieszeni zostało. Po zamontowaniu okien (zlicowane ze ścianą zewnętrzną) wykleiliśmi płytami Climapor ościeża uzyskując w ten sposób docieplenie ościeży jak również wyrównaliśmy ościeża i potem już tylko montaż taśm pozostał paroizolacyjna w środku, paroprzepuszczalna na zewnątrz, winston, też mnie interesuje takie rozwiązanie na które się zdecydowałeś tzn. ekipa montuje okno tylko na pianę, a później samodzielnie obcięcie jej nadmiaru i przyklejenie taśm. Ten pomysł stąd, że okna chciałbym już zamontować (jak tylko pogoda pozwoli) żeby móc prowadzić dalsze prace na budowie, natomiast na montaż z taśmami ze względu na warunki pogodowe będę pewnie musiał czekać przynajmniej do marca. Poza tym po rozmowie z nimi o szczegółach montażu straciłem zaufanie że zrobią to dobrze, no i stosują jakieś taśmy no-name, a ja kupiłbym sobie markowe. Jednak jak oglądam materiały w Internecie, to zawsze widać, że taśmy przykleja się do profili okiennych przed ich osadzeniem w murze, jak Ty sobie z tym poradziłeś? bo rozumiem, że przyklejałeś już po zamontowaniu okna. Pozdrawiam robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 03.03.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Pytanie odnośnie taśm wewnętrznych i zewnętrznych- jak sprawa wygląda z taśmą zewnętrzną i pianowaniem okna wysuniętego np 4cm poza lico muru w ocieplenie kiedy ocieplenie jeszcze nie ma i nie będzie do jesieni? Ta taśma zewnętrzna powinna być przyklejona do muru? czy może teraz tylko założyć taśmę wewnętrzną opianować okno a przed ociepleniem nadmiar piany obciąć, przykleić taśmę zewnętrzną do okna, dojechać po bokach styropianem zapianować szczelinę i taśmę przykleić do styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts