Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OKNA CIEPŁY MONTAŻ - wątek zbiorczy: sposón montażu, opinie, czy warto?

Recommended Posts

Witam

Czy może ktoś napisać bo w końcu nie znalezłem odpowiedzi, na czym polega to przygotowanie otworów? Bo kolega wyżej napisał że nie chodzi o tynk.

Ościeża mają być wyrównane i tyle, zaślepić zamki, nierówności, uzupełnić ewentualne ubytki itp, nie stosować gipsów ani gipsopochodnych mas - bardzo kiepsko do nich klei się cokolwiek.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 707
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

zamki w porothermie gdy masz łączenie na p-w

tak, albo zamki e ytongu i tym podobnych materiałach. Ościeże ma być równe na całym obwodzie.

Odnośnie porothermu i innych materiałów komorowych niezwykle istotne jest "zamknięcie" dołu, zaślepienie tych wszelkich dziur.

Pozdrawiam

Ja zastosowałem u kolegi w domu płyty Climapor. dom z gazobetonu. Montaż okien wykonywała firma . Zrobiła normalny czy jak kto woli tradycyjny montaż. Kupiliśmy wszystkie taśmy do tzw. ciepłego montażu i sami resztę zrobiliśmy i 1200 zł w kieszeni zostało. Po zamontowaniu okien (zlicowane ze ścianą zewnętrzną) wykleiliśmi płytami Climapor ościeża uzyskując w ten sposób docieplenie ościeży jak również wyrównaliśmy ościeża i potem już tylko montaż taśm pozostał paroizolacyjna w środku, paroprzepuszczalna na zewnątrz,

Przykładowo mój otwór

http://zapisz.net/images/154_7zz.jpg

To te zamki tu maja z 2cm głebkosci. Tutaj raczej kawał zaprawy jest potrzebny a nie klej/ gips. I tak 13 otworów to pewnie 2 dni roboty dla murarza.

No niestety ale jak chcesz mieć dobrze, ciepło i szczelnie to ktoś to musi zrobić. Możesz sam za cenę materiałów, może to zrobić murarz lub ekipa od okien ale za to trzeba im zapłacić.

Witam

Goldband dwie trzy godziny nawet w marcu

Wg moich doświadczeń to bardzo kiepskie podłoże jeżeli chodzi o przyklejenie czegokolwiek, trzyma zdecydowanie najsłabiej, a jak jeszcze zaraz po wyklejeniu deszczyk pokropi to ... robota od nowa.

a domu gipsu to jeszcze u nas nie widziałem.

Pozdrawiam

Ja zastosowałem u kolegi w domu płyty Climapor. dom z gazobetonu. Montaż okien wykonywała firma . Zrobiła normalny czy jak kto woli tradycyjny montaż. Kupiliśmy wszystkie taśmy do tzw. ciepłego montażu i sami resztę zrobiliśmy i 1200 zł w kieszeni zostało. Po zamontowaniu okien (zlicowane ze ścianą zewnętrzną) wykleiliśmi płytami Climapor ościeża uzyskując w ten sposób docieplenie ościeży jak również wyrównaliśmy ościeża i potem już tylko montaż taśm pozostał paroizolacyjna w środku, paroprzepuszczalna na zewnątrz,

winston,

też mnie interesuje takie rozwiązanie na które się zdecydowałeś tzn. ekipa montuje okno tylko na pianę, a później samodzielnie obcięcie jej nadmiaru i przyklejenie taśm.

Ten pomysł stąd, że okna chciałbym już zamontować (jak tylko pogoda pozwoli) żeby móc prowadzić dalsze prace na budowie, natomiast na montaż z taśmami ze względu na warunki pogodowe będę pewnie musiał czekać przynajmniej do marca. Poza tym po rozmowie z nimi o szczegółach montażu straciłem zaufanie że zrobią to dobrze, no i stosują jakieś taśmy no-name, a ja kupiłbym sobie markowe.

Jednak jak oglądam materiały w Internecie, to zawsze widać, że taśmy przykleja się do profili okiennych przed ich osadzeniem w murze, jak Ty sobie z tym poradziłeś? bo rozumiem, że przyklejałeś już po zamontowaniu okna.

Pozdrawiam

robert

• 1 month później...
Pytanie odnośnie taśm wewnętrznych i zewnętrznych- jak sprawa wygląda z taśmą zewnętrzną i pianowaniem okna wysuniętego np 4cm poza lico muru w ocieplenie kiedy ocieplenie jeszcze nie ma i nie będzie do jesieni? Ta taśma zewnętrzna powinna być przyklejona do muru? czy może teraz tylko założyć taśmę wewnętrzną opianować okno a przed ociepleniem nadmiar piany obciąć, przykleić taśmę zewnętrzną do okna, dojechać po bokach styropianem zapianować szczelinę i taśmę przykleić do styropianu?